其實 phy chem bio math 真係好重要

202 回覆
284 Like 94 Dislike
phy chem bio係解釋世界最基礎的學術學科,係king of all academic subjects / king of all science.

所有物質都係由基本粒子、原子分子組成
所有生命都係由細胞組成
社會和心理行為最歸都係基於大腦和基因

大學收生應該要hkdse phy chem bio 拿level 2先收。

中英文其實溝通到就得,pass到phy chem bio已經證明有足夠語言能力應付基礎需要。
咁樣分冇乜意義,你夠可以話bio冇用因為全部都係chem黎,scale都唔同
仲有人文科目,文學呢d都唔需要phy chem bio啦
其實呢
學識揸車係唔需要識點整架車出嚟
文科,社會科學都好重要架
中學pcb level2同咩都唔識有咩分別?
你要明白現今科學對大腦同基因既認識係好少
最簡單講緊係連精神病點出現都無公認答案
如果用大腦同基因做基礎去研究社會同行為
係唔會研究到好多野出黎
假設你研究到,即係要用改變大腦物質同基因既方法去改變一個人既行為?
成套學術基礎都係好危險
問題係車的運作原理,冇爭議

但健康、醫學、宗教、神秘學、人類起源等涉及科學知識又重要又好大爭議,就要equip返基礎科學知識先會明白和聽得懂些爭議。呢些爭議又令騙子和偽科學盛行。

如果無足夠科學知識,好易比保健佬騙,或者買錯貨,又聽唔明醫生的建議,特別當醫生看法有分歧的時候
係,但最慘係好多人,特別商家佬
會吹到現代科學好撚勁
跟住又叫人買呢樣買那樣食這些食那些
政府佬都會叫精神病佬食藥,但d藥可能才係病的源頭
如果唔係人人學
反而容易被專家、商家佬、政府佬將科學吹到上天
或者被宗教佬和神棍貶到落地底泥
呢種極端思想最危險
防止就只能靠科學普及
Phychembio取代中英文做強制科
係有必要
好多科都好重要
phy chem bio math 歷史 文學
中學最撚無用係中文英文體育同部份通識
數理嘅邏輯思維能力先係最重要
JOE哥 此POST已完
bio 係背科 垃圾
已經識得多過班毅進仔啦
樓子不如話quantum science係最重要 個個都要識
你諗真d 其實所有science都係phy
而所有phy其實都係math
都話強制至 dse level 2 程度
幾時話要樣樣識

同埋中英文強制 level 3 的必要性比phy chem bio強制level 2低
Physics 係king of sciences 但science 唔係king of all academic subjects

文史哲係science 取代唔到
但語文強制中六必修及必合格無必要
去到中三咪得

我主張香港敎育,科學與語文地位換轉

科學中六必修
語文中三必修
一陣又有人衝出黎柒話科學係宗教係信仰
點解無人講電腦科🙈

推薦個App 俾大家

香港地投票
http://www.votes.hk
香港人唔可以再慣性沉默,一起發聲,習慣投票表達意見吧

原post
https://lih.kg/1758886
一句講哂
中文要level 3 先入到大學
而每年又會有50% 人冇level 3
兩樣加埋真係好撚柒on9
文史哲廢廢地。
定義現代為現代既終歸唔可能係文史哲。
文史哲就等於一個廢柴文學家作詩憂民憂民但乜都做唔到。
文史哲=中國既民主進程。
幾千年黎得個吉。

無科學你連第二次農業革命(用化肥)都無
人都死撚埋
重文史哲個屁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞