[水草造景] 集中交流召區4

727 回覆
11 Like 2 Dislike
新手玩左一個月左右想問小小野
25x25x20咁上下既缸,有支金魚街是但買既燈仔(70蚊冇牌子,應該真係好廢下既燈)
底係黑土,用外掛,無CO2.
生物:3紅蓮燈,1將軍鬥,2小精靈,2隻黑金剛螺,3隻金色蝦.
水草: 血心蘭,莫絲(樹),榕,迷你椒草
問題:
1.想換支好小小既燈可以養好D,魚街有冇好介紹? 預算0-500 for 細缸用
2.唔知係咪超養定係咩問題,紅蓮燈係最早落缸既魚,成日追咬其他魚,自己都成日互打,係咩問題?爭地盤?
3.以上打交問題搞到我想加魚落去都比佢地打死晒,已經種左水草好多位比佢地遮住第朝起身d新魚都比佢打死,依家唔敢落魚,係咪應該放棄落魚呢個想法?
4.包黑土唔係咩ADA泥,係日本牌子泥黎,如果想d水草生得靚d係咪要買液肥?有冇咩介紹係好?
有錯請屌
近排想開新缸,ada隻黑土邊款岩?前幾年用過但唔記得咩ada
見魚但$120個隻係第幾代
1代有肥 但開缸初期水會黃
2代無肥 水較清
睇你自己
今日見魚街 ONF Flat One 做緊減價
想問60p缸 用nala E600 好定 ONF Flat One 60 好?
我記得有間訂造實木魚缸櫃嘅舖好出名 有冇巴打知叫咩名
白金紅月有冇推薦邊到買
有巴打開左連登mewe gp
https://mewe.com/join/lihkgfishgroup
co2 設備好貴
上網收2手600-709
有無人想買燈神尼特利 45Cm AT5燈?
買左發現唔岩尺寸 全新
新開缸落咗啲宮廷草,不過啲舊葉開始融
又出咗啲新嘅綠葉
應該唔理佢定剪頭再種?
應該換緊葉姐 穩定左先再剪啦
想問下呢度咁多位有冇用過tropica嘅液肥?唔知點解轉左用佢之後啲水嘅gh好高,之前都冇試過咁
想玩沉木+石造景
係沉木上面種少少水草
可以種d咩水草?
水榕?
屌佢老味新年流流想翻缸點知魚街乜草都冇Tropica又返埋曬啲垃圾草,識唔撚識做生意架
想請教大家大和藻蝦如果唔夠多藻 蝦糧又唔點食 仲可以餵咩?
熟既菠菜葉?
就咁煮熟佢丟落去?
再放返凍
翠玉瓜都應該會食
唔該晒大家
如果我石景 只係想種滿迷牛 同插小量中景草 開缸用2代泥+power sand會唔會太肥 好易爆藻?
新手想入枝水草燈、而家用緊30cm 立方缸,見巴打都推Ada 、dooa sol RGB 點睇?都幾簡約又易擺位

係咪一定唔會轉大缸?
有錢屌得過緊係呢枝好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞