日本網站指香港人雖是最親日,但僅僅是單戀,其新聞報導大多圍繞示威者的暴力

468 回覆
668 Like 29 Dislike
呢方面韓國真係好好多
支持我地多多聲
日本個邊成堆左膠奶共
然後又話暴力乜乜
巴打不如講多d?
係就告到
一係就打得甩
唔係告得入但只係罰錢
其實我都係一知半解
之前睇過篇類似咁嘅文章
https://medium.com/@whyvan123/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%A4%BE%E9%81%8B%E5%A4%B1%E6%95%97%E7%9A%84%E6%AD%B7%E5%8F%B2-3c27812b1042

我嘅睇法簡單嚟講就係:
學運失敗->年輕人對社運冷感->政府唔會受到人民直接挑戰->越容易箝制->變得越來越專制

但當然 日本政府起碼喺民生上滿足到本地人
不過長遠嚟講
如果日本唔適時作出改變
有朝一日可能會變到好似香港咁
呢句真 身邊一堆豬
有個仲生埋 之後仲瘋狂去玩去飲酒
10.1槍殺人 佢買新手袋
可笑唔可笑
美國一直hard times 梗
成班架仔由九十後開始全部收皮

尼特到御宅到啃老
中國日本省
又係時候binc octopus
升中派位男女同一條隊
DSE重語文輕數理
私補/樂器/服務業strongly prefer請女人
政府工都係鐘意請女人
基本上男女見工,能力同面試表現差唔係太多都會請女人
女家婚姻上掌握主導權
女靠男=釣金龜,男靠女=食軟飯
女人冇能力冇事業冇父幹都仲可以靠外表靠男人向上流,男人就直接玩撚完

產業發展向女人傾斜
女人喺社會最重視既能力(social skill,language skill,親和力)有明顯優勢
家下時代變 日本後生都唔關心政治 甚至覺得akb投票重要過政治投票
篇文講真中肯同清楚講到整個運動做緊咩

唔該唔識日文都試下Google Translate先出Post
日本仔唔係親共
而係好建制思想,唔會支持自由思想
"總之你破壞就唔岩" 咁上下既思路
你真係以為啦
好似香港一兩年前咋
香港一年前咪又個死心
燒到佢地就會反抗
歷史永遠係咁
連登崇日撚唔願面對既事實
日本人完全係政治垃圾 連日本內部發生咩都唔知
示威方面日本人就廢 韓國人就勁喇
架仔本土都唔鍾意啲新聞
不過架仔本身係勁政治冷感
除非有啲野引起佢地民族性既野啦
知都唔講,驚美好印象破滅
viva la anarchy
如果有接觸大陸acg圈,本身有好多大陸人識日文上twitter,淨係呢班人帶風向都帶死我地
從另一角度睇,日本係好恩將仇報既國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞