做按揭,你問我答

310 回覆
1 Like 4 Dislike
Thanks 巴打
師兄,我月入5萬年年跳point,正苦工,拎埋housing 下年有5萬7左右,借盡9成,可以大概借到幾多到?
借稅貸 或 信用卡套現

係咪好on 9 嘅事?
Yes 首期一半半
居屋冇入息證明得,底薪12k mpf !

可以搵人擔保,銀行批唔批?
同屋企人4人聯名按揭,供緊第3年
想問要除名要點做?
1. 月入40000, 冇dept, 首置身分, 想問俾埋額外15%保費借到盡係咪都冇可能九成按揭買600萬樓? 咁我最盡最盡又可以借倒幾多錢呢?

2. 兩年一次既約滿酬金有大約薪金7%,有冇得攤開計入去入息?

3. 如果每月有不固定既額外收入, 介乎7000至10000, 係咪都冇得計入壓測?

4. 如果買左層樓做左按揭借左500萬,想再用我名幫屋企人做按揭綠表買居屋, 點樣計?

問得有d多, 希望樓主唔好嫌煩
想黎緊9成加按,有無方法可以偷雞做到?
見有人話可以加1% 比屋企人變成新做按揭,咁得唔得?
巴打好helpful 呀 答左好多問題
39年樓齡 做到9成 30年的
以資產水平計,最盡借4成。

現金、股票、外幣全數計資產,但要在銀行戶口存在最少3個月,以1比1咁計。物業方面,物業估價除二減去按揭便是該物業資產淨值。
你有無做緊其他按揭或其他債務? 同埋首期有幾多 & 有無其他擔保人?
借稅貸還好,個人認為實際年利率低過3%幾抵借。
無其他擔保人,有150萬現金,預120至130做首期,無其他債務,另外已經35歲,對做按揭有冇大影響
理性同佢討論下,話過左3年賣出去各自分番筆錢係對大家最好嘅選擇。

如果現時賣,要俾嘅額外印花稅,絕對多過佢俾嘅個半份首期,大家合共要俾賣出價20%稅款,以現價800萬黎計,即160萬稅款,一人一半都80萬,無啦啦要負債40萬,我諗佢唔會想同錢過唔去掛
買居屋申請按揭時,申請人均需通過「供款入息限制」審查,即供款不可超過「個人或家庭月入的50%」。換言之,儘管綠白表的最高按揭成數高達9成半及9成,可是借貸額愈高,每月供款愈多,供款入息比例的門檻便愈高。
同新買賣差唔多,用近親買賣方式甩名需要買下其他業權和其剩餘的按揭,需要重新計算一次供樓壓力測試。所以第一個步驟,建議準業主先計算清楚自己的按揭借貸能力。

計岩數後,就搵律師預備臨約買賣合約並同時講埋甩名要求,簽完後去銀行申請按揭。

以買入業權比例 x 物業市價的首置從價印花稅計算。如果物業市價是400萬以下,買入50%另一般業權只需100元印花稅。依個位幫你禁低層樓個估值,等你俾少啲稅。
但巴打知唔知會影響TU 幾耐
還完先幾耐先回復到
要問多少少先答到。手頭有幾多首期? 不固定收入方面有無報稅或MPF供款紀錄?

兩年一次既約滿酬金都可以當入息計,但唔係間間銀行都接受,可能未來選擇offer上會被動啲。

如果手頭做緊按揭,再做居屋按揭,審計方面會將供款入息比率由5成上限減至4成。
甩名重做按揭或加名做新按揭都可以。你講個種方法係work的

當然,都要過到壓測先做到。
想問下我係自僱人士,月入5皮,有供MPF
今期稅單交4皮幾稅,有一單聯名按揭係身,供淨270萬到,想再買一間,銀竹最盡批到幾多?
手頭有130萬, 當我留返10萬備用, 120萬可以用黎買樓
不固定收入有報稅同mpf, 但每月不定額, 時有時冇
約滿酬金方面, 即係假如2年收2萬4, 就可以攤分成每月一千咁計入息?
只要唔好同時向多間銀行申請,及往後盡時還款其實對TU影響不大。
要知多少少先答到。現時有幾多首期,及現時按揭每月供幾多?
要計埋非固定收入先買到600萬,因非固定收入,按揭成數最多做到8成,即首期要俾兩成。

如果俾兩成首期,注意留意番印花稅、律師費、地產佣金等等費用。

滿約酬金方面計算正確。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞