amd cpu&gpu 討論post #36 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
呢個分仲低我過我2017年粒7820x

弱呀
換厚排會考慮 簿排同自殺無分別
1.3 4.2 算數
AIDA64 10分鍾 76-80度
R20 9668
意思係佢果粒已經夠廢但我果粒仲差過佢?
佢係人廢啫

3700x 應該過到5100

3800x 有人過到5300

起碼都過我粒7820x啦

加油哦
我可以超到4.3ghz不過我用stock cooler怕用得耐太熱先降低啲
詳情睇呢度:

https://lih.kg/1597545
Stock cooler 唔好大超了

條茂利用x62的
91度 x570 Aqua 自組兩個360薄排
啱啱 1.35 跑完4.5 一個自姐360薄排 燒10分鐘 88 89度左右
睇黎我電壓太高
不過91度係我跑左廿轉R20之後既最高溫度
4.4先啱 我塊係C8F
我係KEEP住FULL LOAD 10分鐘 平均唔過90 BTW係4.4唔係4.5
粒cpu唔係我既 唔敢玩太耐
Windows 10 vs. Linux Performance On The AMD Ryzen Threadripper 3970X

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=3970x-windows-linux&num=1

新玩具
ram呢
如果cpu 3700x,底板 msi mortar max

ram配以下邊條好,或者巴打們有其他推介?
唔好意思,電腦硬件嘅嘢冇追好耐了,請巴打們幫幫手
用途:我唔打FPS, 玩下total war 三國, civilization 6, 開VM Linux. python programming.

1. Corsair vengeance LPX ddr4 3200Mhz c16 8GB X 2
2. G.skill trident z neo ddr4 3600Mhz c16 8GB X 2
要平上Corsair 怕兼容上Neo
F4-3600C16Q-64GTRG
希望可以超上去C14
但tr4 fclk freq好難上1900 大部分顯示得1800~1866
所以我都無咩寄望可以推高速度, 希望個延遲可以低啲就好啦
屌那媽
Sliverstone FTZ01裝唔到vega56 pulse
而家要拆個殼+暴力扇
好想鋸撚咗佢
後日放假去拎玩具玩
順手買埋360aio塞入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞