其實 phy chem bio math 真係好重要

202 回覆
284 Like 94 Dislike
我睇宏觀。
大陸重視科學教育之後,香港重視語文之後,就算大陸獨裁,都發展急速,係咁追緊上我們,追上世界,係國際舞台上開始也文也武。我們再重視語文輕科學,好快俾大陸食都渣到無。
晒撚氣,當究研level既stem科七八成男人就話男女不平等。
當中學背野level既科學。(重要無撚埋深少少既數)
女人多少少就覺得女人叻

睇都最少睇以前PURE MATHS喇
你已經攞左啲女權主義之後,專登遷就女人白痴化既科目黎比。
Ya 文史哲都好重要wor
我覺得相反,係香港理科太差,先俾大陸食住。
到大陸佬笑你落後的時候,香港文化都支撐唔到落去。
係女人智力差。

比女人讀無撚用的。
科學係要最最最叻之中既最最最叻人去讀先可推動人類文明。
比女人讀根本係浪費教育資源。
數一早係強制科目。
香港科技點解落後美國咁多, 就係因為政府制度長久以來都係重文輕理, 全部高官淨係識紙上談兵, 2019年派錢重係要填表格, 真係笑死人
如果讀理科唔係做醫療根本無出路, 咁仲邊有人去讀?
遲些唔單止落後美國,落後台灣
仲要落後過支那。
人地科技強勢入侵香港,文化都被融合埋。
乜撚野都係科學
乜撚野都係原子
乜撚野都識科學易理解D
屌完你醫學 你又搬個神學出黎
又係求鳩其拉埋科學家落水
咁我話有兩批文學家互屌 你唔識文科冇咁易理解 又咪一樣等如文學重要

宗教思辨>哲學問題>humanity
其實本質係文科野
中西宗教 eg三教九流 我肯定話你知大學係歸人文學科
而唔係你口中乜都扯去科學

有時見你無知 但又吹到似層層 真係幾好笑
笑你On9你又唔嬲果下 你叻
呢個證明跨學科思維重要
思考文科野,冇理科基礎會好大獲
神學野先多涉科學,say物種起源,演化論

你仲係唔明?
啲女人真係弱智。
男人數理化叻係因為進化要用呀。
人地打獵果陣要計點撚樣用最快方法,點射支矛過去會一野整死獵物。成個進化論用左幾百萬年幾千萬年幫男人發展個腦呀。
空間感,速度感,因果邏輯。全部係進化訓練出黎架
女人唔撚駛做依啲野呀,女人就係響個山洞同人吹水(當然連語言都未有)所以咩女人溝通能力好(其實只係多野講)

咪撚睇啲垃圾政治正確咩兩性能力無分別既垃圾喇
無可能架。
呢個係真, 香港唔重視科技, 連帶市民接受新科技程度都好低, 最近又話STEM, 最後又俾班商家用嚟Cap水
識atom, electron 真係重要過識孫中山

你冇電視,冇傳媒,冇互聯網,冇大量印刷技術,冇拍攝器材的話,點搞民主呀?根本無科學就無科技,無科技就無民主。
梁天琦係港大哲學系
你弱智添張圖指男人蠢既都蠢多過女人,女人係平均d,點撚樣得出女人智力差

科學不嬲都係每個人比少少力集百家大成,冇話唔係最叻先讀番,居禮夫人個d女科學家你當佢地死?初初第一部電腦出黎個陣都係好多女人參加電腦科學研究,咁你講得不如殺曬d蠢男先?

再者Iq可能數理勁d,女人可以表達能力勁d,根本冇得咁比
實用指數就一定係history, geog, econ, bafs, ict, English 呢d啦
出到黎鬼需要再phychembio咩
咁當然啦,現今點都要有d science sense

英國個邊一般都會double language, triplo science咁讀
係得香港先倒退
定義現代唔係文史哲,笑咗

你知唔知咩係Renaissance, Enlightenment?
你知唔知無啦啦黑暗中世紀點解突然會有Scientific Revolution?點解中國無?
你知唔知成個Natural Science係出自Philosophy? (牛頓本劃時代物理神作叫Mathematical Principles of Natural Philosophy)

利申:中學讀理商
樓主既logic好搞笑
利申我唔知文科定理科邊個重要D
但用翻你呢個logic同例子
比你有晒你講既科技,但你唔知咩係民主,咁點搞民主呀?
英文冇用
笑撚死
難怪你低收入低學歷低智商住公屋
Level2其實又真係同唔識冇乜分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞