打工港奴旅行日記 - 23天尼泊爾徒步+西藏

235 回覆
56 Like 0 Dislike
懶咗幾日 祝各位同身邊嘅人聖誕平安 繼續Day 5 踏上這無盡旅途

離開咗Ghorepani 發覺行梗嘅路又唔同咗 海拔高咗 接住落去已經開始與冰雪同行 徙步就係咁奇妙 每一段路可以見到嘅景都唔同

梯級比雪遮哂好難行

認唔認得呢個橙色背囊 就係一開始Nayapul遇過嘅外國女仔 好勁一個女仔行

好似變咗冰天雪地探險咁 條路消失咗

回望見到Annapurna

天氣又好似轉差

行到一個休息點嘅物體 好奇怪條路無哂雪 變咗爛泥路或者可能係屎路 對鞋污糟哂

好大舊黑雲 mamami

繼續上路

越行越唔對路 仲記得由好熱行到好凍

又係咁 叫人點報天氣

https://streamable.com/tyj3z
仲記得 沿路 我同橙色背囊女同賣電話線比我嘅2個德國女仔 差唔多速度
跟住見到佢地停咗係到 原來有級好大嘅高低差 而下面係滑冰 大家都停咗係到 跟住一個個落 輪到我因為拎相機得單手 跣到仆咗街 好彩佢扶返我起身 段路跣到溜冰咁

唔知咩品種嘅牛

瞓哂係到

https://streamable.com/gy2pn
話說到上面呢種路 仆咗幾次街 終於忍唔住收起部相機 太難行
https://streamable.com/pn45z
有導遊幾好 扯住個大媽行 記得個陣係後面睇幾搞笑 佢行到一仆一碌 雖然我都係
半路上遇到上文段片黃色羽絨小叔 佢見我行得好辛苦又見係中國人就埋嚟吹咗兩句就借咗個雪爪過我 佢就話國內都有行開山 所以唔用雪爪都還好 而佢就同另外一個大姐同嚮導一齊行 佢地2個好似都係咁啱山下撞到就組咗隊 咁佢就主動話不如一齊行
我就唔好意思拒絕 有雪爪即刻唔同哂 起碼唔洗就住就住行

中途見到個外國女仔係到砌雪人

慢慢行吓落斜 海拔低返 植柀都多返

河流砌好嘅石仔係宗教野嚟 好似係代表平安好運嘅意思

行得好慢終於見到tea house 同小叔中年女導遊 坐低食個飯休息吓先
有冰爪真係好行好多, 無冰爪行冰真係又哂力又慢
前兩日寫咗篇ABC文章
可以俾樓主回憶下或者想去嘅人做參考
https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10393907#post11470609
已經睇過 facebook唔知邊到有link

寫得好好 估你唔到係啱啱完dse
係咪背包客棧?定係Fitz
因為暫時淨係呢兩度有share
Fitz 真係後生可畏 有機會記得行埋ebc
有錢就去
可以即刻出發
做兩個月暑期工 sem break就去啦 大個咗有份長工就唔同諗法
巴打好正
續Day 5
係tea house 坐低咗食個lunch

同小叔交換埋聯絡方法 原來係廣州人 嗱利益申報先都係過西藏先dl wechat

唔記得叫咩飯 係尼泊爾當地特有
同小叔寒暄吓佢都打算之後過西藏 但可能再留係尼泊爾一段時間
繼續上路

落返二千幾 雪都唔見 去返山景

記得行到接近5點終於都到Tadapani Tea house 原路好攰無咩點影相 前半段太辛苦

放低Mary 休息吓 同埋即刻沖個涼先 記得呢間tea house個浴室係穿窿 窗口啲凍風入哂嚟勁凍

沖完涼出大廳坐係灶爐隔離等開飯

好快食完個飯返房就瞓教 成身散哂

Day 5 完
想問
嗰度d野難唔難食慣唔慣嫁
自問覺得好食過香港街邊餐廳 好慣 可能因為本身好鐘意食餃子炒飯
Dal bhat又真係幾好食,有少少掛住
Btw, tadapani 我都係住同一間teahouse
個邊啲野食真係屌打香港

都係行abc?呢間個景好靚
行act, abc。食左好多餐尼泊爾嘢,唯一問題係由落order到有得食成日都要等成個鐘,等到好肚餓
我通常叫Chapati 食住先
好快整好
Act同abc唔係2條線咩 定落山再行 我又無成個鐘咁耐 通常十幾分鐘
但係又唔想俾錢叫多樣嘢,本身食dal bhat 都想慳錢,貪佢有得任添
Act 可以喺後山行上 poonhill,之後一樣行去tadapani再去 abc囉,不過我嗰陣啲雪融曬冇咁靚lu~~
上完act再行翻轉頭?
ACT可以經過一條叫tatopani既村, 係果到浸完露天溫泉之後直上Ghorepani
係咪上完act thorong 埡口 回程落到tatopani 再行ghorepani接Poon hill abc?
Yes
不過我去果程就淨係ACT+Poonhill, 諗番應該要順便去埋abc
諗起都爽 即刻想執包袱去
樓主掛住陪女女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞