想問下香港有咩indie band好介紹?

756 回覆
32 Like 4 Dislike
我都想知
其實個次個感覺係好似呃咗佢地嚟做黑工咁
我諗起Goldfinger...
想問下香港有無地方有live house show睇
幾年前睇show開場係一隊叫ninetynine floor嘅香港band 幾鍾意
但見佢哋facebook冇再更新 係咪已經散咗?
btw有冇香港嘅Shoegaze/post rock推薦?
thud
David boring不過應該post punk黎
有睇過thud
Smoke in half note
sea of tranquility 竟然有新 video

https://youtu.be/npRvv27UOzw
冇諗過有人提起佢地
出咗一隻碟就消失了
出左2隻碟
第2隻叫 ciao! baby
Spotify都有得聽
有無巴絲聽慘慘豬?
2018年有黎九展玩音樂節
我覺得一般,主音把人聲搶曬樂器

台灣既我聽開
純音樂既有 阿飛西雅 晨曦光廊 康士坦的變化球, 甜梅號, 體熊專科(呢隊勁正勁跳脫
有人唱既就 落日飛車,9m88, leo王, deca joins草東多人識
少啲人識既就拍謝少年(黎香港出show出曬光復香港口號) 馬念先 the fur.同埋 Angel Baby

呢堆都好撚正
Shoegaze或dream pop可試聽teenage riot

Postrock就多喇!
以前有隊叫fragile同埋儉德大廈 都係超正
仲有隊澳門叫whyoceans
而家既話,tfvsjs、more reverb、vanish
鬥牛梗就post metal,都好好聽
有無人了同我一樣postrock fans
睇過幾次deca joins
live冇CD嗰種頹嘅feel 好奇怪
反而唱得有啲歇斯底里尋求解脫咁
不過呢個feel都ok
純音樂除咗話梅鹿,
有無推介
台灣 晨㬢光廊
日本鍾意聽相對性理論
Chan is swimming
Me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞