amd cpu&gpu 討論post #36 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
38 1.45
搵日有心情再試
我發現新砌女有問題 3700x+x570,2*8GB ram

cpu鎖4200,1.35V,ram3600c19手超去3733c16,1.4V

之後時不時自動熄機,再開機debug燈 cpu同dram長著,成日要開蓋清cmos,系咪ram太廢

利申平時打機都冇問題,系突然間會咁,待緊機都會
各巴打,求救,3700x 個電壓好唔穩定。。

裝左nzxt x52, 依家冬天個溫度range 大約係空載下
43度去到54度,
有無方法可以唔影響效能下搞搞電壓??

B450 tomahawk, 3700x, 16gb ram 3200 RTX 2080
你除左第一句仲有邊句關電壓事
俾多 d 電ram試下
系你老母
C19行C16...改C18啦
記錯,係c18自膠sor,btw用dram calculator,應該冇咩問題,可能純粹體質差
加咗去1.42V,暫時冇咩問題
cjr 原來咁廢,得16gb 超高少少都唔得

btw 系你老豆
超咁少都要俾咁多電壓
不如試下落返 3600 俾 1.4V 降下 CL 好過
cjr 和 micron e die 算係平民版b die
3gen ryzen cl唔系唔重要咩,反正latency都咁大,我凈系想用盡到3733mhz
系你老母
系你老母
係係係,sorry sir
3600上3733你感受到有效能上分別?
殘廢版 b-die

3600 上 3733 升幅咁低都唔穩

唔講以為係 4x16GB ram

屌 2x8GB 都咁屎
呢D體質 每對ram die 都不一樣的
即係係不同ram die 都有不同ram timing 出來
夠曬凍 又係跑分時間
放係南極好D
AMD Yes
都係上唔到44.50
幾時開始有先 今年內買有冇份?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞