日本網站指香港人雖是最親日,但僅僅是單戀,其新聞報導大多圍繞示威者的暴力

468 回覆
668 Like 29 Dislike
勘誤:銳實力(sharp power)是一個國家透過操縱性外交政策,企圖影響及控制另一國家政治制度的行為。銳實力包括一個國家試圖操縱及管理另一個國家新聞媒體以及教育系統中的資訊,目的是在分化或是誤導目標國家的公眾意見,或是遮蓋或是轉移大眾對該國家負面資訊的注意力。(From Wikipedia)
已經唔止一次有南韓人現身support
泡菜國嘅民主係用人命換取
櫻花國嘅民主係美國佬比
台灣都同南韓類似
去日本遊行就知好多中國人係度做,啲商場藥妝緊有幾個支那翻譯
起碼寫呢篇野既日本記者其實好中肯
講到哂呢場抗爭既真實情況出黎
只不過日本主流媒體點樣去演繹點樣去報道咁就唔知喇...畢竟就以我自己黎計都好少突登去睇日本果邊相關既報道
另外唔清楚日本人主要睇咩平台既新聞(就好似我地唔會睇yahoo一樣)
有時無聊望下2ch簡唔久會有日本仔開post討論
入面言論反而比我感覺唔敢話係咪支持我地、但真係想了解香港真正發生緊咩事(當然有黃有藍
識睇下日文既巴絲可以search下 2ch 香港デモ

P.S 網絡上既日本人先係真.日本人
呢場運動前香港都係咁
無慾望社會
日本人嗰種民族尊嚴都冇埋
有次去藥房買藥 俾個支那staff搞到無退稅
同日本唔同 死咗好多人先有依家個制度
睇過段片 唔完全係美國俾 係爭取返嚟
我twitter見有位好關心香港嘅日本攝影師都推介呢篇報導
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞