日本網站指香港人雖是最親日,但僅僅是單戀,其新聞報導大多圍繞示威者的暴力

468 回覆
668 Like 29 Dislike

日本網站指出雖然香港人是最親日,一年去日本三四次,日本天災時也大量捐款,但僅僅是單戀。相較歐美韓國傳媒集中報導警暴,日本新聞報導最親中,大幅渲染示威者的武力,內容圍繞批評示威者暴力。

Source:
https://news.livedoor.com/article/detail/17592625/?fbclid=IwAR3IMAmfdJZ5XksCRSt7X9ycZooChpkMrsFXy7he8nN1BZ0dAg00y-Enang

https://bit.ly/35b5KfQ
有冇日文手足FC 吓?
日本近年越來越親支係事實 除咗媒體立場
放寬中國簽證 外勞政策 大量賣地予中資卻不加任何干預 靠攏支那qr code電子支付等等都睇到少少
我唔識日文 但twitter都睇到熟悉香港嘅日本人 鬧日媒同親支日本人
咁咪繼續爭取支持 起碼日本係敵人嘅敵人
個情況好似台灣一大堆傳媒吹奏韓國魚咁啫
支那唔係勁在軍隊有幾把炮
係勁在軟實力浸透 全球啲親中媒體多到數唔哂
新一代班日本仔好多唔只係日豬,直情係cls,話要食甜品去唔到投票,仲要係笑笑口咁講好似冇咩野咁,你係香港都搵唔到啲咁癲嘅後生港豬啦
只怕日本為錢 可能甘願做香港人敵人
香港真係大把啦
純粹唔會對住鏡頭講咁誠實
日本奴性重,思維傾向保守主義
所以對社運、反抗好容易反感
咁咪係囉,即係佢地都覺得有問題所以唔好意思咁講,日本班日豬係真心proud of自己咁做同覺得呢樣正常先咁厚顏冇恥
周庭Twitter 都有唔少日本人指責示者
利申:唔識日文,用Google 翻譯
自由選擇 咪睇下日本係咪真係想同支那扯上關係 現階段我覺得無需要做任何針對日本嘅事
真係辛苦晒日本文宣嘅手足
日本多日豬同社會極安穩 唔駛成日煩政治問題有關係
香港人醒覺返d 都係7-8年左右
唔講日本人
twitter 5毛 用日文嘅都唔少 勁多在日支那人
就咁睇ID都知係5毛
睇日本社蓄、
首相既手下強姦賠錢唔駛坐牢
就知日本人豬到仆街啦
唔駛針對住 但肯定要提防
呢篇報導係指出咗 香港人唔應該對日本有太多不切實際嘅幻想 佢哋唔係嚟幫你 甚至係敵人…
大半年前,甚至4年幾前既香港咪又係咁
只係香港依家燒到埋身先多D人覺醒姐
50步笑百步
佢哋好多喺日本食好住好,連放假都唔肯返支那
仲要平時用埋日文名當自己日本人,
但又成日失驚無神話對自己國家好自豪
屌你老母日本啲呢代啲後生仔真係算鳩數啦

日日係度抖音,打開日本youtube啲熱門影片仲嚇親你, 唔係大胃王就係,曬命喺度炫富,再唔係就係假撚到戇鳩嘅整蠱片
同日本人講政治真係傻仔先做
佢地連自己本土政治都唔理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞