[水草造景] 集中交流召區4

727 回覆
11 Like 2 Dislike
對魚黎講當然越大越好,你都無地方養菌倒黎曬氣
strong po lm
金娃娃可以淡水養 魚街有海鹽買 買埋鹽度計去度
新缸分享,將兩個細缸合埋一個,木櫃燈架都係自己手作,2尺標準缸,x-mini LED燈(頂……買完先見到上面對有巴打平放),2217濾桶,有CO2,開缸大約2星期,呢兩日加埋28a水冷,一兩年內應該唔會再升級

缸內生物
鬥魚x1(鐵銹)
噴火燈x16
極火蝦x27
小精靈x2
小猴飛狐x2
大和藻蝦x2
黑金鋼螺x2
蜜蜂角螺x5
熊貓小精靈x1
女王燈x8(影相時未有,剛剛新加)

點解咁多人鍾意用x mini
有冇巴打放60cm LED 呀
有無巴打買過Potti黎養魚
見佢可以養魚加種野幾得意咁
你枝燈掛幾高?點解兩邊都夠光嘅我又係x mini但兩邊完全唔夠光,啲草追光生
你個缸幾大?我2尺缸離水大約20cm,左右虎耳紅綠宮廷都直生,迷矮都係爬地咁生,只係沉木後面真係唔夠光,但暗角都無咩辦法
我都係2呎,離水面都係差唔多20,但兩邊會暗左之後啲草向中間生
你有無裝佢跟燈果兩塊軟膠?可能果兩塊膠會幫助打散啲光?我都唔肯定,但我又真係無呢個問題

有呀,裝左已經好啲但都係暗,可能唔太夠高掛,都唔知點解會咁
如果可以再掛高啲應該都夠光,我依加都無開100%光度,試下再掛高啲睇下有無改善
個架已經最高原裝嗰個好似可以再高啲,但水影賣嗰個唔係原裝囉
有冇巴打介紹整魚缸櫃想整ms種木櫃,但佢好似收得好貴
如果要搵人喺香港用靚木訂造一個魚缸櫃(例如我)係會貴過MS,仲要貴唔少,例如我上面自己整果隻,2尺標準缸用,美國黑胡桃加白橡木,連工包料要五六千蚊MS都已經做慣晒,你出面搵其實唔會平過佢好多,手工又未必有佢咁好,所以如果想平得黎又好,最好方法係試下自己學小小木工買松木板整
依家成缸黑毛藻 反缸洗唔洗用漂水浸一浸先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞