其實 phy chem bio math 真係好重要

202 回覆
284 Like 94 Dislike
文學撚留個名先
又黎月經
明理科係重要 但首先對讀文史哲既就多左三科要讀要考 讀開理科既就唔洗 已經唔公平先 如果全心向文史哲發展 真係必要讀呢幾科?咁古代既文史哲點發展出嚟 美國大學都唔會強制入學既都要考phy chem bio la
要發展科學 首先改變填鴨式去鼓勵思考既教學方式先啦
入到大學到出嚟做嘢自然知道英文好已經贏咗8成人
靠樓豬 搞民主 真係死得
到時連文明都玩撚完

傳理系都唔洗開
體育系更加係冇撚用
搞internet 班IT狗表示寫code都只係language 但樓豬排擠語文學科
搞眾籌班商科撚 又俾樓豬拉去讀science
總之成個社會都要科學

目光之短淺 思維之狹隘 非常人能及
子曰君子不器 然樓主獨褒理而貶文 實為不智
樓主都幾on9
中學嘅物理就係,一個波自由落體,但係連空氣阻力都冇。
on9到
只可以叫做有個common sense,未必apply到落日常生活。
就連 differentiation integration limit 嘅基本concept都冇,中學嘅物理都幾簡單,只係照住啲formula代式,sub幾個數就搞掂。
垃圾,變左成個世界剩係識拗口水交,唔識做實事,所有讀文科同社科然後從政既統統係垃圾
係呀,跟住香港咪變第二個大陸囉
第一,唔係咩king of academic subject,文科呢
第二,屌你講phy chem bio都包哂所有science啦,咁梗係king of science啦,廢話
香港醫生唔識溝通,佢地既籍口係無時事,但好多醫生連基本指示引導病人都做唔到,搵幾個病徵憑經驗直落結論
經濟同歷史都一樣咁重要 甚至更加重要
特別係香港 畢左業大部分工都冇咩機會用到phy chem bio
文科撚支持
結論:樓主係理科人
又歧視文史哲
咁都得,你講哂啦咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞