[水草造景] 集中交流召區4

727 回覆
11 Like 2 Dislike
冇水冷係咪唔洗諗種迷牛/迷矮?
keep到26度或以下咪唔洗水冷
我29 30度都無問題
最近啲燈魚成日無端端死
明明尋晚仲游得好快搶野食
今日就死左 仲要條條都係公魚 乸一條都冇死過
事前完全冇病症 不過死後個頭好似內出血咁有舊紅色
唔會條條都撞死自己咁on9掛
想問下水冷會唔會好食電? 一個月電費大概要幾錢? 同埋會唔會令間屋好熱?
想徵部60l 電子水冷

有無人放?
推返上黎
手痕search下,原來連登有依啲封塵post
利申新手,最近先買齊野,40cm缸,個景會參考依個
https://www.youtube.com/watch?v=KLg4IiAgGK0&ab_channel=GreenAqua
有冇巴打都係差唔多?
40cm太短 好難跟佢淨係造其中一邊可能會好啲/易啲
好鍾意佢個景
照比例縮細個Vshape 同種唔同草,唔會全抄嘅
我會整完滿意先放上黎,費時傷大家對眼
LM
新手想問
三角慕絲 27度水 無Co2 開始變黃
可以有咩方法?
加Co2
莫斯發黃原因
一:溫度過高。moss的適合生長的溫度是23-25度,而如果水溫超過了30度葉子就會發黃,特別是夏天溫度較高,已發生。
二:光照不足或者光照時間過長。moss雖是陰性水草,但是對光照也是有需求的,所以一般情況下每天要開燈6-8個小時!
三:水質波動過大。一般來說水質的波動過大主要說:ph和硬度。當ph波動過大時候moss則會產生應急反應造成發黃!硬度過大則會發黑,珊瑚moss比較明顯!
四:肥料過多或者不足。肥料過多,或者CO2不足甚至沒有,會造成moss發黃
五:修剪不足。玩家常常不捨得修剪水草,moss過厚,底部光照不足,導致慢慢枯黃!

解決辦法~~
開缸初期,剛剛入缸的moss發黃,可能是水質問題,
解決方法:1.適當換水三分之一2.修剪
中期,moss發黃,可能是光照,肥料問題。
解決方法:查看開關燈時間,是否過長或者過短。co2有沒有添加。肥料是否過大或者不足。
後期,moss發黃,可能是過長時間沒有修剪。
解決方法:修剪moss。
夏天,moss發黃,很可能是溫度過高!
解決方法:採取降溫設備,降溫風扇,冷水機等

原文網址:https://kknews.cc/news/z58zgka.html
其實係咪就咁剪落去就得?不過有蝦成日驚剪到佢地
我係剛剛開缸,應該溫度問題
本身唔諗住加水冷,睇嚟平平地都要淘部

黃左好樣衰
咁一係買把ADA等佢地死都死得高貴啲
想問下有冇人有養小鬍子?買過幾次都係落水頭幾日就死晒已經對左水都係咁反而小精靈呢啲話對水質敏感嘅都冇事
我都27 28 度水 無co2 好綠 我建議你減低光強度
小鬍子同小精靈差好遠喎巴打
小鬍子先要細心養,小精靈開缸粗養都得
唔係話小鬍子易養過小精靈架咩
我公司有兩隻小精靈粗養咗半年仲好鬼生猛
邊鬼個話小精靈難養

咁我唯有乖乖地養小精靈,但都想知小鬍子係點先養到
魚街尾個到好似有間專賣小鬍子,可以去個到問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞