想問下香港有咩indie band好介紹?

756 回覆
32 Like 4 Dislike
band scene
sann退出左支那soap啦
點解咁多人負皮
支那soap facebook icon同cover photo仲有佢喺到
Deep inside
鬥牛梗
秋紅
有新歌
你話math 小眾
folk 仲少眾呀
居然有人提Noughts and Exes
佢地係我第一隊聽既indie一聽到season已經即磅水買碟
我都係因為Whence He Came/ Joshua Wong先聽埋Noughts and Exes

其實佢地第一隻碟(Act One, Scene One)都仲係 indie rock,可能都仲係大部分係Whence He Came班底夾返嘅緣故,之後停咗一輪(原因唔講啦,好復雜),然後Joshua搵過曬唔同嘅member先至玩啲民謠味重啲嘅indie嘢,連隻碟都叫做The Start of Us,要同第一隻碟嘅風格劃界
好想睇the yours
Nought and Exes,好耐冇聽過有人提起呢隊中環indie
全部唔係過四就奔四啦
有冇多d證據呀
傑佬ig都黃到癲喎
六尺之下又係講緊魚蛋
想講香港indie band 未反送中之前
大把都有上去大陸出show,或者有同大陸d livehse之類有合作

因為老實講,廣東歌受眾好少,都係廣東地區,仲要indie野,更加少人聽
夾band靠香港維持運作係無乜可能

而最可以搵到經費,錄音又好,交租又好,出碟又好,一定係:政府show或者大陸巡演

怪就怪就香港人唔重視本土音樂文化,所謂既黃色經濟圈,其實真正要最大力做既係文化圈,文化(包括飲食文化)先係真正化為軟實力,再奪取財力,再用財力奪取權力及武力既手段

韓國kpop,韓式野食,前排韓式潮流都係睇到佢地點發展。

香港依排老港味,80s香港風情,竟然係其他地區做起,而唔係本土自己,就睇到香港人文化根基好好,但渣住好牌唔識打。

依家成班人圍爐去黃店,其實面對緊「中資壟斷」,而未來將會面對大地主,黃色經濟圈大家蝕住做,養唔肥自己人既方法唔會長久,文化一定先係重菜,indie音樂,獨立電影依d不可或缺。
期待佢出碟
仲有Joshua 隻右眼
琴晚LMF場show
Kit lo台上舉五一手勢
背景畫面係full gear擔遮喎
唔會唔黃啩
我記得之前睇過啲樂評提起Noughts and Exes
然後就搵嚟聽,係正嘅
嗰隻碟都好正
台灣仲有血肉果汁機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞