做按揭,你問我答

310 回覆
1 Like 4 Dislike
好多間都做到such as工商、交通、大新等等。溫馨提示,成交日期最好set 3個月,預啲時間申請按揭。
答爹追問下差唔多CASE

其實係咪擔保剩幾年都唔使睇入息同壓測? 定一要10年先唔睇?

如果我借6成既情況會否一樣定會鬆手D? 因為我個入息證明得17K, 但想TARGET 350萬綠表樓, 點計都過唔到入息同壓測
利申:夠比4成首期同有秘撈去供

定我拎張綠表去抽新居屋先叫100%安全借到 唔該哂
請問: 自住上會mortgage 60%, 如果日後係同個屋苑買車位,可唔可以一齊上會,因為車位單頭上會成數低左,利率高左,唔該
按保加埋落每月還款果筆額外供款駛唔駛計壓測?
而家係咪過唔到壓力測試就一律按保加15%保費?
擔保期剩餘幾年唔洗做壓測,不過申請時,銀行會睇你供款入息比例,一般按揭供款不超過個人或家庭月入的五成先會批。

而你情況,如果你350萬俾4成首期,做6成按揭,正常係批到的。(當然都要睇埋你TU、有無其他債務等等)
可以
感謝你回答! 已經解決左我疑慮無咁驚
我tu check 過係A, 無其他債務, 所以問題都係入息證明得17 k
咁擔保期十年以上 係咪都要供款唔過50%入息? 定就唔需要50%都得?
咁岩計 350萬 借6成要供9k 岩岩過我17k 帳面入息

不過都可以籌期比5成首期 or 買平d, 去過佢ge又或者諗方法搵多1k 帳面
做左9成按揭
層樓係咪唔可以租出去比人?
如果我本身住公屋
女朋友買左層樓 落佢名
但我一齊供
係咪公屋個邊可以唔洗除名?
按保會計埋落壓測,而過唔到壓測係要加15%按揭保險費。
350萬樓借6成,每月供$8200左右,你入息夠過,唔洗擔心
依個無指定答案,因為銀行條款會因應市場競爭去調整。所以有時會大行靚啲,有時就細行靚啲。
轉出租要將按揭成數降到5成或以下。
做擔保人的話,公屋個邊不受影響。
咁如果搵30k+1個月bonus借九成最盡可以買幾錢?
咁如果真係9成按揭 有冇咩方法可以出租?
照出租我係咪犯法?
搏唔搏得過?
假設你無做緊任何按揭或有任何債務 可以買310萬左右
如果過唔到壓測咁計 加額外保費就360萬左右
唔建議,業主做高成數按揭時需聲明自住,如證實出租,就係失實聲明。證實是出租的後果通常會即刻call loan。

即使補番按揭成數的差額,都有可能會面臨法律後果。仲未計遇到租霸收唔到租、租金蓄意逃稅等等問題,建議唔好因小失大
咁如果我俾多15%保費,係咪借既總數加埋分期保費只要供款比率唔過50%就得?咁計我應該借到盡可以差不多400萬?
同埋入息係咪要先扣埋mpf
[大型民調]如果㩒一個掣,你同共產黨會即刻喺世界上消失,有幾多人肯㩒?
https://lih.kg/1782575
就係識得有朋友咁做
佢話只要個租客肯幫手講大話
電費水費單都填翻自己名
唔會有人check到你唔係自住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞