amd cpu&gpu 討論post #36 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
問左先
你估連登仔fg 50k係假架?
19" 1280x720 TN moon係主流既年代我用左當時成副身家買27" 1920x1200 VA, 一用就12年... 除返開一D都唔貴
VA
當時高階mon多數都係samsung SPVA panel, 次一級有MVA
IPS得EZIO用,其他牌子極少同consumer market未識欣賞 - 色淡,對比度低
不過非TN panel既moon十隻手指都夠數
tsmc 3粒cpu die size 等如 intel 1粒
intel CPU成本貴 amd 2倍
你會買邊粒
TN而家都有出但好高Hz
只係得高refresh rate,其他咩都唔掂
去個po#1有個網有推薦表,2000樓下我記得都有
最抵買正常係PHILIPS
去Mon post問真係冇人理我
咁我就買Philips 啦
我粒3900x 咁好力水

又好似無乜必要換粒3950x
之前我都係mon post睇推薦表
其實點知佢夠唔夠?係咪有得計
自己上網揾 power consumption caluator就計到

https://outervision.com/power-supply-calculator
齊齊等下代
我想出3970x

不過好大工程

成部R6 ATX 上咗水要整過

一係等出下代gpu 再算
等下代啦
我以前唔追cpu 架

本來7820x 真係可以用到壞先換

依家砌多咗部itx就開始追cpu
R20 > 5K
No no no

打機都係打5k

不過唔知為乜又好想追下cpu

睇定d 3990x 咩料可能一勞永逸
過兩年咪又落後過
Cpu 其實可以用4-5 年

17年粒 7820x 兩年半咁劑其實都輸唔到俾3700x幾多
Gigabyte Aorus 5700 XT Review, Yet Another Challenger!
https://youtu.be/rAoBN5YMdLc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞