想問下香港有咩indie band好介紹?

756 回覆
32 Like 4 Dislike
小紅帽算唔算係香港indie/pop rock界上左神枱?
曾在這鬧市遇上真摯密友
一開波玩殘酷天使都好撚正
其實佢地係復出 定係夾一場架咋?
應該係一場
佢手鼓真係型撚到
indie另一個打鼓好撚型既係Andy is typing 果個Kelvin
話梅鹿 Prune deer
我覺得阿Gould型過謙
但係阿謙夾小紅帽多d
其實點解會唔玩
睇得出個主音好想繼續夾咁
琴晚聽阿和同joshua講,其實小紅帽暫時未有打算復出,只係見TTN收皮先特登玩返一場
但其實點解會唔玩
果時仲去tour 好多fans
幾時比人屌?
阿和個你問我答po有講
好似係鍾意奶人民幣
利申:冇跟開,睇完個po 9估
Same Departure 出咗隻寫比手足嘅歌
https://www.facebook.com/SameDeparture/posts/2668696366693550
佢係陳雲游水Bass 手自己個Solo Project 嚟
Same Departure都係post?
又唔好發大到奶人民幣
我自己覺得結他手打段野係無惡意既
係講得太直接令人反感
而且睇佢地上次live都有講山埃,彈左段榮光
而且有follow佢地ig知立場

香港玩音樂好撚慘 本地養唔到班人
上大陸出show 出fest又被瘋狂滑坡謬誤拉到去奶共
(大把band上過大陸出show,mla,意色樓,逆流個情況就好似去西藏旅行又係咪奶共)
好似依個post頭幾頁有講到
同佢哋後期作品一樣既post rock
好紀錄片feel
Andy is typing...
其實香港indie band 北上賺人仔係無可厚非,香港個市場太細

其實呢半年好多隊都有出聲,我估好多已經比支那封殺咗,都唔知之後點算
老實講 個圈咁細 只要唔好講埋d閪話
我地都唔理架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞