做按揭,你問我答

310 回覆
1 Like 4 Dislike
有無非中資推介
純粹想轉走中銀個按揭
~$3M
如果係用公司account autopay出糧就無問題
要經我公司先做到
Citi 恆生 匯豐吧~
實際利率都係做緊2.5%
現金回贈1%
洗唔洗幫你手?
Tg問完樓主,超helpful! 感謝!
請問買910萬二手樓 兩公婆加埋月入66000(我38000佢28000) 做我名 最盡借到幾多?係咪都要睇税單?thanks
多謝G持
如你或擔保人沒有其他按揭,你地入息加埋最盡可以借到8成,即728萬,另外申請時要睇稅單或MPF供款紀錄。
咩黎
發現好多巴打有入息點計嘅疑問,整理左少少資料方便各位巴絲了解。

政府放寬按揭成數,800萬或以下樓價可以最高做9成按揭。但條件除了需要首置外,還要固定收入。如果收入有部份是佣金或花紅,用以下方法計算入息:

如果是佣金收入,9成按揭不能當入息,如8成按揭可以。計算方法是以過去6個月的佣金總和除以6。

如果是花紅,9按也可當入息。 HKMC 是以過去一年的花紅除12計入息。但其實大部份銀行都需要用2年花紅除24計入息的,即計數黎講,連出兩年花紅先穩陣。

在實際層面上,花紅和佣金的區分含糊。正常公司年尾才出花紅,但有些公司可能一年出幾次花紅,因此便令銀行覺得似是佣金。有些公司卻年尾才出佣金,也可能被誤會是花紅。指引如下:

花紅應是指年終花紅,一年出一次,跟據公司業續而定,但有在僱傭合約和糧單上寫明。如果是一年出兩次的花紅,都試過有case批到當花紅計入息。但如是每季出一次,或每月出一次的花紅,很大機會會當是佣金計,就算糧單上寫明是花紅。

雙糧、約滿酬金當是花紅計

OT當酬金計。
6月同女友買左樓
落左我名 層樓800幾萬
加發展商按揭做左9成
每月供3萬幾
點知早2個月分手
本身話一齊供到過3年賣番出去一拍兩散
點知條八婆見樓市好似跌唔停
依加話唔供 拍拍屁股走人
叫我比翻啲錢佢
點算好
自顧人仕,有間公司 hold 住物業,可以點出糧比自己申請按揭/加按? 係咪做戲要做全套,要做半年戲,再供埋 MPF 可信性較高? 聽聞個個月入張票比自己銀行唔計。
想問下簽左東亞loan letter 佢係咪一定會如期出錢比我
因為過左成個禮拜多d
律師樓話仲未收到文件
有少少緊張 一月頭就成交
比翻啲錢佢係咪指首期佢有份出?
要睇你想借幾多成,6成以內就相對容易。

借6成以內,必須要提供MPF供款紀錄,理論上如資薪合理,可計入息,另外銀行會做公司查冊,需要提供公司財務報表,證明公司是有盈利。講到尾,即係公司賺錢先肯借。
咁即係唔洗點諗,好多人 (包括我) 揸空殼 hold 樓都做到盤數蝕,好少有錢賺。

咁如果有層自己名既出租樓 (現時無按揭),用資產抵押黎借點玩法
簽咗正路都無問題,因offer letter上面有晒terms and condition. 唯獨永遠補底都有句"銀行保留一齊條款最終決定權"。

有啲銀行最後都會做多一次估價睇吓會唔會同批時相差太大,除非真係相差好大,否則都確認咗所有條款受合約之約束。

P.S. 唔洗擔心啦巴打
另外溫馨提示,可以催催銀行俾文件律師樓。
係咪太舊ge樓做唔到九成按揭?(39年樓齡)
其實買咁舊既樓,你第時都難放出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞