[水草造景] 集中交流召區4

727 回覆
11 Like 2 Dislike

買左一杯水榕車落去 鳩種
有冇師兄知邊度有多啲缸內膠飾物買,想買個細啲既復活島石像
有無巴打知道香港邊度有得買尼特利燈? 想買AT3
新手
莫斯就咁放係黑土上邊係咪唔洗理都會自己生得好?
可以咁講 同常會痴or綁係舊石or木 唔會話生得好好 只可以話可以唔使點打理
水族新手分享下依加兩缸,一個14.5吋蝦缸飬緊極火加紅白水晶蝦,暫時幾定,蝦都有不停生緊仔,不過無水冷,怕到夏天啲水晶蝦會熟晒另一個8吋方缸飬過金魚鬥魚都死晒剛剛再翻缸,轉晒做陰性草,放咗兩隻蝦兩隻角螺試緊水,希望黎緊再試飬鬥魚。

其實真係唔明點解咁多人細細個缸
都買到枝溫度計老鍊咁大枝
好明顯買嘅時候無諗清楚偷平啦,而細缸剛剛翻缸所以咪買左支靚仔細支囉。
鬥魚都養得死

有冇ching知moss 卡住既呢塊係咩草定咩藻?
好薄,少少鹿角狀,冇根莖
Lm
係咪新入缸?剛開始係咁,佢哋習慣咗就會出黎食野。又或者你個缸好多魚?有魚啲蝦會唔敢出黎
睇個樣係怪闕moss
我搵到,應該係loma fern
新手求助
本身缸裡面養咗幾條孔雀魚同鼠魚
近來養多條鬥魚
聽講佢只會同同類打架
一開始都好好地
見條鬥魚冇搞其他
但過咗一晚之後有條孔雀魚被佢咬到爛尾
第二日我隔離咗被咬嗰條(因為未肯定係咪條鬥魚咬)點知去到夜晚見到條鬥魚開始追啲孔雀
已經即刻隔離咗佢

而家唔係屋企唔敢將佢地擺埋一齊
請問有咩方法可以解決呢個問題
唔通要一直隔離?

ps.20吋缸,有水草造景俾魚匿
冇,鬥魚係會追住孔雀魚咬,天性黎,你可以分缸養
不飬不飬又再飬嘅新鬥魚寫真,對比阿蠢嘅色彩鮮艷,佢離遠睇只係一條黑色嘅鬥魚,但係細心睇加埋燈光其實有電渡加金屬嘅幻彩,唔同燈光角度都會有唔同嘅色彩。影佢係一個好大嘅挑戰,點影其實都出唔到佢幻彩果隻感覺,遲啲研究下拍片會唔會明顯啲。
P.S.諗咗好耐佢嘅名,最後決定佢叫⋯⋯鐵銹(原本想叫哥斯拉)

10-580 睇樣
無去過 邊有心機早起身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞