[水草造景] 集中交流召區4

727 回覆
11 Like 2 Dislike
新手 想問下 現成買成set 連 水草造景 邊間買好
我諗最好應該都係Green concept,但造景最好玩係set果part,好似砌模型咁買隻現成可能好靚,但係無咗最好玩果part喔,而且要Keep住個缸狀態都係要搵資料學下點搞,咁不如早少少學,上網睇下片搵下資料再自己買料set啦,又平啲又好玩啲,出黎又最接近自己想要嘅相
沉木邊到好又唔太貴
啲草同生物都大致settle晒
再加沉木會唔會令水質轉得太勁適應唔到?
新缸終於到

新手想試下養
朋友話比個細缸我(長23濶15)想問吓有咩要準備
掛濾同燈有冇推介
主要養陰草,貪佢唔洗用co2
只係見到你隔離個櫃好多格都封左
新開兩尺草缸同南美缸既魚魚特寫
係度追完post,即係心思思想開缸蝦

今日買晒野開缸
唔知點解幅圖會auto rotate
冇錯封左4格
要換大缸就要有取捨
浪費左d櫃
吋? cm?
如果係23cm 掛濾求其無咩所謂,或者可以試下水妖+ 養蝦,我自己就係10 吋缸養蝦

如果係23吋,唔好用掛濾,可以試下eheim compact60, 我自己都係用佢養18 吋水草, 又細又靜又易用
今日終於有二線原鬥 即刻all in
home office 成日係屋企悶悶地新手試養下斑馬魚
btw啲斑馬魚好鍾意追尾好得意
24寸最好用521
我果時仲要推埋水冷都唔係好夠力
依家轉左12寸就啱啱好
有冇師兄養辣椒榕?
過濾寧願買大好啲
依家用住先啦 你睇佢有水流就ok
到時唔夠咪再買過
樓上個師兄講得岩呀 你成套缸連景買返黎頭一個月都靚 但你之後唔識搞 都係麻煩架 所以最好你睇多啲 爬多啲文 請教下其他人先 當然你有保養技術就無問題啦 但當你學識左 你就會想自己砌一個景😂😂😂
準備開缸荷蘭式40cm深有冇燈好介紹 之前求其一支燈種到紅宮廷變返綠色
新手種緊,成日燒根唔知係水既問題定點,老泥底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞