其實 phy chem bio math 真係好重要

202 回覆
284 Like 94 Dislike
Phy Chem Bio 喺重要

但dse phy chem bio考核方式根本唔入流

靠死背就會高分

對訓練科學思維作用唔大

利申: pcb 三粒星
電腦係屬理科,但唔係基礎學科
物理﹖化學﹖必修
樓主太天真了,
你咁即係叫絕大部份女人唔好讀大學。

佢地個智力只能停於背野科,頂多去到生物學就完。
咁講係岩,不過hkdse的中文科英文科和通識科的考核都一樣係廢,仲要更廢
死背都好過文史哲吹。
你想點唔死背﹖
未去到哲學碩士果個位,之前既野都只係死背。
歧視女人?
係社會discourage女人讀科學,定女人讀唔到科學?
自己上下考評局個網
睇下level 2以上,男多定女多先講啦
見到pcb仲以為係細電的pcb
心諗而家中學都要學pcb咁高級?
唔記得邊到讀過,男女待遇愈平等既地方,男女係學科上既成積差異就愈少。
佢地講政治only
不過如果你要講到涉及社會和個人情緒,
都涉及科學,即係chem bio
"但d藥可能才係病的源頭"
大膽假設 小心求證
問題係 你嘗試用陰謀論 去推翻前人做過嘅求證
你同你口中 鼓吹偽科學口山嘅人有咩分別

再講 大學咁多department
你一句就話science is the most important
humanities呢 香港人唔需要文學?
business呢 金融中心唔需要有商業人材
講到尾每科都重要 都要人材
唔係陰謀論
實際上科學家和醫學界都公開講左有副作用和有問題
點衡量係醫生決定
但實際醫生忙到九彩
唔會認真同你花大量時間逐個病人慢慢諗開咩藥
政府只叫你不要怕只要信專業
所以科學其實和政治商業有種微秒關係
2009 CE 日校考生 82286
2011 AL 日校考生 31650
你明唔明 直考DSE 令幾多人誤以為自己差少少就入到U
明明超過一半人係一早已經應該filter走
source:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKALE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/alexamstat13_6.pdf
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKCEE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/ceexamstat10_7.pdf
仲有呢個唔係陰謀論
所有醫療行為都有誤診和風險
所以醫患溝通好重要
政府以為靠語文能力就加強溝通
事實上,如果病人冇pcb基礎
根本就溝通會有困難之餘
亦會被一些偽醫學乘虛而入
語文,特別中文科,其實中三都夠晒
這就是點解我話要
將強制語文科改為強制pcb科

我個人認為,傳統流行「女仔思維比較差」,係社會硬性規範男女分工和催谷生育率的副作用。(所以男女平等革命後,結婚和生育率即時暴跌 )(其實男女平權,長遠未必捱到,因為平權後,好難叫女人生仔。未來可能要復古,但會明確比你知,唔係因女人智力差,而係為生育率,真政治目的)
你都on撚9
有中學level phy chem bio 有撚用咩
你個point 吹撚到藥劑 病理學 中學level phy chem bio 差9條街呀ching

醫科畢業 係你眼中係信唔過
然後就要全民phy chem bio

淨係針對你呢個reply
每行就係你腦入面諗咩就寫咩
中間出現極多邏輯謬誤
醫患溝通 極其量只係 減低誤診風險
就係你無限放大到 極重要 有溝通 就冇誤診
然後再將所謂pcb基礎 掛勾到醫患溝通
成件事係你自己空想 當中完全冇論據論證
我重申 中學phy chem bio 完全唔涉及 醫學 病理 藥劑
唔知你點解會有錯覺認為中學讀phy chem bio 好重要
但我話你知 讀到bachelor science 都係得bio / biochem 涉獵到你想要嘅野
你倒不如建議全民讀醫

btw其實你有冇讀好語文
語文唔止訓練溝通
仲訓練邏輯思維
你有冇見過真文科人(冇咩點留意些理科野)和真理科人

在討論和理解醫學、保健、宗教與神秘學的分別
見識過你一定唔會咁reply
你講緊咩
咁同入大學要中文level3冇關係
年中唔知幾多人廿幾分因為中文2左要讀asso
望住你我已經知側重phys chem bio 放棄語文 會更加大鑊
醫只係一個例子
仲有宗教呢
宗教對社會和好多人都影響極深遠
宗教話信神有永生
好多人將一生精力都獻給宗教
香港有五成學校都係天主或基督教
好多人反共,都係因為中共否定宗教

有好多科學家認為,科學肯定宗教。
但有好多科學家認為,科學否定宗教。
如果你有參與過有關辯論
會發現佢地也互相指責對方係偽科學和造假。

你冇科學底睇完根本唔會明白。
有的話會理解多好多。

換句說話,即使係理解文科野,都需要理科底。

仲有更重要係,全世界所有野基於原子,今日科學雖然歷史短,都已經開始發明molecular machine and quantum computer,科學發展空間好大。但人文學科發展空間細,好易失業。
我就讀理科,不嬲都覺得物理先係NO.1學科
但係我覺得香港之所以被人文化入侵,最主要就係文科太差!
我同意中文level 2可以比d exceptional case或者英文有5既入U。如果中文2左,英文都係得3/4,佢語文能力一定未到入U既水平。

至於pcb必修真係好有保留,有好多文科仔都係正常夠班入U既人。

你話有某d文科人係科學盲,我唔否認有d人可能真係(但我唔識咁既人),但呢個問題唔應該用必修pcb解決。只要呢班人唔係太多,對社會有一定既影響力都冇問題。
女權既循環邏輯黎
係因為整啲野拉低男人,所以「平等」
所以「無分別」
CE 同樣有班人其他ok 係衰中英文
如果佢地上到AL 可能都只係會衰中英文

再講考AL 都係有人夠分但衰中英文

你有冇可能為上述兩班人平反?

另一方面,我quote data 想指出嘅重點係
50% 人冇level 3 而入唔到U
唔好睇到50% 好大
只係舊制本身已經唔容許 50% 以上嘅學生上AL

無可否認有部分學生資質ok但過唔到語文係不幸
容我唔了解DSE中文難度/ fail位係邊
以上分析單純睇數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞