想問下香港有咩indie band好介紹?

756 回覆
32 Like 4 Dislike
indie 野夾band離離合合好正常
歷史上你都好少見到有band係完全冇成員變換
我覺得佢算幾靚仔,又有型
講得好撚啱
認真講句香港本地indie野個文化
喺港中台三地真係最落後嗰個
ash把聲又真係唔算好入mic嗰隻
但佢現場個人幾有感染力
帶動到氣氛嗰種
啲紋身先屈機 靚撚到
ttn farewell 嗰晚d vocal聲都唔係好清楚
諗起sigma之前借野狠disco講香港而家創作環境條片
根本香港創作環境太差,好多創作人先要去其他地方搵食
qollision有咩故仔 好鐘意wilfred
呢個好多人識啦
聽過入面成員話佢哋set咗十年去玩隊band
之後大家就要去追求自己各自嘅目標
希望淨係休息啦 而唔係解散
聽阿水可以搵R.O.O.T
聽阿Mike可以搵陳蕾陳蕾首新歌真係同觸執毛一鳩樣
好正呀 首歌真係
痴撚線
成個音樂文化圈我覺得係東亞東南亞最落後果批咁滯..
新歌係the ripples band 班底
之前又universal traveller
之後又ripples

另一個又ROOT又電音solo.

有得做rock star邊個想做幕後/教嘢
個個夾band都要教嘢先生存到
其實好sad, 香港啲band叫好唔叫座

學上面巴打話, 喺泰國台灣日本嘅話
chochukmo嘅級數一早就可以全職撈
佢哋樹窿開始啲live正到癲
香港音樂產業個斷層真係大得好緊要
不過其實唔難理解,共產黨管治下嚴格控制樂壇出品
你可能問支那果d乜撚野房東的貓點解生存到
屌,無反共味過到骨囉
我反而唔覺得係純粹反共原因.
香港indie有幾多講係明講反共呀, 有一大堆都仲內地巡演到..

反而香港社會經濟文化結構呢啲原因都佔一大部分.
咁你太睇少共產黨
一隊band要紅,你要經各大傳媒去谷
而谷之前,各大傳媒已經先行自我審查
再fine turn到變pop出街
再喂比各大企業既PR食
而大企業又有一浸自我審查

跑出既例子,就係早幾年紅撚到仆街既19moment

當呢個系統崩壞,你睇下而家19moment去撚咗邊?
影都無呀
因為香港細+外地人唔會特登嚟睇show+廣東話受眾少
根本唔可以攞一個咁細嘅地方同其他國家比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞