[水草造景] 集中交流召區4

727 回覆
11 Like 2 Dislike
新手想整草皮 一塊塊矮珍珠會唔會拆底果塊鐵片? 定直接成塊放落去
拆散做一株株咁種落去 記得草皮要有水冷同co2
有冷氣 有CO2 都係種唔起 係咪枝燈太廢 垃圾魚街買 但其他植物都勉強吹到泡泡

14吋缸用咩燈好 係咪ista/nala
咁多數係燈問題 有水冷有co2既話 實種到
我用緊尼特利幾好用 NALA都好用, ista就唔係好清楚
其他植物冇乜問題 有紅有綠都生得ok 浮萍都係咁分裂生BB又勁長JJ
就係啲矮珍珠 越黎越黃 已經半枯咁樣
浮萍近支燈 易生都正常, 同埋你其他綠色草都相對上易養 對支燈要求唔係太高, 果幾支血心蘭(唔肯定係咪)都唔紅, 換過支燈會好好多

我用緊尼特利WRG 好滿意
好正 等我聽日去買盞靚燈先
sor唔記得左覆 養到個波咁好易 買番黎插哂落草 佢一長就剪 剪完再插落草 愈插愈密 插到無位插 就可以慢慢剪個形出黎
新手想問下邊到有1代泥 9L賣同幾錢到
去金魚街街舖唔見有
有冇Group link
想問魔點燈 定 nala 燈好 我見fb d人好少講nala燈
我40cm 缸
仲有冇人 定係有新post
啲人應該去晒tg group
但唔知邊到有link入
養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(3)
https://lih.kg/2882923
呢個post 多人d
我冇呢個問題呀 擺好多mono ball同環, 然後駁水冷
太耐無開缸
如果想係女朋友屋企整個14吋蝦缸
泥底 陰草

點既配備最平?

屋企係24ada缸 eheim 2215 尼特利at3
陽草 迷食沉木缸

但今次想細搞 co2都唔用

但未試過整細蝦缸
想問 TG Group 仲存唔存在 ? 新手想加入
想問緊30*18*20缸
養緊矮珍 有co2 同燈 冇水冷
但成日已經開始有綠點藻
可以點預防?
減燈照時間
本身8個鐘
以家減到5個鐘試下先
想問下爬地矮珍珠,無CO2 , ADA 白沙
會唔會好難種? 定抑或換做黑泥好d?
想問點入tg群
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞