【連登 商業電台 光明頂 討論區(十四)】

5001 回覆
34 Like 2 Dislike
假設中毒老翁係10號上大陸果陣奶野,20號上船, 25號返香港
如果陶仔不幸奶野, 係20號就差唔多過左14日潛伏期估計冇病徵就冇奶野, 如果係25號都係再推遲5日, 祈禱求主保守陶仔冇中招,身體健康, 百毒不侵,光明頂長做長有!!!!!

陶仔穩陣d搵醫生抽抽血, 做快速測試

放心, 病毒再勁都係要載體先傳播得遠, 所以成日叫人帶口罩係防止透過飛沬口水載體傳播, 透過空氣直接傳播應該冇咁易
仲有夢翁
根本盡量唔好上大陸,除左物價平, 周圍環境治安衛生同食物安全, 全部唔掂, 以前咁辛苦走來香港宜家又返上去把撚咩, 咪害人害己
四大天王
星期一就知咩事, 如果播咸故
到底會係咩咸故
如果20號果日同船計起, 過過潛伏期有突, 咁星期一光明頂點
秘技 電話直播
鮑蛇做咩事係咁開口中
下面果幅正
19:燈燈燈燈 燈燈燈燈
想番起星期五果集
武肺呢隻化武最仆街既係 可以係潛伏期無病徵
呢次真係睇上天造化 touchwood陶傑中左 好多人好大機會會中 鮑sir 沈大師 馮智政 夢bear等等
想聽19扮d女呻吟
估唔到光明頂四大天王武功蓋世都難敵天下第一奇毒......
鮑:光明頂又中!俾我哋中少一次得唔得
鮑sir話特別安排 應該用電話
馮同學係唯一倖存者
4大天王得番馮同學
唔係五日份量既罐頭掛
19:沒事兒
中國武肺大危機,許多朋友私下慶幸:幸有七個月來的香港「暴徒」,與香港的「黑警」(排名不分先後),一齊攜手成功爭取大陸遊客視香港為「政治疫區」,十四億人口一起制裁,加上香港人不理會林鄭通過的什麼禁蒙面立緊急法,無意中堅壁清野,反倒對武肺南滲,增加區隔,減少風險。

當然,在此期間有許多食肆爭相倒閉,連海洋公園也撐不住,但要錢要生意,還是要留住一條命?再「民以食為天」的小農人口,也知道「命仔大過天」。

武肺疑似襲港期間,本人在日本橫濱,在靜靜緬懷過當年北洋水師在此泊岸訪問會見東鄉平八郎的一段歷史之後,登上郵輪「鑽石公主」號,與大批日本公民混在一起,在潔淨的空氣中,歡欣向鹿兒島出發。

沿岸一段時還收到Wi-Fi,若干藍絲群組,鋪天蓋地的傳來數以百計的武肺恐慌訊息,連滙豐總部十五樓也傳出有太空衣的醫療人員封鎖全層,嘩,一片呼爹喊娘,喧嘩恐慌處,好似日軍侵華一樣。

此時我在輪船上,剛叫了一碗日本拉麵,一邊吃,一邊回覆藍絲長輩:不要聽信外國勢力散播謠言,要相信習主席和林鄭月娥中港兩地強而有力的領導能力,沒事兒。

我鼓勵他們:對抗美帝散播的謠言,最佳的反擊,就是乘高鐵北上用腳投票,武漢著名的景點有黃鶴樓和長江大橋,飲食則有武昌魚。自己不幸訂了日本郵輪,訂得太早,否則你們若吹雞,我一定報名。

手機網絡時代,現代人一大煩惱,就是訊息氾濫。答得這個藍絲群組,那個大陸團伙又大量武肺疫症新聞叮叮叮的湧至,匯報Update訊息,什麼鍾南山啦、蔣彥永呀,哪個城市哪家醫院剛打包了幾多位之類,看多了,沾上負能量,也為免參與散播謠言,見一條,刪一條。

上郵輪之前,要做功課,了解乘客成份。「鑽石公主」號以日本中產為主,西洋客若干,香港遊客少量,見此Profiling,可知文明指數有保障,噪音在可控範圍,放下心頭大石。

東京去鹿兒島,航程竟要兩日。船上食物,由日本供應,牛肉豚肉都勝過歐洲航線。一出公海,網絡訊號消失,武肺的訊息,連同那許多呼天搶地的恐慌喧嘩,通通都不見了。

見不到,聽不見,不就等同不存在了嗎?「鑽石公主」號在暮色中航行。沒有手提電話,原來日子是如此的潔淨太平、寧靜美好。

抽到自己都乾,咁都中,
希望19唔好有事,我唔集集聽譚博士
諗起佢睇新聞估到自己奶野果下先好笑

平時實即刻諗點抽人水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞