想問下香港有咩indie band好介紹?

756 回覆
32 Like 4 Dislike
唔係唔想支持 但好多都聽唔入耳
新album好正! 香港香港
平時聽邊類歌多
咁你鍾意咩genre?
一見到就知係咩年代
得返milos仲係active
咁多隊都無隊入耳?聽多d搵下鐘意乜
My Jinji同海浪真係正到不得了
一講香港indie,唔可以唔提我嘅music heroes
Ben Tse/ Nic Tse兩兄弟同埋Joshua Wong參與過嘅band都係我favourite

The Lovesong
Whence He Came
Noughts and Exes
Uncle Joe
Oh! Nullah
Unwed Sailor (Nic Tse嚮美國隊band)

不過依家因為唔同原因,大部分都hiatus中

我諗math/ emo scene嚮香港應該係indie裡面嘅indie,我見上面都只係得一兩個回覆有講到milos, tfvsjs, 雞蒸, 小紅帽...我個人最鍾意嘅係有已經休團嘅 Ponyboy同 emptybottles,而仲active嘅就有 wellsaid。Rocky同Sam Chan係好有心有力去做,如果大家有聽過永發同Absurd Creation就知!

另外,唔知點解無咩人提teenage riot,不過都有提下一啲維港年代嘅經典,好似False Alarm同近排出咗新碟嘅粉紅A。

其實仲有個indie label叫鑿開唱片,不過應該得我呢啲廢中先知,佢地最出名個兩隊都無人提,就係innisfallen(shout out to Erik Piece~~~)同埋意色樓(無理由唔識梁穎禮下話...)。見到上面有人講ith 玩live係穩定地正,咁講,上年個detuned fest最正嘅,無之一,係意色樓。由我細個睇到依家,佢地嘅live係無可取代!如果有聽開Glassjaw嘅巴絲,意色樓其實就係香港嘅Glassjaw,十年前Glassjaw嚟我無記錯的話就係意色樓做opening,十分十分難忘!

當然,我聽開嘅仲有自己夾開個幾隊啦!不過唔講啦,無咩人知...
以前講親kolor都有聽到人幫佢地起左個朵叫“隊粉band”
詳細我都唔知
但係高豐受過訪問話唔夾band之後脫離毒癮
咁到底吸毒同夾kolor有咩關係呢
我都唔知但係到係佢地個朵係因為高豐而出現,定係其他三個都有份呢就真係要知情人士講兩咀
黃衍仁
我就唔敢咁講喇
Sann除咗逆流之外仲係支那soap鼓手
阿gould真係算有骨氣
講起垃圾仲有qollision個vocal
聽開日本仔隊Ling tosite sigure 唔洗分咩genre
椎名林檎 東京事變嗰啲都鍾意
Huh...

Gould型到
math本身都係小眾野有幾隊出左名都算係咁
有幸係ttn睇過more reverb 一次咁大把
Clave
maniac 話簡介自己係metal core
但係個底係j rock
佢哋個浸日本味真係快慢歌都有係度
Per se: 我自己最鐘意佢地早期啲英文歌e.g. Petals, Fragments

12.8: 玩Britpop嘅一隊band,vibe好正

My Little Airport: MLA唔洗講啦,佢地啲歌陪住我地呢個世代成長

Thud: 如果鐘意聽shoegaze一定要聽Thud

Instinct of Sight: 啲音樂重少少,偏post hardcoreios世一

鬥牛梗: 好難形容,好細緻嘅旋律加上嘶吼獨白,明明係好矛盾但聽live又好有feel

Serrini: hail mami 其實係邪教首領

樓上都有人推介咗好多,香港indie真係好精彩架
我覺得事後煙嘅style 就係可以俾你聽到好放鬆咁
俾你聽住黎啪啪啪
香港scene嚟講gould真係男神級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞