amd cpu&gpu 討論post #36 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
正常 因為pbo 將單核提升 但全核未必高
會有咁大影響咩?
屌那星,3900x 試total war 三國,fps 高過7820x 好多喎
其實我都唔知嫁 果次上油耳公司佢教我咁SET
total war
盡左 4.35ghz 1.3875v
啱啱 1.225 @4.3 跑左幾次 CINEBENCH 得10080分左右 不過涼咗好多
我放棄上4.3+喇
體質大於一切

宜家4.3 1.3375v穩定唔熱就算
4.3 @1.3375v唔差了
澄清返先

尋晚話3900x打total war 三國高過7820x 好多係錯的:

應該係settings 不一致

或者driver optimised
琴晚HKBN俾人挖斷線試唔到長燒機, 一陣收工試下係唔係1.225 可以長燒先
1.225係低到離晒罩
一開始唔太識玩AMD 同唔知用幾多電壓 用佢默認上4.3 去跑CINEBENCH 極速上98度 之後慢慢降頻降到1.225 連續跑左幾次都好穩定。 不過分數大約落係10080左右。 如果可以穩跑 跑4.3算了
部機砌左咁耐每日第一次開機頭5分鐘內都有機會hang
個moon直接黑左, 但機仲著緊(底板debug著CPU燈)
但打機燒機full load又唔會hang, 只係頭5分鐘開下chrome youtube先會
但熄左重開又無事 有無人知咩事
AMD 2600 V-0.1
MSI B450M mortar
g.skill 3200 cl14
藍寶 rx570
*** 970 evo plus
陳年Corsair cx550
有冇FD借隻牛俾你試。。你隻陳年牛可能唔穩定
體質好要摸頂呀

要不然雷劈架

我粒3900x 尋日撚到1.36875V 上到4.425Ghz

你唔好浪費咗粒U呀
我粒3950 試過1.4都上唔到4.4直接放棄 而且高電壓好撚熱 所以怕怕
你粒U 咁大落差

4.3 可以1.225,但4.4 要屌到上1.4+

乜4.4 咁難上架咩
一陣放工返屋企再試下上4.4先, 好明顯4.4係分水領
真係上唔到4.4都可以試4.325/4.35/4.375
咁執著好攰嫁
值得的

雖然你粒3950x 盲跑都贏我粒3900x

但我呢個分算非常唔錯架喇
多幾粒核好正常呀。 我得10080左右 上面見人跑1002XX
發巴上4.35ghz 嘛

4.35@1.3875v

你今晚試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞