其實 phy chem bio math 真係好重要

202 回覆
284 Like 94 Dislike
拉 分化
英文要書面流暢溝通到嘅話,dse攞level 3都好勉強喎
無思想更加冇民主
無文史哲你連共產黨以前做過乜你都唔知
每一科都好重要
重點係唔好亂up 唔識就認
利申 理科詩人
其實好多政治家係理科出身
多到你唔信
係重要 但根本唔駛咁多人
而且文科社科學習門檻低 當興趣自修已經可以
個個衝撚哂去讀吹水科然後怨個社會冇工俾佢做簡直就係on9
要phy chem bio又待遇OK既工 香港都唔多
數來數去 都係醫生 藥劑 三寶(OT PT RT) 教師 機師

始終香港係重商既地方
香港邊度有偏重過文科?有既話一早有民主
理科?我一d都見唔到,高技術產業、科研?乜7都冇,數碼港都拎晒黎起樓
我反而覺得要培養學生嘅語言能力、思考能力、邏輯

呢三樣基本功夠紮實,學生好容易就可以自修任何野。語言能力差的話,點樣閱讀艱深嘅教科書同academic papers?

然而強制學生必修特定科目,只會令冇興趣嘅人失去學習動機。
德國總理默克爾
佢讀物理
近啲既台灣賴清德 佢讀醫
奧巴馬時代國防部部長大學雙修物理同歷史 但佢最後博士係理論物理 科學家黎
好多人唔肯承認一個現實
就係理科既學習門檻係高過文商科好多倍

中學大學讀理之後轉文商 極容易
中學大學讀文商你大個想做科學家? 1000個未必有一個

文史哲係好重要 但你要識呢類既野你係好易可以學到
社會係唔需要一大班係大學面無病呻吟咁吹水既撚屌係度呃錢 但社會係需要好多工程師 科學家等等

讀理科你絕對可以明白康德盧梭既理論 掉返轉 讀文商你數都唔識計 乞食真係冇得怨人
香港既話
呢幾科係dse最易讀既
再讀上去 除非你好叻準備去外國繼續你既人生
如果唔係得啖笑
Reasoning先應該必學
我同意香港產業發展畸形,但呢個係現實政治既問題,唔係大學收生分配既問題,調轉講大學收生係睇住個社會需要而收tim

至於你d紅字我真係認同唔到。首先你點定義學習門檻先?學到邊既門檻先?同埋文理商既計分方法其實唔可以直接比,phy拎80分同歷史拎80分唔係同一個難度黎。

如果你覺得唔係理科既都係吹水呃錢......我建議你了解下唔同既學科......
神學入面既演化論其實難聽啲講只不過係認低威
我反而覺得演化論呢類學説係動搖咗神學既根基
所謂要識科學先可以涉足神學可以話係幾荒謬
香港幾時有重視過文科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞