(重啟/同人)如果蜘蛛俠係香港人…

257 回覆
43 Like 4 Dislike
我諗個故去到1/3左右喇
lm
文呢
唔好意思,今日晏左小小,而家即刻更
十八

「咁…」阿關嫣然一笑:「我咪要多謝隻蜘蛛咬咗你一啖?」

「吓?」

「如果唔係…我尋日…可能…」阿關越講越細聲…

「呃…舉手之勞啫。」我R一R頭。

「不過…」阿關對住我眨眨眼:「你尋晚做乜走得咁快?」

「吓?」我又再次反應唔切。

唔通阿關尋晚已經想同我有進一步既溝通?

「你尋晚就咁走左去…」阿關有小小無奈咁道:「留低我自己一個人響條後巷…」

哎呀!係喎!

我尋晚淨係諗住自己既身份會唔會被拆穿,一時心急無諗過阿關既情況就fing走左…

好失敗呀…

我諗我塊面應該係紅晒,出唔到聲…

「你呀…超級英雄唔係咁做架…」

「對唔住…」我終於回過神來:「我尋晚…驚對得妳越耐,越快比妳知道我既身份…」

「咁你都唔應該就咁掉低我一個架…」阿關突然擺起一副說教既樣,好可愛:「幫人要幫到尾架!」

「係…」我低下頭…

突然聽到阿關噗哧一笑:「玩下咋,下次小心啲咪得囉~」

我呆左一呆…

估唔到阿關都有調皮既一面,同我平時見開佢既果副離地女神樣好唔同…

「係呢?」我續問:「咁妳最後點走?」

「我?」阿關道:「嗯…又會咁啱,停低左果個後巷就係我婆婆住既地方,我上左去過夜。」

「哦…」我奇道:「又真係幾巧合喎。」

呢個時候,我地既午餐亦都陸續送上。

「係呢…」我突然間醒起一樣野我想問:「點解妳咁夜會坐響個公園入面既?」

阿關停低手望住我,個樣變到唔係幾開心咁,好似唔係幾想講。

呃…

其實我係咪問左個唔應該問既問題?

「Sorry,妳唔想答可以唔答…」我見阿關面有難色咁,於是主動提議。

「唔會…」阿關淺淺一笑:「你連最秘密既野都同左我講,我又點會唔想同你講?」

聽到呢度,我心中一甜。

阿關頓了一頓,終於開口道:「我同我爸爸嗌左場大交。」

我點點頭,繼續聆聽。

「其實…都唔係第一次。」阿關道:「有時可能幾個月一次,有時又可能一個星期幾次…有陣時係嗌細交,有陣時係嗌大交。

「而通常嗌完大交之後,我都會忍受唔到我爸爸而離家出走,去我婆婆度訓。」

「因為婆婆好錫我…」阿關頓了一頓,再道:「而且媽咪都響婆婆度住。」

咦?

「我爸爸同媽咪離左婚。」阿關道:「法官將我判左比爸爸。」

阿關既家庭背景都幾複雜…

「既然妳唔鍾意爸爸,點解妳唔跟妳媽咪?」我無知地問。

「我都想。」阿關歎左口氣:「但小朋友跟邊個係法官判,而法官參考既係社工既報告。」

「妳冇同社工表達妳既意願?」

「有。」阿關續道:「但佢唔會聽,因為佢比爸爸收買左?」

「吓?」乜呢啲都有得收買既咩?

「正確啲黎講,係驚得罪我爸爸。」阿關解釋,然後續道:「我爸爸…係警察。」

我驚呆左,又係警察!?

咁我啱啱咪即係將自己既身份曝露左比個警二代知!?

但出奇地,面對阿關,我又冇任何不安…

「放心,你既身份,我唔會同任何人講。」阿關好似睇穿左我諗乜。

「我冇擔心過。」我堅定地道。

「咁…你可唔可以幫我保守呢個秘密?」阿關好誠懇咁望住我問。

「可以…」對住女神,我搵唔到拒絕既理由。

「嗯,多謝你,彼得。」阿關甜甜地笑了一下。

我尷尬咁點一點頭。

「媽咪當年同佢離婚,就係因為佢當年唔理是非黑白,見到有人示威,甚至有人聚集,就會拎晒胡椒噴霧同警棍係咁襲擊市民。」阿關回憶道:「媽咪真係睇唔過去,就去勸佢唔好咁做,唔可以濫用公權力…」講到呢度,阿關低下頭搖左一搖:「佢連媽咪都打埋。」

我聽到目定口呆…

「佢冇打埋妳吖嘛?」我始終都係關心阿關。

「咁又冇…」阿關搖一搖頭:「其實佢到今時今日都冇打過我。」

「但妳同佢…點解成日會鬧交既?」我問。

「我既諗法…其實同媽咪好似。」阿關道:「而家啲示威比政府同黑警鎮壓晒落黎,但係間中咪仲有人出黎做文宣既?我爸爸就係專搵佢地黎做目標出氣。」

「出氣?」我諗起少年A同B…

「唉,總之我絕對唔認同佢既做法喇。」阿關道:「其實…我都有份偷偷地幫手設計啲文宣作品架。」

「佩服…」我點點頭。

「好喇,唔好再講爸爸喇。」阿關突然轉變話題:「你呢,一定係成日掛住出去做蜘蛛仔喇…」

「蜘蛛俠。」我糾正。

「係喇係喇。」阿關笑一笑:「成個細路仔咁。」

「呢啲叫做堅持!」我不甘地解釋。

「係喇係喇,等我講埋先喇。」阿關道:「你出去做蜘蛛俠搞到唔夠訓,係咪?」

「訓覺對身體有害架。」我胡說八道。

「亂講喇你!搞到你成日上堂比老師鬧,成績又退步晒就真!」阿關冇我咁好氣。

我聳聳肩,不置可否。

「當為左報答你尋晚救左我,我今日開始放學之後都同你補習喇!」

!!!

(待續)
加油啊蜘蛛仔!
素人補習miss大戰調皮蜘蛛仔
奧比巴你都加油
成個AV名咁
盡量啦…雖然最近開始不勝負荷
只要有恒心
加油
支持
多謝
留名
多謝支持
十九

我有冇聽錯?

阿關同我補習?

「就…就我地兩個?」我難以置信地問…

「係呀…」阿關冇我咁好氣咁反問:「唔想就算喇…」

「想呀想呀!」簡直係我夢寐以求既時光呀!

同女神二人世界溫書喎!

「咁就今日放學開始喇!」阿關提議。

仲要即日生效!

「好!」最多做少幾個鐘「兼職」啫~好閒!好閒!

呢餐飯,食得好開心。

btw,最後係阿關埋單,請埋我食飯。

*

夜幕低垂。

心情暢快既我響自己間房入面張床係咁打筋斗。

打打下,我發覺我好似做漏左一件好緊要既事。

唔…究竟係乜野事呢?

柏彼得,你個不孝子!你唔記得左睇黨鐵CCTV呀!

你深入虎穴既目的,就係要搵到CCTV,再由入面搵下有冇班叔叔失踪既線索呀!

我由尋晚開始就淨係記住阿關!

今日同阿關食完午餐之後,放學就同佢兩個單對單咁溫習,開心甜蜜之情充斥住我成個人,搞到我連尋日已經拎到手既CCTV都冇左件事!

哎呀,仲話做乜野超級英雄喎~

一念及此,我即刻由床上面連打兩個筋斗,再輕輕巧巧咁落左響張電腦凳上面,隨即再打開部電腦,放入我尋晚盜取既黨鐵CCTV。

*

完全係單方面既行刑、私刑。

一班全副武裝既防暴警察,用警棍、胡淑槍、胡椒噴霧、橡膠子彈、海綿彈去攻擊一班示威者甚至係普通市民。

然後好多市民被制服綁埋一邊,另外仲有好多傷者訓左響地上面郁都唔郁,一啲反應都冇。

梗係喇,響濫捕既過程入面,佢地用晒上面所講既武器,而市民同示威者最多得把遮,而且就算被制服之後,班黑警都冇停止攻擊,不停用警棍毆打市民頭部、四肢。

就算地面成灘血都唔停手。

點可能做得出架?

有啲仲要係老弱婦孺黎架!

我睇到雙拳緊握…如果我果陣已經有超能力,我一定唔會放過班仆街黑警!

過左陣,都唔見有任何救護人員走入月台…我醒起之前睇過既新聞,話當時係啲黑警封左成個車站,連救護消防都唔比入。

咁入面啲受咗重傷既傷者點算呀?

我睇住佢地好多郁郁下變左微動再變咗郁都唔郁…

睇住呢段CCTV,即使我知道呢段片其實係五年前既片段,我都仍然好著急…

而且班叔叔好有可能都係響果班傷者入面!

不過…我落足眼力,暫時未有任何發現。

再過左幾個鐘,班黑警終於停落黎,唔再濫用私刑。但同一時間,有一部列車進入月台。

奇怪。

班黑警將啲傷者、被捕者好粗暴咁被抬或者趕上車。

我記得果陣新聞有提過黑警將傷者用黨鐵運去另一個站,似乎就係呢架列車。

架列車並冇載晒所有人走,仲有伶伶仃仃五、六個傷者訓晒響地上面郁都唔郁…

莫非…呢啲係最嚴重既傷者?

但郁都唔郁…

我心下一寒,唔敢再諗。

我眼光突然停留左響一個傷者上面…

肚腩突出、著住咖啡色格仔恤衫、一頭似係灰白既頭髮…

係…班叔叔?

班叔叔!

班叔叔!

班叔叔倒臥響血灘之中呀!

我忍住激動既心情繼續睇埋落去,又過咗良久,有另一架列車進入月台…

又有?

想做咩呢?

入面有幾個著白色袍既人由列車走左出黎,有啲似醫生又或者係一啲研究既人員。

佢地響果五、六個傷者上面好似做緊一啲檢查,但係檢查完畢之後又冇做任何治療,只係將佢地放返低。

我望住佢地檢查完班叔叔之後,都係果句,雖然明知段片已經係五年前發生既事,但係個心仍然好焦急,而且情不自禁咁揸實拳頭…

救人呀…救人呀!

佢地受左重傷,再唔救會有生命危險架!

就響呢個時候,所有白袍人員都檢查完,然後指示班黑警將果五、六個重傷既傷者搬入架列車度。

包括班叔叔。

可惡,究竟呢架列車會去邊個目的地!?

雖然係搵到線索,但如果唔知道目的地既話,呢條線索又會斷左!

可惡可惡可惡!

可惡呀!!

咦?

我留心返CCTV畫面入面既其中一個人…

個光頭…

個光頭…

垃圾廢物回收工場個劉澤基?

(待續)
睇到CCTV果段突然發覺我同蜘蛛仔反應一樣, 揸實拳頭… 救人呀
小說係虛構,但其實我覺得真既太子站CCTV都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞