amd cpu&gpu 討論post #36 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
唔錯,可惜唔係N卡aorus個樣
咩speedfan
software
youtube有教學
應該係最好嘅fans control
我收留個 pass
fpu?
琴晚1.275v燒5分鐘76度,要訓覺無繼續
建議燒耐少少
過到R20唔難,唔等如過到P95
3900x體質差異好大,膠巴同ENE巴可以全核4.4
我個粒點搞電壓都係全核4.3(仲要1.3375v就得)

同埋唔關itx事,膠巴都係itx都頂得住
我都係itx + h100i pro宜家全核4.25 1.25v fpu+cpu一個鐘都係80度,itx最緊要搞好wind path就唔熱
R20就一定要過 , P95我個人覺得Optional . 因為P95嘅Work Load就算你用CPU Rend片或者其他高CPU用量嘅software都唔會咁樣壓CPU個FPU . 當然過到P95就更加好啦
我過到R20但某啲game彈出
為免有問題最後我試埋過P95
老老實實..3900x 都好夠玩 同埋3950太遲啦
由佢啦
彈game 未必關事..同一隻game 我3900x 朋友2700x+i5-4460 都一樣會彈
同埋唔好拎我做標準俾我玩爛曬
首先我係全核4.425

第二我個ITX 行AIO 280, 係有少少分別
如果剪4k甚至6k片加上打機3950x好3900x幾多,加上3950x體質好好多超上去效能再好多幾%

如果執相3900x已經夠有突,實測一億像素PS爆開10+ layer都無問題,不過打機3900x就爭咁啲囉
打機對我冇影響 皆因我1080p only 玩咩game都過唔到30%使用率
我意思係你地可以超過4.3
btw膠巴你個phanteks itx箱塞得落280 aio?
可能係隻COD特別衰
但唔減咁多電壓又真係冇出過事
我當時應該忍手等3950x,一步到位唔使煩
而且唔大超細箱加240 aio都頂得順3950x
我不嬲都係過到R20 加timespy 再打機無炒就當ok

燒廿四小時個d太變態

逼死粒cpu
其實我開頭係諗住上 3700X,跟住見到 3900X 好啲,見多千零蚊咪畀埋,不過結果都係畀人說咗上 3950X。本來仲諗住上埋 3960X,不過差價太遠,畀唔起

悠二親自出手,幫我硬塞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞