打工港奴旅行日記 - 23天尼泊爾徒步+西藏

235 回覆
56 Like 0 Dislike
收到 好彩幾日呢幾日嘅hostel都有gas 不過再上過3000應該涼都唔沖算9數
拍咗咁多片係咪諗住整Youtube Vlog
啲相好靚 搞到我都想去尼泊爾
期待西藏
打算比自己做個回憶 淨係得相好似太凍
去啦唔會後悔 我去完發個誓再去第2次
lm
追po中好正
想問巴打用咩機咩鏡
我都想去但我d機同鏡好重
xt-10 + 18-55鏡
繼續努力 話說呢幾日都好忙 可能真係會慢咗啲 加上啱啱買咗機票去波蘭烏克蘭 要啲時間準備行程 廢話唔多講 繼續DAY4

話說終於到咗Ghorepani

好有7, 80年代小鎮設計咁

被放頭嘅我 Tomas同Susanna 已經係tea house等梗我

tea house養咗成兜百厭星

係咁櫈底玩捉伊因 有小小回憶以前自己細個都係咁自由自在 大個咗就不自覺比好多野束縛住

食埋個最後午餐

同佢地合照完就要分別 我又回復單身

Tomas Susunna襯仲有時間就繼續趕路去下一站嘅Tadapani 而我就留返係Ghorepani瞓一晚 準備聽朝上poon hill

強國字 的確Nepal行山係會遇到好多大陸佬同大媽 路上遇好多

tea house外已經成座山嘅積雪

繼續上山搵間近山頂嘅tea house 已經開始有積雪 海拔3000米 唔知爬過po 每1000m溫度會趺9度 好似係 所以呢到夜晚應該會趺到0度或者負幾度左右

https://streamable.com/z0c5n

https://streamable.com/kp65n

話說條片講係根據maps.me去搵 有間好近poonhill嘅tea house諗住就呢間咁方便因為真係好近登山口 點知上到去得個吉 睇comment話係fake location 等我仲行到得返半條命上到poonhill入口 死死地氣調頭落返去

左邊仲有太陽 右邊係烏雲蓋頂

行另一邊路落山 見到幾靚 就揀呢間tea house

幾企理 老闆娘話我好彩 得1個單人房 但未有人住 (究竟係好彩定唔好彩)
然後終於醒起我係有遇過停電 就係而家 想早啲沖涼發覺廁所燈又唔著 熱水爐又無料到 間房又查唔到電 好彩係未入黑 但都打斷我沖涼嘅念頭 好鬼凍 寧願瞓教好早啲登頂 休息一陣換套衫就落去食個晚餐

落返地下餐廳 發覺天氣仲差咗 出面唔係落雪 係大風加埋唔知係咪雪霧嘅煙 積雪都多咗

好彩teahouse通常都會有灶爐 坐係窗邊望住都有種溫暖感覺

出面大霧到不得了 明明早1 2個鐘仲係有太陽

飲熱茶食pizza 最後晚餐 聽朝凌晨就要上山睇日出

返房先發覺頂唔順 好鬼凍 要出動睡袋
呢晚記得無咩事只係瞓唔著 明明就好攰 後尾發現似乎瞓唔到都係高山反應嘅一種
最後好似無咩點瞓就出發上poon hill

Day4 完
DAY5
大約4點幾就換衫出發

話說起身個陣出面又無聲又見唔到人影 tea house其他人又無起身出發 以為太早 跟住出門就發現一班人行梗

跟住佢地一齊行 為咗減輕負擔我擺底咗Mary係tea house 拎住部相機就出發 出面條路多咗好多冰同積雪 有啲難行開始好易跣到

行咗一陣到咗尋日嘅counter 行山唔洗比錢呀 每位100定200呀 然後先發覺唔係我太早 係太遲 望上去成條路已經係電筒同人頭

地下變成咁樣 可以買定 / 係pokhara租定雪爪 會易行好多 上山頂條路好難行 無雪爪就盡量踩雪行 踩冰就好容易仆街

未日出嘅時候成個天都係星星 好鬼靚 但無得企定定影 成條人龍跟住上山

信號收發站嘅物體 已經上到但原來仲有一大段未上 已經開始天光 把握時間繼續上路

Sunlight is coming

快呀飛雲 就到啦 天黑行到天藍 無咗Mary原來係咁舒服 如果揹住佢真係天光都未到

終點在望 白色嘅就係山頂瞭望塔

達陣!
DAY5
大約4點幾就換衫出發

話說起身個陣出面又無聲又見唔到人影 tea house其他人又無起身出發 以為太早 跟住出門就發現一班人行梗

跟住佢地一齊行 為咗減輕負擔我擺底咗Mary係tea house 拎住部相機就出發 出面條路多咗好多冰同積雪 有啲難行開始好易跣到

行咗一陣到咗尋日嘅counter 行山唔洗比錢呀 每位100定200呀 然後先發覺唔係我太早 係太遲 望上去成條路已經係電筒同人頭

摸黑上山

地下變成咁樣 可以買定 / 係pokhara租定雪爪 會易行好多 上山頂條路好難行 無雪爪就盡量踩雪行 踩冰就好容易仆街

未日出嘅時候成個天都係星星 好鬼靚 但無得企定定影 成條人龍跟住上山

信號收發站嘅物體 已經上到但原來仲有一大段未上 已經開始天光 把握時間繼續上路

Sunlight is coming

快呀飛雲 就到啦 天黑行到天藍 無咗Mary原來係咁舒服 如果揹住佢真係天光都未到

終點在望 白色嘅就係山頂瞭望塔

達陣!

執返好啲相 個上傳網唔知做乜好多張相被消失咗
9月去行日日落勁大雨
巴打又去d正地方
烏克蘭都係獨遊?

執返好啲相 個上傳網唔知做乜好多張相被消失咗

其實無被消失, click 入去會睇到
唔等多一陣 10月去 有無水蛭
係 睇切爾諾貝爾
睇個個煩 下篇會執好啲
等緊
今晚會出 唔出一世無女友
出左可能都...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞