其實 phy chem bio math 真係好重要

202 回覆
284 Like 94 Dislike
系統=技術,同文科其實無關。

文科=法官手下無警察無武器,等個賊自動自首上庭被佢判

文科=廢嗡
無「紙」依個制作技術
你用乜黎投票呀?

你覺得你文科有用,因為你早就將好多技術take it for granted
你起晒鋼jm9

我讀econ做梗研究,我梗係知道數理嘅重要性我哋經濟撚就係將數學工具同社會問題結合,所以我從來都冇話邊個重要啲,因為兩者缺一不可
咩科都冇用
開炒股班最實際
香港家長
Ching 圖表果個係 拎E或以上%
09 ce 73.3% pass, 71571 考生 52462 pass
11 al 93.6% pass, 35442 考生 33174 pass
有個因素計唔到,就係pass ce中文 但升唔到上 al 考中化.

單計% pass 到兩次考核 0.733*0.936 =68.6%
單計人數 33174/71571= 47.1%
50% dse pass 中文係within this range
文科讀國家大事如歷史和政制,先要最叻人,渣少少的人去讀都聽「學非所用」

科學咩人都要,有貢獻有創新idea就得,冇的都可以做下低些技術的支援。
如果女性智能平均些,勁人少,但渣人都少
咁女性更應讀理科
文科比妳讀到,都只係「學非所用」

文科雖係易讀,但讀的係國家大事,社會人民,管理行政,只係需要少數勁人去渣fit。

理科就唔同,需要大量人手支援,也需要大量頭腦搞創新,而且科學發展係無限,係無止境。就算講環保,呢類議題最好都係靠發明綠色科技,先做到可持續發展。
呢個真
elective都冇5根本冇資格話自己讀過書
起碼知道咩叫原子、分子先啦。
最終係哲學、神學!
大把人讀chem都唔識分
仲有,科學智新唔一定要去到牛頓、愛因斯坦、普朗克咁勁,也唔一定要發明飛機、互聯網、量于電腦、人工智能咁強,可以係搞少少微創新/minor enhancement都得。
科學要最叻既人呀,弱智,女人平均咪即係無天才級既人引領人類囉。

黎黎去去居禮夫人,就正正指出女人有幾咁廢。
文科讀國家大事如歷史和政制,先要最叻人,渣少少的人去讀都聽「學非所用」

科學咩人都要,有貢獻有創新idea就得,冇的都可以做下低些技術的支援。
如果女性智能平均些,勁人少,但渣人都少
咁女性更應讀理科
文科比妳讀到,都只係「學非所用」

文科雖係易讀,但讀的係國家大事,社會人民,管理行政,只係需要少數勁人去渣fit。

理科就唔同,需要大量人手支援,也需要大量頭腦搞創新,而且科學發展係無限,係無止境。就算講環保,呢類議題最好都係靠發明綠色科技,先做到可持續發展。

仲有,科學創新唔一定要去到牛頓、愛因斯坦、普朗克咁勁,也唔一定要發明飛機、互聯網、量于電腦、人工智能咁強,可以係搞少少微創新/minor enhancement都得。
缺一不可同兩者重要度有異係兩回事。
唔好各打五十。
人文科學主要都係人性,而人性早就定死無得變。
科學技術就唔同,重有無限可能
浪費教育資源響前者其實好不智。
等於古人狂背四書五經一樣,根本唔會有咩質既飛進。
神學與哲學

就講:演化論vs創造論 大辯論

冇理科底一定聽到一頭煙。
人性都唔係唔會變。
現在社會和人心,同一百年前都差極遠。
其實係咁

文科讀國家宏觀大事和社會科學,應該係比少數具領導才能的精英讀才對。

理科讀phy chem bio,幾乎涉及所有生活範疇,基本係人人都應該要讀要學。

現在成績渣的人讀文科,係完全不智,浪費人力及教育資源。
不揀數理 化理 無謂太抽離
要盡快學會獨佔大市商業先機

BBA 命運注定要揀你
無論去到澳亞歐美 一切學術盡化商機
I LOVE BBA 人文教育排第尾
拋開心中真理 便能賺盡暴利 Cash!
李嘉誠表示:我冇讀過BBA
中英文其實溝通到就得?樓豬係咪太睇少英文程度?
我英國讀到master畢業都唔敢話自己英文好流利
而家有一種講法
其實本身冇文科理科嘅分別
讀文科都係要邏輯思維
讀理科都要識寫字
所以有人反思係咪以前強行文科理科嘅教育方法做錯咗
所以就出現咗通識 (唔係DSE嗰個) 同埋文理學士
舉個好d例子好唔好
識好多人包括自己無理科底上到大學讀Darwin都唔係特別有難度(當然我地只係讀佢思想/本書既一部分,如果你知我邊間u既話)
個人感覺佢本書比起理科底,更需要係邏輯思考
窮撚表示 : 我唔係李嘉誠
其實我認同呢種講法, 以前D人都係polymath黎, 詩人/科學家/哲學家/政治家
一齊做, 我覺得文理商只係政府administrative tools 黎
不過都可以話社會唔同左, 而家既phy chem bio 理論多以前好多, 掌握一樣都有難度
個深度多左,點一齊做。
唔好用幾百年前既學術同今時今日比
一個人邊有無限時間同精力

你講果啲重要係天才中既天才
一般人撚有可能

去到準大學程度,無可能唔分科專攻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞