打工港奴旅行日記 - 23天尼泊爾徒步+西藏

235 回覆
56 Like 0 Dislike
lm跟進
好撚鍾意徒步, 但d假無得連續放咁長
所以我係辭職去

辭職或者停職留薪啦 有啲事而家唔做 以後都唔會做
唉, 前排辭職無去, 本身plan咗2021年去西班牙徒歩. 又有其他地方想去, 真係好難揀.
個陣都係住樓主個間
遲啲想去ebc
夾吓停職留薪2020去啦 徒步 過30生埋仔就應該無機會
上到去冇肉食好慘
有冇浸溫泉
Ulleri定mountblue 雖然2間都唔錯
我想行ebc
其實尼泊爾d住宿係咪大部分都係咁
就算肯比錢都冇靚地方比到你
紮營我反而ok呢d真係唔掂
想體驗無肉食 要幾高

好問題 無 有啲後悔 本身係行完abc就算 但最後連abc都行唔到
咁仲等 出年去啦巴打
都係點 山上一定唔會有 山下就應該有酒店嘅
LM
Lm!!!
繼續 Day3 Ulleri (1960m)

係hostel安頓好 放底行李就第一時間係沖涼 因為上面都提到 入夜/無太陽係真係會凍好多

記得山上住最重要係問清楚有無熱水沖涼 呢樣係最重要
個熱水爐最初諗住駁gas樽 實食無痴牙 點知開完無反應 最後Susanna話佢沖先試吓 點知又有熱水 不過要等一段時間 比佢吹漲

沖完涼出返嚟 休息一陣就食飯 記得調整吓自己個生理時鐘要早睡早起 因為要趁有太陽就去到下一個目的地 因為入黑時間無記錯都好早

btw指定動作 masala tea

氣溫低咗好多同埋記得呢晚都落幾大雨 大家食完飯坐底係灶爐吹吓水 幾warm嘅體驗 洗濕咗嘅衫都掛埋係到晾乾 話說自己計漏咗一步 就係帶得一條查電線 係mountblue個晚漏咗 所以就借住tomas條線先 跟住厚住面皮問吓其他人或者hostel管家 但都係無多條線 心諗聽日就要分開 如果都搵唔到人比條我就仆街

https://youtu.be/9IBNWYpZzys

streamble唔比放over 1gb 逼我擺youtube
呢段片係DAY4 朝早拍 不過先upload咗比大家睇埋hostel 雖然間房好簡單 不過個景好正
同埋呢到都講埋 係nayapul登山點個陣 個職員都講咗因為大雪 雪崩咗幾次 有登山者喪生咗
所以ABC封咗 禁止登山人士上 問過佢就話如果每日好似今日咁出太陽都要10日左右先會解封

https://www.missionhimalayatreks.com/public/images/upload/package/map/annapurna-base-camp-trek-map-route.jpg

Bamboo以上嘅地方都封咗 所以係nayapul都灰咗一陣 因為自己幾有信心 天氣報告係天晴 3月算係入咗春季 理論上大雪嘅程度會細咗 但尼泊爾天氣真係變幻莫測 因為今晚先又落完雨 心諗仲要返工㗎 今次唔比我上 幾時先上到

Day3完
Push 諗住下年去
Btw YouTube link好似死咗
應該執好咗 睇吓睇唔睇到

去啦唔會後悔 我都想去多次
我想問吓...你有冇搭飛機睇珠峰
睇相以為去左秘魯
果陣行左5日上Machu picchu 沿路風景同你果d都好似
仲有食物 menu 屋既裝修 都好似
好懷念呀!!
當年阿叔仲後生時單拖行ABC, 一早出發, 一日行6-7個鐘, 到下午2-3點就早過人哋搵地方住, 趁下午陽光正盛仲係暖時去沖涼同洗衫, 咁Tea House天台個水箱俾太陽晒咗成日D水仲暖, 直頭沖凍水涼都得, 仲可以早D掠乾D衫

你過咗4點D晒暖咗嘅水俾人用晒, 咁你就預咗要沖冰水涼, 包你凍到9縮西西了.

後來去到西藏都係慣咗早D係日落前要沖涼洗衫, 早出早歸, 夜晚就返去圍爐吹水
無呀 坐飛機主要係行ebc
你有十秒

我都想去秘魯 彩虹山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞