想問下香港有咩indie band好介紹?

756 回覆
32 Like 4 Dislike
maniac
香港core黎講係幾正
拍謝少年都好正
有返以前第2隻碟xoxo個種味道
American football
This town need guns
Wallows
Say sue me(韓國)
因為大學rm開始聽indie
香港嚟講真係好鍾意mla 覺得啲歌好寫實
最諷刺既係 好多以前既歌講既議題
到今時今日都仲好應景
台灣Sunset Rollercoaster my jinji嗰隻碟真係好正
仲有好多外語indie都好正
呢個就含撚啦 離地到仆街
成撚日揸住架m3真係以為自己好撚識車
條女咪又係貪佢有錢
雨革到而家都左膠平權閪
我自己早兩年超鍾意佢地
尤其是soni 既編曲同埋舊bass手 yy
佢兩個都好撚神

不過新碟d歌我覺得麻麻地,無23:59隻碟咁正
2359隻蝶好撚正
無稽子彈
諗起N年前明哥搞個十月埋band嘅show
個陣聽完佢哋嘅Live即刻現場買咗佢哋隻碟
介紹下其他indie
有冇多啲類似instinct of sight 曲風band介紹

Cuco (Lo Que Siento啲詞真係好sweet)
Cigarettes after sex (全部都係dream pop)
Peach Pit
Russian Red
Low Roar (第一隻同名大碟全部都好正之後最深印象係Nobody loves me like you)
beabadoobee
girl in red
The Walters (band 不過散左了)
The Marias
Priscilla Ahn (indie folk為主)

法文 (可能係屬主流🙈)
Stromae (rap, 歌詞好有意思 Formidable, Quand c’est都好深印象)
Videoclub (最近迷上)
Pomme

韓文 The Black Skirts, Rad Museum

不過唔知啱唔啱你
勇武樂隊kolor尋日無去遊行 打邊爐等拎獎點知無獎

之後班打手唔見哂
佢地其實唔唱,統器樂係好好聽
但一有Vocal 佢個唱腔真係唔識欣賞
聽下及時雨啱唔啱你心水
有冇人知秋紅搞乜個個走曬
Cuco
係囉
都係post hardcore 嘅 wake in silence
https://youtu.be/PHYO3qkFDMs
同問
鍾意math rock嘅可以聽埋
Tiny Moving Parts
Tangled Hair
tide/edit
Enemies
Foxing (呢隊emo啲,但個主音超正!)
Totorro
Their/They’re/There(Mike Kinsella嘅其中一個side project)
Holding Patterns
Covet/ Yvette Young
St Vincent
Q and not U
JYOCHO(呢隊日本嘢係堅屈機!睇過佢地嚮TTN個專場真係好難忘)
有埋聽日本個隊DYGL?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞