amd cpu&gpu 討論post #36 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
換月球啦
Early TSMC 5nm Test Chip Yields 80%, HVM Coming in H1 2020

https://www.anandtech.com/show/15219/early-tsmc-5nm-test-chip-yields-80-hvm-coming-in-h1-2020

等等Zen4點改
既然 cpu 向 cores 發展
冇理由唔可以分擔更多 gpu 既工作
定係故意 cap 水
製程越細 cpu設計就要優先考慮良率問題 避免出現產量不夠 igpu的存在可能會浪費位置 所以amd apu而家定位好。。。
80%
amd chiplet設計未必上到80%良率
裝返 Asus隻ai suite都得嘅
DDC Pump Bios 只可以 100%好嘈
set返50好好多
MSRP 169
不過都係忽撚咗
真係買老黃1650S好撚過
你可以睇番推土機發生咩事
你倒轉咗 , 推土機係原本以為GPU將來會負責更加多Floating Point Process而將FPU砍咗一半變成假嘅八核心(兩個Core共用同一個FPU) .

講返正題因為CPU x86架構本身就唔適合做Floating Point Process ( 即係GPU成日做嘅嘢 ) , 我諗如果CPU分擔GPU嘅工作嘅話反而會幫倒忙 .

FYI
$169 4gb
$199 8gb
會唔會可以一粒 cpu 有 10 core
張佢變成 8+2
果 2 core 主力分擔 gpu 運算 fpu 從而提升 gpu 速度?
既然 cpu 向 cores 發展
冇理由唔可以分擔更多 gpu 既工作
定係故意 cap 水
你可以睇番推土機發生咩事
你倒轉咗 , 推土機係原本以為GPU將來會負責更加多Floating Point Process而將FPU砍咗一半變成假嘅八核心(兩個Core共用同一個FPU) .

講返正題因為CPU x86架構本身就唔適合做Floating Point Process ( 即係GPU成日做嘅嘢 ) , 我諗如果CPU分擔GPU嘅工作嘅話反而會幫倒忙 .

會唔會可以一粒 cpu 有 10 core
將佢變成 8+2
果 2 core 主力分擔 gpu 運算 fpu 從而提升 gpu 速度?
#910有解釋到 而家AMD都不會想回到fx果時既慘劇
理論上嚟講係得 , 例如APU已經可以透過GPGPU同UMA做到CPU同iGPU某程度上嘅並行處理 . 但係亦都要明確了解CPU同GPU之間最大嘅差別 , 就係CPU少ALU少Core高時脈而GPU多ALU多Core低時脈 .

都係嗰句啦 , CPU應該做番CPU應該做嘅嘢 ( 例如general task ) , GPU應該做返GPU應該做嘅嘢 ( 大量嘅並行運算 ) . 因為CPU同GPU嘅架構根本上就係完全相反 , CPU重視單一而高效率嘅通用運算 , GPU重視大量而冇咁需要效率嘅並行運算 .
反而覺得而家APU定位好奇怪
買CPU送GPU , APU更正sell嘅UMA同GPGPU技術反而好少人用
X570&Ryzen 3000系列CPU安裝Win7指引

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php
?tid=2510311&page=1 - AMD 3/4/500系&Intel全300系用到Win7 (NVIDIA Type-C、iGPU、APU都得)
sfx神case ncase m1有貨,可以去官網訂
有無link?
聽聞呢隻case 好難砌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞