打工港奴旅行日記 - 23天尼泊爾徒步+西藏

235 回覆
56 Like 0 Dislike
巴打去完之後有冇獨遊上癮?
Day 3
尋晚比較唔好嘅地方係沖涼無熱水 焗住沖凍水涼 上網睇返先知nepal呢種情況都幾常見 因為用儲水式熱水爐多 好似係

Marina比較熟路截埋的士過嚟載我 無錯 一清早又要趕去巴士站 坐車去下一個目的地Nayapul( 1070m 徒步Poon Hill+ABC環線嘅起點)

留唔留意到有咩特別

已經極近雪山! 個陣睇到好興奮又特別 山腳底係室溫 但望上去已經係白濛濛嘅雪山 心諗住呢到嘅人行山就好方便 座座閒閒地幾千米 有排玩

尼泊爾路面嘅情況係極唔理想 好多時係泥石路 所以會暈車浪嘅巴絲就要注意 同埋空氣會好差帶定條魔術頭巾幫到自己

到咗休息點 朝早都幾凍 嘆返杯熱masala tea 先
右邊就係我地坐嘅巴士 無記錯去nayapul呢架係國營嘅 所以就無價講 好似係
而左邊就係我旅途上嘅第2同第3個朋友 Susanna 同Tomas 佢地係一對三十幾歲嘅捷克情侶 主要係巴士上Marina見到佢地 九成都係徒步 就問佢地路線 就嗌佢地一齊行 打算多個照應咁 我都無咩所謂 (其實要好多謝marina 唔係佢 就唔會識到Tomas同Susanna 旅途上色彩又會少咗 因為有時一個人會好黑白好有孤獨感)

幾時輪到我做男主角

https://streamable.com/2wzyv

眼睛想旅行 梗係拍片等自己J吓

巴士到咗nayapul 搵間餐廳坐低食早餐先 右上角係Tomas嘅地圖

然後大家討論吓各自行程 Tomas同Susanna 並唔係走poonhill+ABC路線 而係另一條偏北路線 個名我都唔記得 只係幾冷門唔係熱門路線嚟 (Nepal徒步最主要係 poonhill+ABC ACT EBC 呢幾條路線 有興趣可以google吓)
而Marina決定跟我路線行poonhill 所以我地都知中途就會兄弟爬山各自努力

nayapul登山點會有check point 主要係檢查登山證 (徒步係尼泊爾旅遊其中一個主要收入 佢會根據你行嘅路線收錢㗎) 同埋有無留意 Tomas同Susanna係揹好輕便行李 原因係一早係hostel放低咗 頂佢個肺 真係蠢咗 要揹住Mary上山有時真係想一野fing甩佢走人

望梗乜

好濃厚嘅鄉村味 住慣城市入到嚟聞到呢種味道好正

行咗一陣終於到登山點

我無帶到行山杖 因為自己平時香港都無用 最重要又要拎相機好怕麻煩 所以就無用 結果之後落山膝頭勁痛

又一個check point

起點要走一段泥石路
個景諗起一段歌詞 泥石路挽手 沿瀑布浪遊 好好j

起點見到嘅人 之後每日都會撞到 因為大家主要都係走相同路線 係咁撞返前面嘅鬼妹

唔洗怕迷路基本上好多指示牌同標記 加上可以用maps.me dl定地圖 迷路嘅可能性好細

開始到中午 溫度都幾熱 短袖衫要出動

隨po附送 Mary J圖 一張

起初嘅路都唔易行 幾乎都係泥石路 Marina開始跟唔上我地

沿路佈滿tea house 而且都幾靚 移民開間tea house 過吓簡單生活都幾正

長路漫漫是如何走過

到咗呢間tea house 我地等咗好耐 marina 最後佢到步就叫我地行先 佢體力上唔到去原來預算今日嘅目的地Ulleri(1960m) 打算係呢到住一晚&搵揹夫幫手 咁我就跟Tomas同Susanna繼續出發

暫時到呢到先 聽日繼續Poon Hill之旅
已經上咗癮 之前旅行都係單拖 只係今次特別長
total洗咗幾錢
唔計裝備 應該10k左右
計埋機票都係10k?
應該差唔多 兩邊消費都好平
可唔可以分享下個背囊裝左咩
正 留名
好問題無影低好失敗 無記錯有
睡袋
goretax衫褲 羽絨 保暖衫褲襪 短袖衫褲 太陽眼鏡
毛巾 水袋 拖鞋 手套 底褲
電筒
朱古力
喇叭牌 Diamox (防高反)必理痛 防曬
充電線 相機電 尿袋 耳機
個人相 指甲鉗
好似係咁多
有大麻㗎咩 真係唔識世界
可唔可以摘黎隊先

btw 樓主有冇聽過mardi himal?
網上多數人係西藏去尼泊爾
我都係想調轉,尼泊爾去西藏
不過唔夠錢,所以只留尼泊爾
有 另1條向北走路線 補充吓諗起Tomas 佢2個係行Khopra 路線

可能夏天獨有 無咩聽聞 但上面巴打夏季去多唔多水蛭 似乎成日落雨好難行
去啦 尼泊爾去西藏都係幾百蚊
唔多,好易行
Lm
去了,都係abc
快快手出一篇就出門口

同Marina分開之後就繼續上路

行咗好多石級 Tomas同Susanna行得好快我都跟唔到 最後係上面間tea house放個break抖吓先

整份雞蛋三文治先 雞蛋勁有蛋味 好好食 但睇吓價錢牌其實比山下pokhara價錢都貴咗唔少
而價錢係越高越貴價錢可以差幾倍 因為無馬路 車係上唔到 上面tea house嘅材料要靠騾/馬 甚至人手運輸 送上去

好多tea house所以唔怕人多 可以攤係到休息 好舒服

再行多陣 大約4點左右就到咗Ulleri 算係day1指定休息地點 適合大家嘅速度

好彩行得快 Nepal嘅天氣變得好快 早一刻仲有太陽 擺低哂行李出嚟就已經好多積雲 而且溫度即刻下降咗好多

得段片介紹間房 但唔upload住啦 趕住出門口 睇吓今晚返嚟再打多篇 今日街上見呀咁多位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞