相機背囊集中討論區(2)

445 回覆
2 Like 1 Dislike
支那航拍解禁左香港了?
x50個相機膽冇我預期咁大
不過唔係用FF嘅話應該都ok
5d加3鏡真係勉強夠
水貨
最大鑊應該係兩枝 ad200
再加埋遲 D 部 mavic air 2 加 controller 同電
師兄終於有冇買到? 我個袋尋日到左
最後冇呀 依排情況要慳d洗先
等師兄你包膠 好用就等遲d先再追返
膠攝d片真係好多廢話, 介紹個細袋都可以成20分鐘長
包膠包膠 我仲等緊
兩位師兄唔好意思遲左覆, 暫時都未有機會出去試個袋, 不過整體感覺唔錯,物料質感好好, 拉鍊都算順. 個cube pack 係幾得意, 不過條帶好薄, 唔太適合裝太重野

唯一問題係個袋本身比較重, 如果好似佢介紹咁當hand-carry 上機, 擺唔到好多野就會爆左7kg...
我想下大家平時係咪去旅行做 backpacker 同平時出街會有兩個唔同的袋?

如果我去旅行唔會做 backpacker,只會帶一機兩鏡同 fd 去行街影相打卡,係咪買個 sling bag就夠,定係應該買 backpack 方便上落機兼放手信/行李?

仲好掙扎是揀方便的細袋定揀多功能的大袋好
cube pack佢係預下輕裝 薄都正常嘅
handcarry 7kg其實通常都爆 不過個樣睇落唔重都好少會check嘅
btw thanks巴打包膠
巴打個袋會唔會孭唔到重嘢?我見佢條帶好雞
想問下everyday sling 10l vs 6l 點揀好?
平日出街 一機一鏡
驚10l 太大 6l好似受歡迎啲?
我買左6L,其實一機一鏡嘅話,3L已經夠
不過建議現在揹上身試試同塞下袋,咁樣就知道自己鍾唔鍾意
我見3L真係太細 放到一機一鏡之後 基本上無哂位
可能我都係6L
舊款5L
入左 shimoda x70
對手係唔洗拎嘢但唔用腰帶的話都幾甘
坐巴士上層到部落車都驚沿跟~撞到人
冇計,所有 job 轉晒上門 / 去對客舖頭做
若果唔係預買部 drone 真係唔入 x70
sales 話 D 人一係入 x30, 一係 x70
x50 反而少人買
x70聽到都覺得重
不過佢個設計應該都可以幫輕到唔少
其實唔係去旅行/行山,係香港用roller仲方便
之前Kickstarter多人買X50
可能係香港人身型
本身有DUO, 所以買左X50
我主要睇 volume
驚 x50 唔夠載 drone
費事搏
roller 我有啦 1.2m
下下要為個 roller 答的士
車錢都蝕撚埋
我 D job 又唔洗咩住做
最緊要咩得晒我所有嘢出去答巴士又得黨鐵又得

其實冇一定用乜嘢
最緊要出門口前知自己要帶乜
咪用乜嘢袋 / roller出街

話說各位大佬有冇清洗過peak design既背囊
小弟果個已經好污糟但唔知就咁水洗會唔會損壞d物料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞