amd cpu&gpu 討論post #36 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
Itx就真係冇乜得搞 除非你個箱係define nano s 咁就裝得水冷
我用隻老翻itx鋁箱A4加大
上面裝到個240, 30mm厚加正常風扇
下面要自己mod個frame先加到
2080ti?
熱都好正常啫,上水會涼好多

宜家我唔明full load反而降壓同膠巴你情況唔同
啱啱再run R20同執相export做tif,電壓係bios明明set 1.3v會降去1.248v
雖然唔熱但idle會升壓到1.32v
我用phanteks itx

其實機身前面可以裝張120 AIO 2080 ti

我懶搞啫
硬係覺得我哋d bios setting 好唔同
搵到原因,原來LLC set咗auto會降
Push !!!!
其實LLC set 咩先好?

不過我上4.425 我估我無得選擇其他 LLC curve
愈高頻更加要set turbo防止掉壓,但itx底板散熱都係問題
應該都唔太熱的

Cpu 的熱已經由冷排直出箱外

然後我二入一出 silent wing 3 140mm 開晒全速

燒咗再算啦

上到4.425 又唔用好折墮
依個應該係同LLC 有關
Best PC Hardware for ITX Builds - 2019 Edition!
https://youtu.be/-_QFAWcaGTM
3950x 再試, 上唔到4.4

1.49375V 4.375GHz 92°
1.45V 4.35GHz 88°
1.375V 4.325GHz 81°
1.35V 4.3GHz 76°
1.325V 4.275GHz 74°
1.2875V 4.25GHz 72°
1.28125V 4.225GHz 70°
1.25625V 4.2GHz 68° 算涼
膠巴你粒3900x燒咗咪上3950x囉
不過較低頻啲都係減少發熱令底板同cpu耐用啲

膠巴你機箱風扇係bios點set?smart fan 5應該係較底板風扇
Yup
唔知點解變咗auto,較翻turbo無再降壓
終於嚟到
我就全部FIX
但係我要放出去,因為我已經有粒港行用緊
試下邊粒體質好啲先放
Bios邊個位set?
痴撚線,屌到上1.49375
放咩價錢先?
冇事 AUTO 都一樣會上1.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞