其實 phy chem bio math 真係好重要

202 回覆
284 Like 94 Dislike
有咩用。
你講既早已唔係溝通範疇,係文學。
科學既英文,你睇一本書,揾個叻少少既中五生讀,隨時連字典都唔駛查一次
理科生只會用kiss, keep it simple stupid, 唔會用同意既深詞攞虛榮。
一堆相近既詞,佢地會用小學程度果個
非也 絕對係溝通範疇
英文唔止係用黎寫野 亦都係用黎同其他人溝通
書寫用嘅同口語溝通上英文亦都有啲分別
唔好只係集中喺書本上嘅英文
出到去同外國人講野就會知自己識幾少字
利申 我都係理科生
你講緊係母語水平以上,早就唔係溝通。
溝通即係水學雞,
咩中學範文,已係文學。
你話食屎水平係溝通,等於話何文匯果啲中文係為溝通
我覺得有一部分係因為我地以為前人自稱physicist 就係樣樣都識
我UG讀CHEM
平心而論, 唔識phychem 同analytical chem 其實都會學得識organic chem

一個人上世紀既人自稱化學家, D人就會以為佢係化學既專家, 樣樣都識, 其實可能佢只係研究左phychem 入面某一個理論去到好精, 而同時佢係物理學家同數學家, 作詩係興趣咁, 所以變成polymath...亦都有呢種可能性
應該咩達聞西果類吓嘛
我講緊嘅只係同人傾計交談嘅水平 並唔係咩中學範文
用字亦唔係咩好深嘅詞彙 但唔代表傾計就係小學雞
咩食屎水平我唔係好明你講乜
我想表達嘅係英文其實有唔少人都輕視左
何況學好英文打好底 對學習其他用英文教授嘅學科都有幫助呀係咪?
呢個世界要有人識科學,唔代表要全世界都識科學

將自己價值觀強行套落其他人身上係好幼稚嘅心態
成個統治階級嚟講都係文社科法律多
蠢撚 講緊中學教既野呀白痴系 鬼唔撚知英文好撚有用咩
中學學校內教既英文會有咩期望呀 學英文唔係制度入面會學得好架 傻9
理解下先懶醒啦
理科人無咁邪惡屎忽鬼
所以文科仔,如果唔係精英的話,就會「學無所用」。現在教育搵d讀書渣的人去讀文科,根本就係度玩鳩人,浪費人力資源和他人青春,仲衰過唔俾人讀書讀上去。
所有生命都係由細胞組成
所有細胞都係由物質組成
所有物質都係由基本粒子、原子分子組成
所有粒子原子點構成點運作都係量子力學
建議所有學生都要由量子力學學起
如果要個個嘗試Polymath,咁要成個社會進入一種新嘅文藝復興時代
清 好波
駁我啦7頭皮駁我呀
英文學唔好話咩都冇用
無動人既speech
點觸動心靈

唔靠文字點做到?
所以點解會有諾貝爾文學奬
最好變返60年代咁,中英數、歷史地理經濟、phychembio 中五必讀,到預料先選科

當年讀商科已經後悔自己乜L 野都唔識,而家見到學生讀兩個x 就戥佢擔心

利申預科老屎忽
朋友
當年讀科濕鳩account 同商業
人地識微分內分泌電力分子,我就三年零八個月都係balance shit
問題係 究竟學生需要啲咩?

以前年代重視學生要有每個範疇既基本知識
所以去到中五都要讀晒歷史、地理、物理、生物、化學

而家年代,的確唔係咁重視呢樣野
有三個原因
1. 知識週期大大縮短,今日學既野,到學生畢業之時已過時
2. 互聯網有大量資訊,要學某樣野上網睇段片就學完
3. 分析力、批判思維越黎越重要,因為資訊太多,但資訊既質素參差

所以學生學既選修科越黎越少,更加重視「通識」
我同意今時今日知識會過時,但唔認同因此唔需要學科基礎知識(甚至我認為通識佔課時太多令學生無暇鑽研學科)。

中小學學習不止知識,而且有學科本身既技巧同精神
正如我地學sin cos tan 其實唔係engine 仔都好少用,但數學教邏輯思維同抽象概念,乃是日後學習新知之基本。

同樣,歷史、地理、科學可被推翻,但唔代表因此可以唔重視,因為歷史學習史觀、批判思考;地理訓練時空感知及人與自然相互關係;科學培養科學方法同創新思維;甚至商科經濟會計,可幫助理解市場經濟,生活/ 創業時資源管理。

所以,回應你既問題,學生應該對每個主要學科有基本概念,文理商科,缺一不可。

當然,要讀幾深要再斟酌。個人認為程度可以稍低於會考,以每組學科必須至少一科合格為升預科原則。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞