打工港奴旅行日記 - 23天尼泊爾徒步+西藏

235 回覆
56 Like 0 Dislike
由於本身鐘意行山,所以一直有興趣去Nepal,然後睇完蝦條哥嘅vlog,就辭職說走就走。我一直好渴望可以好似好多巴打咁去周遊列國流浪,但你問我打工買樓買車重唔重要,我嘅答案係其實都真係好重要,所以就決定只用一個月時間比自己放低吓工作壓力,有時返工耐咗好似搵唔返自己咁。而其實呢23日係3月嘅時候出發,最後點解呢篇野咁耐先出,係因為返到嚟又做返奴隸,但最近發生好多唔開心嘅事,睇返旅行嘅相,決定用文字寫返出嚟,希望感受返當時嘅自在,所以可能會寫得好詳細原諒我慢慢寫想感受多啲,同埋希望比到經驗有興趣嘅巴絲因為我路線係先去尼泊爾再去西藏,網上自己搵過好多文都好似無咩人係調轉去。

我無儲過文,希望每日都可以update到一日,如果大家嫌慢又有興趣可以睇咗下面呢篇石垣遊記先,隔咗成年早幾日找埋條j數但發覺舊po好似已經推唔到
https://forum.hkgolden.com/thread/6925909/page/1

2019年3月6日-14日尼泊爾
2019年3月15日-28日西藏

回想到3月6日
Day1
一照早執好野揹好背囊,個心竟然有啲唔想去,覺得呢個trip好長,離開屋企嘅時間係咁大個仔最耐,不如呢個月係香港hea吓就算,但最後就諗男人老狗淆乜就出發上廣州轉機去尼泊爾

十幾kg親愛嘅Mary,呢個旅程靠哂佢
坐火車到羅湖出境

沿指示方向去羅湖火車站

廣深城際線(即係高鐵)

左邊會有自動售票處

揀好就買飛(小心 廣州有勁多分站 廣州南廣州東廣州北 去之前查清楚你嘅目的地 搵完google就買咗廣州東站嘅車去白雲機場 仲有小心高鐵都有分好多型號 趕時間就要查清楚撘個架嘅車程)

比多幾蚊坐頭等嘆吓先 可能會有人問點解咁鳩麻煩 直接香港機場去咪得 係嘅有錢咪咁做 廣州去尼泊爾平好多 窮撚搵咗好耐都無平機票

廣州東站直接可以轉廣州鐵路3號線就有站去白雲機場

好耐無返過大陸 原來白雲機場都幾靚 checkin完 仲有幾多時間剩 食啲野先
成日無食野好肚餓 食返個最後午餐就上路

可能係出發前幾日先買機票 我記得一邊係機場食野一邊諗 做乜鳩咁突然嚟咗廣州 又做乜就嚟會去咗尼泊爾 好似發夢咁 唯有希望唔係惡夢啦

心諗咩事去尼泊爾都咁full

一上機就屎忽黑過墨斗我個位嘅mon壞咗 本身個空少話睇吓有無得調位 最後比部pad我自己睇片算

不過不失嘅飛機餐

見到咁多燈都鬆口氣 網上介紹尼泊爾夜晚係經常停電 可能自己好彩呢個trip都經歷唔到
5個鐘左右機程就到咗尼泊爾 當地時間已經係大約22:30

[img]://na.cx/i/m0MAvAE.jpg[/img]

第一眼嘅感覺係 比想像中仲落後 好似返咗80年代咁 但我鐘意 夠味道

成班排住隊就係做visa 前面條大陸佬揼我勁耐波鐘 睇唔明英文亂咁㩒 最後要職員幫手

一出境第一件事係兌錢 因為港幣都兌到 所以無專登唱人仔美金 可以講講仲記得出境關口 真係好簡陋 行兩步就出境完全無保安措施

第二件事就係買電話卡 記得帶大頭相 因為無論電話卡定之後嘅登山PASS都要用到
第三件事一出境會有一大堆尼泊爾佬問你係咪要車 直接無視直出停車場搵的士司機 多數會平啲 但當然尼泊爾治安其實唔差 但最重要係乜都要講價 講價叻基本上嚟尼泊爾係優勢嚟 傾掂數就上車

基本上無咩選擇機場一出嚟大家嘅目的地都係泰米爾(Thamel)地區 交通住宿呢到係最中心最方便 落到車見到好多夜店仲有低胸女 但無咩心情望 而家呢刻係好撚肚痛 心諗唔係咁快水土不服 嗱嗱聲搵吓咩hostel好住同方便去聽日嘅巴士站 (早知一早搵定hostel) 最後唔想搵真係好肚痛 揀咗幾出名嘅長城賓館
估唔到就中伏 去嘅巴絲記得小心 除咗幾貴之外(無記錯要1100尼幣) 仲要天花爛哂啲灰趺哂係床

肚痾完 已經凌晨1點幾 攰到即刻攤落床休息

Day1完
128 維園見 128 維園見 128 維園見 128 維園見
Day2 3月7日

外面睇原來係幾靚 起身痾多次 簡單梳洗吓就要出發 因為好早就要趕巴士出發去博卡拉(Pokhara) 因為thamel去pokhara車程都要7-8小時 所以所有tourist bus 都係早上7點就開車 可以講講Nepal日夜溫差好大 早晨係凍醒咗 夜晚仲有16度 而照早係得返9度

市區7點未夠 但已經好多人好熱鬧

成班趕梗去巴士站 miss咗就仆街 因為得1班車

傾好價錢拎飛就開車 出發去pokhara

每人派咗支枝裝水

好快到休息站 又凍又餓 嗱嗱聲食個早餐先

好正嘅環境 已經見到好多山樹

炒麵同咖喱薯仔 幾好食同埋夠熱已經好好

街邊有開放式街市 又幾方便 香港有得諗吓 但都係唔得 一陣比人話非法集結就仆街

另一個休息站 食小小野又上路

瞓吓醒吓 到下晝3點 終於到咗pokhara 巴士總站 然後查埋google map 就要嗱嗱聲行去登山局搞埋登山證 因為4點定4點半就閂門

行咗大約15分鐘就到

認住佢呀 上唔上到山就靠佢 因為要拎pass先可以徙步登山

正當一切準備妥當嘅時候 就係會仆街嘅時候 我竟然唔夠錢搞登山visa 因為機場匯率好差 唱咗小小就上路 唔記得計數 想搵人幫手 發覺周圍都係鬼佬鬼妹 真係搵鬼要港紙 櫃員機又無銀聯 咁就出返大街問路人知唔知附近有無找換店 結果係無嘅 仲要centre就閂門

最後係對面街見到中間個間information centre 搵個職員幫手唱咗錢(匯率極差 比佢㩒住搶)
但返到登山證中心 就遇到旅途嘅第1個朋友- Marina 大約四十歲嘅英文miss 可能都係華人面孔 佢走過嚟問吓我嘅行程 因為佢怕自己一個行又唔想哂錢請導遊(因為尼泊爾徒步通常大家唔想咁辛苦/ 想學多啲歷史知識 就會請揹夫同導遊 顧明思義 一個係揹行李另一個係講解文化背景) 咁啱大家差唔多 就話不如一齊出發 咁我就應承咗佢
Marina 已經嚟咗尼泊爾十幾日 原因係嚟呢邊小學義教英文 而佢背景都好令我吃驚 原來佢都係香港人 只係細個就移民咗去美國 然後輾轉返過嚟香港同 台灣教英文最後唔慣個邊無咩發展機會 香港又太壓迫 就流浪一排想玩到落中國然後係中國開教英文嘅教育學校
咁登山證就搞掂 時間仲早 Marina熟路就帶我去找換店 順便係pokhara行吓

路過Phewa Lake

Marina本身預算過幾日先登山 但我行程係聽日已經坐車開始 所以佢決定跟埋我就去咗租同買裝 所以話識講價係優勢 原來個老闆係佢義教學校嘅校長 跟住件件都講價 睇吓老細係咁㩒計數機就知有幾勁

同佢買完裝就到我唱錢

仲有時間去咗個遊樂場睇吓

出面仲望到phewa lake 唔知點解望到個湖就有種孤獨寂寞感

遊樂場嘅設施係舊到似70-80年代香港荔園咁 可能再殘舊啲都未定 但入面啲細佬玩得好開心 我就諗開心原來可以好簡單 可惜香港生活真係做唔到

開始入黑 Marina陪我搵平價嘅hostel 最後搵到呢間價錢評價都幾好嘅 mountain blue 值得推薦巴絲住
然後大家擺底行李 Marina就帶我去食飯

尼泊爾奶茶 Masala Tea 茶底勁濃 但唔失奶味 亦夠香 好老實係飲完係完全屌打香港奶茶 當然嘅係香港沖杯奶茶最緊要係快

好大兜雞肉炒飯 我都嚇襯 味道都唔錯

尼泊爾餃子 MoMo 有好多唔同配料 呢款係素菜

最後我請埋Marina 大家估吓幾錢

我都唔記得 總知就好平 1港幣已經兌梗14-15尼泊爾盧比 一碟炒飯係150 餃子就80

食飽就返hostel休息 最正係4人房竟然無人瞓 我瞓哂 好 休息準備聽日 開始登上poon hill
Day 2完
LM
留名睇野

By the way, 借宣傳一下個APP

香港地投票 - 黎投票啦!
https://lih.kg/1758886
樓主自爆
巴打好有勇氣啊, 我好驚自己一個去旅行, 仲要去nepal 咁多日
12.8
LM 睇poon hill
我垃圾6月拖到9月都未去
lm
namaste
Support
好睇

miss 同你講野係講 廣東話?
手足喺咪行雪山
夢遊行街仲驚 都大把人出 想去就去呀
等3-4月啦 買定gear差唔多
Namaste
主要係普通話 廣東話佢識聽 講就無咁流暢
係呀 day3開始會講上山
隻法眼咁鬼勁

Btw 唔該哂
十幾年前去尼泊爾行ABC, 都係去到Thamel/Pokhara用美金換錢, 先會有正常價, 點會帶港紙去?

visa可以係香港尼泊爾領事館搞咗先, 咁就唔駛去到入境先排長龍搞, 仲要同成班強国人同機

加德滿都好多好嘢食, 有冇勁食先入藏?
當時睇港紙匯率其實唔算差 所以都無特別換
都有留意但佢開officehour 當時仲做梗港豬去唔到整唯有落地先搞
最後叫做食咗餐川菜 因為留係山下嘅時間其實唔多
G 持, 上年今日去完
puah
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞