做按揭,你問我答

310 回覆
1 Like 4 Dislike
首期有1球5左右,依家按揭果間供緊$12000
唔洗諗 你有按揭係身最多借5成 球半首期即係最多買3球
想問下其實有冇需要做按揭預先批核?
定買完樓先去銀行問
預先批核會唔會影響TU?
我穩定工作有足夠首期
但唔知應該約幾時去銀行問
驚同人簽完約先問到時借唔切
如果用新樓做按揭,最盡借5成,即150萬。

如果現住樓估值有650萬,建議甩名再做9成按揭,套現310萬左右加手頭現金full paid買樓,即可買460萬左右樓。
個人認為無需要做預批,如果你擔心,或者我幫你睇睇。

不過要問你幾個基本問題
1. 想買物業估值係幾多?
2. 有幾多首期?
3. 月入幾多?
4. 有無按揭做緊或其他債務?

另外業主及擔保人有無準備齊以下文件:
- 最近3個月糧單
- 最近3個月銀行月結單,以顯示入薪紀錄
- 強積金紀錄或稅單
加按套現問唔問得

手持已供完既估價10,000,000 物業
可否套1,000,000 出黎,比我玩下bond
絕對係可以
唔該巴打
巴打 而家按揭玩法係咪月供唔超過收入一半就得?
即係月供2萬 收入有4萬就過到關?
目標樓價係600萬 比2成首期
想轉走中資錢行個按揭,有冇介紹?
依家壓測就算肯加保費都只係放寬到65%?
壓力測試下,只要供款與入息比率係65%以內,仍然大機會借到。
Citi HSBC 恒生

實際利率 2.5%
現金回贈 1%
罰息期 2年

搵我做有額外現金回贈
是的
有幾多額外? mortgage link呢?
加按係咪都要搵律師樓?
要準備咩文件?
用非中資銀行做按揭,額外回贈有總按揭額嘅0.1%-0.2%,視乎按揭金額。

Mortgage Link Account 3間都有,存款利息等同按揭利率。
要搵的。需要業主及擔保人準備文件包括最近3個月糧單、最近3個月銀行月結單,以顯示入薪紀錄、強積金紀錄或稅單。
師兄見過最高
幾多?
有無咩條件會令銀行批高啲?
咁即係4萬收入最高可供幾錢樓?
做過最高貼65%。如果要高過依個數,公司都唔俾接
假設你有一成首期以及首置身份,無任何債務或做緊任何按揭,最高可以買490萬樓。
做緊擔保人,請問還哂樓按後幾時可以洗底?
唔駛俾人扣一成最高按揭?
唔該哂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞