做按揭,你問我答

310 回覆
1 Like 4 Dislike
如果是政府擔保期內,居屋按揭無需壓力測試和提供入息文件,因為政府是擔保人。如果已過了擔保期,需要壓力測試以及入息證明。

不過,即使銀行不需查閱入息文件,但申請者都需要申報入息,證明有能力供樓。如果申請人無入息怎麼辦?其實居屋是以「家庭」為基礎,可以向銀行申報家庭總收入,而家人也不一定是登記家庭成員。

第二段既意思就係唔過50%先借到, 同埋仲要留意返擔保期剩幾多年, 例如27年樓, 計法間間銀行可能已經唔同
銀行不需查閱入息文件,但申請者都需要申報入息,證明有能力供樓吖。

你依個case 有機會唔批。
30年就唔得,最多做到20年。500萬就穩陣借到。
入息差1千左右。
如果是固定入息,絕對穩陣按到。
Qualified opinion有影響,會有拒批可能。出糧就睇職位與薪金是否相稱,亦睇公司盈利能力。

朋友公司出糧俾你,就睇朋友公司出糧俾你職位與薪金是否相稱、公司有無網頁&地址、成立左幾耐、有無幫你供Mpf等等。
是的
可以轉按後套錢出黎還左再甩名嗎?
想用我老婆對乳房做抵押

受唔受?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞