想問下香港有咩indie band好介紹?

756 回覆
32 Like 4 Dislike
???想問點解有負評?
subscribe咗wilfred個channel好多年
好撚失望
咁要睇下點為止奶共
只要上大陸show就係奶?
我就覺得好似陳樂基咁直頭讚頌大陸,係咁話大陸好,反對香港抗爭咁就係奶
跟本係冇品味 以為得pop係音樂
唔同意
如果因為驚冇show而唔出聲算唔算奶?佢冇讚架
我覺得算
中到應一應
但呢啲嘢公海班人永遠聽唔入耳
淨係識話香港歌都係垃圾 樂壇死咗十世啦 仲有人聽㗎咩
完全唔覺得自己有責任
再者,而家啲歌手樂隊好多走曬去奶共咪又係香港人造成
佢地唔support本地文化,人才咪流曬去識欣賞佢地、養得起佢地嘅地方
香港人淨係識blame啲人奶共,但佢地未奶共嗰陣又唔見有人支持,真係要音樂人食西北風咩
係太closed-minded 稍為偏離pop 音樂少少 就接受唔到
你都on9嘅 本來冇聽嗰啲人你覺得佢地care唔care呢啲band奶唔奶共?
依家屌嗰啲根本就係本身已經支持咗好多年 先至會咁撚嬲
唔好將兩個問題撈埋一齊講
同埋你個logic可以套落所有環境唔好嘅行業
大家一齊奶共啦搞乜黃色經濟圈啫
我唔係淨係講緊indie band,我係指所有香港主流同非主流嘅歌手同音樂人
事實係除咗主流上曬神枱嗰班,有幾多個齋靠香港市場玩音樂搵到食?主流二三線歌手都要靠不斷出商演show先勉強叫有飯開,更唔好講幾乎所有indie音樂人都另外有份正職
事實就係黃色音樂圈首先要香港人肯支持本地音樂產業,而且係真金白銀嗰隻,先可以吸引到音樂人重新重視香港市場,而唔係下下情感/道德勒索佢地
大家唔表態/奶共又點樣黃色音樂圈呀ching
同埋問心 奶共人寫嘅歌你真係聽得落咩?我就不了
同意 身邊除左識樂器玩意樂嘅朋友之外
大部份都唔會接受其他種類音樂 大聲小小就係

音*
sorry 可能我講得唔清楚
我意思係香港人首先要實質地支持願意企喺我地呢邊嘅歌手樂隊,俾全世界見到黃色音樂圈係有得搞,先可以吸引到其他音樂人加入
都唔止耳仔接受程度問題
搞show無人睇
出實體無人買
根本養唔起d band

反而中国呢個盜版大国既indie仔女會肯俾錢
啲歌點盜版都好,入場睇show一定要俾錢
而中國聽眾起碼肯接受多啲唔同類型音樂,願意俾錢入場聽indie嘢先
挑咪講撚到支那一定好撚有錢好撚多人聽indie咁
其實真實只係人口多d就算1%都叫有賺而已
觸執毛十年前無上過去咩?小紅帽都有上過去啦
爆場又有,吉場都試過
唔代表indie上去行一轉就賺夠幾年食
上面主流即食文化其實同香港唔大分別
就算比你奶共上去搵真銀
無黨既物識認證一樣搵唔到食
只係香港就環球鷹枉,上面就企鵝百度而已
呢d就係共產黨對娛樂圈既控制
一鳩樣架咋

真正indie玩得起既,係台灣
Gould個ig剷左?
搵唔到嘅
以前有聽逃跑計劃
反抗味重啲嘅
軍械所
盤古
唔太識欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞