相機背囊集中討論區(2)

445 回覆
2 Like 1 Dislike
收到喇
同巴打收左個Duo
想放個Pgytech onemo backpacck
全新未拆Early bid價
t.me/jimlks
我都後悔平放左個Duo
Onemo 係帶多D野同設計正
保護性幾好但個樣麻麻
做功Duo好D
最後結論 : 日常用Duo, 專門去影相就Onemo
行左轉星際睇中呢4個 大家會點揀

Lowepro FreeLine BP350 - $1600

WANDRD Duo Daypack - $1800

Peak Design Everyday Backpack Zip 20L - $1900

Peak Design Everyday Backpack 20L v2 - $2100
大家backpack重量喜歡點分佈?
剛入手pd zip 20
以主機插住24-70最重為例, backpad分三格, 我覺得主機放中間果格最舒服。開頭放最下博頭感覺拉住拉住,唔太舒服
15L
我部機都係放中間個格
最底個層放一枝鏡
最頂個層就袋啲立雜野
日常定旅行用?
我日常返工/1機2鏡就Duo
Full Gear/專影常就shimoda/ compagnon
Duo 日常用真係幾好,不過我覺得佢唔夠貼背承托爭左d, 揹得重會快攰
年紀大左
個袋靚唔靚都係其次
舒服先緊要
都係 所以唔擺得重野
日常用very gd
又back 左新袋 compagnon?
12月尾前決定 覺得呢個岩旅行同full gear
shimoda露營同backpack用
Shimoda action x50 好似唔錯
我back左 12月尾應該到
但compagnon要4月到
始終未上手唔知邊個岩自己
到左再算 但可以肯定kickstarter back平過到時上網買好多
而家我都上kickstarter 買新野
真係比市價平好多
四月等你compagnon 開箱
無問題 齊齊發掘靚袋
Peak Design Everyday Sling 6L (Midnight Blue)
Amazon 都係793
用埋Red 4%回贈都係
761 平香港百幾

Shimoda一係下星期開始寄,一係三月先寄
個袋真係好撚重
真係,,不過個外型我覺得比duo,peak design更靚
用過prvke
覺得shimoda X30應該比佢好
黑色未拆
有無人用duo好似我咁覺得個扣位頂住個加拿大同埋擺相機入z6 + z2470 2.8有dd緊 少少難拎岀嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞