Mystery Ranch同好[8]咪幫襯18樓 靜靜地贏得唔得

1001 回覆
17 Like 5 Dislike
一向都講買咩製地睇個人追求
應該唔止一成型號係美製,成條Military line,同outdoor
畢竟MR係香港流行係靠UA,變咗成個牌子嘅第一印象都係「潮流」向

另外將台灣同香港作少少對比,台灣要行幾日嘅長途遠足路線多香港好多,香港所謂長途全部都有退出位,淨係呢樣都大大減少咗香港山友對大size背囊嘅需求。而MR最出色嘅背負系統首先要負重先特顯到,所以MR喺香港嘅發展空間細好多

我自己都行開山,揹個Komodo Dragon行山啲人已經好驚訝點解要揹咁大嘅背囊上山
香港有幾可用到40L或以上,除非露營姐
愈多人用愈好,講真出街有幾何可以撞袋,多D人用先可以多D交流
出街見到人用都望多兩眼
撞袋其實唔難
Arcteryx個公廁最興嗰時真係一街都係
MR撞袋再撞patch難啦掛
Arcteryx果隻真係戰隊嚟,Beams隻限量版都見過幾次
好似少咗人揹

袋內嘅molle 你地會放咩attach? 有無推薦
Arro 22
Supreme 14th rain drop
Gregory Daypack 26L 藍花
唔同年代都會有戰隊袋
發覺自己個ASAP肩帶少左條綁飲管果條帶
上網見人放二手先知
Suburban 大減價
巴打個章邊到買
MR 個 Divide 好似幾平
但用嚟做EDC 唔實用
(不過相似功能下,Hunting 袋原價會貴過Outdoor/Mountain款好似Pintler /Selway貴過Terraframe 50,所以Divide唔駛一千算幾抵)
原價貴過Coulee 40,同Ravine 同價 (用唔用得著又係另一個問題)
平時袋立雜野你地會揀FULL MOON定HIP MONKEY
後者8L好似大得濟
MR 既話可以考慮Forager Pocket,不過純粹一個pocket 唔算好實用

Skinth Solutions 岀左唔同type 既pouch 而且好多格,實用好多,而家隨身帶住好多消毒野,呢d pouch 岩用

同類型仲有Maxpedition, TRIPLE AUGHT DESIGN....

視乎唔同usage 同大細揀,價錢如果想平可以睇下支那牌子岀,不過我寧願比貴小小用美國野
我揀hip monkey,你大可以縮細,但係細唔可以擴大
個袋可以放到傘,去旅行唔想揹背囊靠佢
我會揀HM
hip monkey都有compression strap 可以縮細size
睇下先
Suburban
又想多人一齊討論但係又介意多人用都係一個矛盾嚟
不過MR好啲嘅,多唔同款,唔同用途,仲有patch同molle玩,叫做冇撞得咁應
本質上係想多D人用,好似台灣,日本咁,
但又唔想去到好似龜背最hit果期一出街廿幾個咁
我都好矛盾
又要多人討論又唔想多人用
講穿咗即係以為自己好特別
其實揹出街根本無人會留意佢地用咩袋
其實雖然話多款,但係適合都巿edc嘅其實來來去去都係果幾隻,結果都係一街十幾個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞