(重啟/同人)如果蜘蛛俠係香港人…

257 回覆
43 Like 4 Dislike
推,依家香港咁勁有代入感,都唔知好事定壞事

「吓…冇呀…冇乜野呀…」同學A回答湯普深既時候把聲已經有小小震。

咁又係既,驚呢個校園大惡霸既,又點止肥仔尼一個?

大家都驚比佢盯上,一比呢個警二代惡霸盯上既獵物,就會好肥仔尼一樣,無時無刻都比佢搵機會欺凌。

「睇過!」湯普深一手將同學A既手機搶走,望左一望,怒道:「屌,你地睇緊呢條紅藍衫既死罪犯!?你知唔知呢條友係無法無天既罪犯黎架?又濫用私刑,又違反禁蒙面法!」

「係…係…」同學A唯唯諾諾咁應道:「我地啱啱一齊響度圍屌緊佢!」

湯普深面色稍為緩和:「咁就差唔多。」將手機比返同學A。

哈,頭大冇腦,真係易呃。

我望一望哈利,佢都掩住咀笑。

「笑甚麼,畜牲!」我輕輕批左哈利一㬹:「你同湯普深既品味一樣咋!」

「No No No。」哈利扮到一本正經:「佢反蜘蛛,我就中立既。」

我冇再望眼前既鬧劇,轉頭望向坐響課室角落既阿關,見佢對眼前既鬧劇無動於衷,專心咁響度睇書溫習。

唉,我覺得自己既距離同佢好遠。

再講,自從上次肥仔尼單野之後,我同冇再同阿關傾過計…

呃…

好吧…我認我響肥仔尼單野之前都冇乜同阿關傾計…咁得喇呱…

*

我今日一如平日咁放學就返到屋企。

咔嚓。

我見到梅嬸嬸坐左響疏化度。

或者各位唔知道,梅嬸嬸係做食環外判清潔既,好多時都要輪更,而食環既外判商幾仆街,一個月得果幾日假,平時要拎既都係得無薪假(好似我上次入醫院果次),所以我先有咁多時間去做「兼職」。

而我check過,梅嬸嬸今日係要返工既。

咁…嬸嬸點解會響屋企既?

「嬸嬸。」我向梅嬸嬸打招呼:「咁早返屋企既?」

梅嬸嬸默然咁望住我一陣,先至開口:「彼得,今日學校打左電話比我。」

「哦?」我唔記得我有做過啲乜野大件事呀?

「你最近成績退步左好多。」梅嬸嬸正色地道:「上堂又成日訓覺。」

呃…

「少少啦…」我R一R頭。

「你過黎坐低先。」梅嬸嬸向我招一招手。

我行過去疏化,響梅嬸嬸旁邊坐低。

「係咪發生左咩事?」梅嬸嬸面色稍為緩和:「講比嬸嬸聽?」

「嗯…」我冇理由講自己去左做蜘蛛俠架?

「點解你唔讀好啲書,上堂會成日訓覺…」講講下梅嬸嬸開始有小小眼濕濕…

哎呀,點算好呢?

「我知嬸嬸好多時都要返工,唔可以成日照顧住你…」梅嬸嬸續道:「冇計,嬸嬸都要返工養你架…」

「…」

「你細細個爸爸媽媽就唔響度,而且自從班都失埋踪之後,我就逼住要出去返工搵食…我知道你好缺乏家庭既溫暖。」梅嬸嬸把聲充滿住真摯既感情。

「唔係咁架…我知妳同叔叔都好錫我架。」我都好真摰咁回答:「真係架,我由細都已經當妳同叔叔係我爸爸媽媽架喇。」

「咁你就要比心機讀書,知唔知?」梅嬸嬸眼濕濕咁輕輕力摸下我個頭。

我點點頭。

「咁樣班佢都一定好安慰…」梅嬸嬸望出窗口。

「嬸嬸,一定搵得返叔叔架。」我知梅嬸嬸諗緊乜野,於是出言安慰。

「嗯。」梅嬸嬸好似笑下我天真咁擰返轉頭望住我:「咁…彼得,你肯話比嬸嬸知發生乜野事未?」

吓,原來梅嬸嬸仲未放棄追問架?

「呃…我出左去兼職…」我鳩up。

梅嬸嬸聽完之後好似理解咁點點頭:「你地呢個年紀好多野想買架喇。不過嬸嬸都比唔到好多錢你…」

說著走左入房,過左半响再出返黎,塞左啲野落我手入面:「彼得,讀好啲書,唔好再兼職喇。」

我打開手,係一張五百蚊紙。

「嬸嬸…咁…」我嘗試比返梅嬸嬸。

「你聽話就得喇。」梅嬸嬸無視我既動作,轉身走去廚房:「今晚我煮飯喇,我都好耐冇煮過同你食…」

剩下我一個呆左咁企左響廳度,望住梅嬸嬸走入廚房…

*

響自己間房度,我自己用蜘蛛絲將自己倒吊(呢排我成日咁做,覺得咁倒吊自己好過癮),一路望住班叔叔失踪果一排既果啲舊報紙。

我有個念頭…

我知道梅嬸嬸仲好掛住班叔叔,不過都過左成差唔多五年,佢已經冇期望過可以搵返班叔叔返黎,只係希望至少可以見到佢既屍體。

我唔可以比呢樣野發生!班叔叔一定未死既!

我望住份舊報紙…

當日有一班警察衝入地鐵站入面,聲稱驅散有人走入站入面示威,但入到去之後就無差別咁攻擊見到既市民。

好不幸地,班叔叔就係搭左果班車。

我同梅嬸嬸本來仲一邊睇住電視直播,一邊同班叔叔保持通話,但警察驅散晒所有記者,而班叔叔響毫無預警下cut左線,警察之後更加封左站唔比人入,冇人知佢地響站入面對啲傷者同被捕人士做過啲乜。

之後,我地就搵唔到班叔叔。

無論係被捕人士定係傷者名單入面都冇佢。

去報警,差佬淨係話地鐵站封站果日冇見過柏班呢個人,淨係幫我地報失踪就算。

嗯…

好有可疑。

既然我而家有超能力,不妨試下去查明真相,搵返班叔叔出黎?

佢一定冇事既!

我要令梅嬸嬸再開心返!

我 一諗度呢度,就打左個筋斗跳落床,再射出一條蜘蛛絲將衣櫃件蜘蛛緊身衣扯過黎。

我,又要去「兼職」了。

(待續)
唉,始終我諗住用呢篇野諷刺下當下,所以加左好多身邊發生緊/預計會發生既事

今晚好平靜。

響亂世之下既香港好少見。

我周圍fing黎fing去巡左一輪之後,只係打發左幾個小偷就冇乜野做,於是fing到一個公園入面。

我將自己倒吊響條燈柱度,打開緊身衣入面既微型電腦,嘗試搜尋下當晚黨鐵封站事件既多啲資料。

不過,部微電腦要用聲控,我自己一個戇鳩鳩咁自言自語又好柒,最後我都係拎返自己部iph○ne出黎㩒算數。

反正都係search下野啫,無謂浪費微電腦既電,用電話search一樣可以。

曾經,我係特登唔睇有關當年黨鐵封站班叔叔失踪事件既新聞,因為我好怕,怕會見到班叔叔既屍體、怕會有新聞報導班叔叔既死訊。而且呢件事對我地屋企黎講係個悲劇,如果冇乜特別我都會儘量避開呢方面既資訊。

梅嬸嬸就唔同,佢好希望搵到班叔叔,所以就算幾咁辛苦,佢都有去睇唔同渠道既資訊、貼街招、派傳單。

唔識用電腦既佢,特登為左呢樣野去報左啲老人電腦課程黎讀,希望響網上搵到啲資訊。

不過長久以黎既努力,只係換黎失望既結果。

長期累積既壓力,再加上成日比人滋擾恐嚇,最後連梅嬸嬸都放棄埋。

佢為左養家,放下家庭主婦既身份,出去工作。

而我就繼續讀書,考到一個算出名既中學。

咁都要多謝MJ既,佢讀書都好叻,幫左我好多。

題外話就講完。

今晚自從我有個念頭有搵返班叔叔出黎之後,我終於突破左心理關口,去睇返五年前既新聞報導。

綜合左咁多份報導同資料之後,我覺得要搵返班叔叔既下落,第一件事係要搵返黨鐵站月台既CCTV出黎睇。

因為當日班警察打人既第一個事發地點同最嚴重出現警暴既地方就係黨鐵站既月台同埋停左響月台既列車。當年甚至有好多報導講述過班警察好有可能打死人,只係當場冇記者,又冇證據指證所以件事到最後都係不了了之。

呃…

話不了了之又唔算準確,應該話有人親身去查証,但好多網上既查證查查下又冇再UPDATE。

其實呢樣野都幾令人在意,可能佢地比黑警恐嚇唔可以再查落去呱。

另外,當年仲有示威要求徹查,但最後政府又係乜野都唔做。

之後警權越黎越大,政府越黎越專權,人民既聲音慢慢被壓落黎,到左而家政府已經可以完全當冇左件事。

網上仲有唔少人討論,又有好多文宣提香港人唔好忘記呢件事,可惜對調查事件既真相幫助不大,只係能夠令人們唔好忘記當年發生既事。

唔,反正我而家有超能力,我諗我都有責任去翻案。

當係為梅嬸嬸又好,幫埋其他失踪者又好。

「能力越大,責任越大。」

班叔叔,我會銘記於心既。

好,我決定左要去搵cctv,目的地應該係事發黨鐵站既控制室。

由於當年法庭落過命要保存cctv,我相信仲可以搵得返段cctv片段既。

好!

不過正當我想出發之際…

我諗起梅嬸嬸今日放學果陣同我講既說話…

又望一望部iph○ne…已經成兩點半…

反正今日巡過又冇乜特別事,不如當早啲返屋企休息等聽日返學唔駛恰眼訓喇。

反正都過左五年,唔爭在過多一日喇。

就咁話喇…我將個人倒返轉,蜘蛛俠式咁踎左響條燈柱上面。

收工~可以返屋企,訓之前仲可以打陣機~

我瞄住另一條燈柱,射出蜘蛛絲,然後再一次響高樓大廈之間fing走。

正當我鳩fing fing咁收工之際,我聽到一把聲。

一把好熟既聲,由一條後巷度傳出黎。

呢把聲…係校園惡霸湯普深。

我向住後巷既方向fing過去,然後雙手雙腳痴住一幢大廈大約三層樓高既外牆上面向下望過去。

我見到湯普深比五個紋身大隻佬圍住。

佢咁夜響條後巷度做乜野?

「我唔驚你地架!」湯普深毫無懼色咁大叫:「精既就快啲讓開條路比我出返去!你知唔知我老豆係邊個!?」

一陣嘲笑聲響起。

「邊撚個咁巴閉呀!」紋身男A嘲笑地問。

「哼!湯渣驊總警司,聽過未?」湯普深呢個時候撻佢老豆個朵出黎:「西九龍警區既指揮官黎!你地得罪我既話係呢區冇運行!」

紋身大漢們先係一征,然後一齊捧腹大笑:「原來係狗仔!哈哈哈哈…」

「你地笑乜鳩!」響學校惡慣既湯普深受唔住嘲笑,一時忘記恐懼,一拳打落紋身男A度。

紋身男A冇預計到湯普深突然出拳,再加上其實湯普深做慣校園惡霸,其實打架都真係有啲料,紋身男A竟然比佢打到跌低左。

「唔…」我沉思左一陣,再自言自語:「唉,早知有戲睇我就買定包花生喇…」

呢個時候其餘四個紋身大隻佬見同伴受襲,於是一湧而上,圍毆湯普深。

紋身男A都好快起返身,加入戰團。

無錯,湯普深係好抽得,但雙拳難敵四手,更何況果度有十隻手?

本來我應該即刻落去救佢,不過我諗起今朝佢寸蜘蛛俠果副不可一世既樣…

算,都係睇多陣先。

順便拎部iPh○ne 出黎拍低湯普深比紋身大漢們圍毆既影片留念。

(待續)
好正,有得加速就好
多謝,我如果有時間寫多啲既話會加速
支持
多謝雞翼巴

一開始湯普深都仲可以還擊。

不過時間一耐左,佢就只有捱打既份。

畢竟對方都似打開架的,仲要係黑幫份子。

呢個世界唔係個個都似桐○一馬咁可以以一敵百。

「食左咁耐花生都係時候幫下手喇…」我拍完片,收埋返部iPh○ne,準備跳落去救人。

呢個時候,佢地終於收手。

湯普深已經比人打到豬頭咁。

呃,玩大左,我已經錯過左救援時間。

「點呀!狗仔?」紋身佬B走埋去:「你啱啱響條街撞到我手臂既時候唔係好寸既咩?啱啱唔係好威咁打落紋身佬A度既咩?」

「你地…我會認住你地…」湯普深訓左響地下,咬牙切齒咁講:「我爸爸…係呢區既總警司…」

紋身佬C走埋去再扯一扯湯普深衣領秤佢起身:「湯總警司吖嘛?你知唔知佢都要睇我地大佬頭呀?你以為我地係一般既黑幫?」

「我地係錘頭幫錘頭大哥既直系門生呀,狗仔。」紋身佬D走埋過去,咧嘴一笑:「話就話而家警黑合作,但其實錘頭大哥仲惡過班狗多多聲。」

「錘頭…」聽到呢個名我若有所思。

「吐!」湯普深呢個時候反而毫無懼色,一督口水吐埋去。

冷不妨紋身漢A又中招。

一拳。

湯普深面上又中左紋身漢A既一拳。

「你唔好以為我地唔夠薑殺左你!」紋身漢A怒道:「溶撚左你再將你掟落街被自殺都仲得呀!班差佬都係咁做架咋!」然後再舉起手諗住再打。

要出手了。

唔可以再等了。

就算我幾唔鍾意湯普深都好,我都唔可以睇住佢比人打死。

我由大廈外牆起跳,向湯普深同紋身大漢們既方向跳過去,手腕上既蛛網發射器順便瞄準住紋身男A果隻已經舉起既拳頭射蜘蛛絲過去。

嘶!

一條蜘蛛絲激射而出。

紋身男A既拳頭比我噴出既蜘蛛絲痴住,無法打出,佢呆左咁望住自己既拳頭。

「收手喇。」呢個時候我已經跳到佢身後,把聲響佢身後響起:「你再打佢就由狗仔變左豬仔架喇。你睇下,佢塊面已經腫到豬頭咁。」

「你係…」紋身男B。

「死蜘蛛呀!」紋身男C大叫。

「圍佢!」紋身男D發號司令。

「之前好多兄弟比佢打傷架!」紋身男E大叫:「唔好放過佢!」

我用力一扯手上既蜘蛛絲,紋身男A就比我扯到成個跌低。

「乜我咁出名架咩?」我聳聳肩:「不過你地叫錯我個名喇!」

「我理得你叫乜野名!!!」紋身漢B一拳打黎。

「打死你!!!」紋身漢C同時揮出一拳。

我輕鬆翻個筋斗跳起,避開晒兩拳:「點可以唔理我個名架?我係你地友善既好鄰居蜘蛛俠!」同時向紋身漢B同C激射出無數條蜘蛛絲,將佢地痴左響地上面。

落地。

輕鬆。

紋身男D呢個時由我側面打出一拳,不過我一早已經蜘蛛感應到呢一下攻擊,比我向後拗腰避開左。

「你媽媽有冇教你打架既時候要公平啲?」我邊講邊回身向紋身男D打出一拳:「偷襲係唔啱架!」

紋身男D估唔到我拗完腰避開佢既拳擊之後仲可以咁快回身還擊,於是完全中晒我呢一拳,成個人向後飛出去。

我已經留左力架喇,唔係我驚打死佢。

紋身男E響地下抽起條長木條,一下子響我攻過來。

啪!

我一拳後發先至,將木板打散左之後直擊紋身男E面門。

佢避唔切食正我呢一拳,比我打暈左。

「哎呀,你仲衰…用武器都有既?」我聳聳肩:「細佬我手無寸鐵架。」

紋身男A呢個時候想起身逃走,我及時射蜘蛛絲向旁邊垃圾桶既垃圾桶蓋,將佢擲向紋身男A。

「你都跑得幾快架喎!」我向住紋身男A大叫:「可以考慮下轉全職運動員!」

佢中左蓋之後成個人跌低左,我順便用蜘蛛絲將佢射落地下痴住。

再將倒地既紋身男C同D都用蜘蛛網綁埋一齊之後,我行埋去坐低左打敗仗咁款既豬頭湯普深度。

「少年!你冇事吖嘛?」循例扮下野都要掛心下佢既。

哈哈,佢比人打到豬頭咁,點會冇事吖?我真係幸災樂禍。

雖然如果我早小小出手,佢就會冇事。

湯普深望住我半响,忽然呼出一口氣,緩緩地道:「多謝你…」

嘩,我有冇聽錯,校園惡霸竟然會多我!?

(待續)
多謝!
十一

「我以為你好唔鍾意我添!」我笑住問。

「你…又知?」湯普深露出疑惑既表情。

屌,我唔小心爆左響口添!腦筋要即刻急轉彎先得…

呀,係嘞…可以咁講…

「啱啱你比人秤住果陣話自己爸爸係乜野總警司吖嘛。」我鳩up,但其實都有幾分道理:「你知啲差佬幾憎我架喇,成日開記者會譴責我,又話我濫用私刑,又話我違反禁蒙面法。咁你係警二代好憎我都好正常啫。」

湯普深露出左一副「原來如此」既表情。

呼…原來我講大話都幾叻。

不過可能係湯普深太蠢啫。

「你同我老豆講既、形容既…好唔同…」湯普深難得認真地道。

「哦?」

「佢話你用打擊罪惡既藉口周圍搵啲無辜既市民出氣。」湯普深續道:「佢話你果次因為有個婆婆亂拋垃圾,所以打到佢四肢骨折…」

「屌,你唔係咁都信吓嘛?」我忍唔住屌左出黎。

「因為…佢話有證據吖嘛…」湯普深尷尬既樣,老實講真係第一次見,感覺又幾新鮮。

「咩證據咁把炮呀?」我忍唔住問:「講黎聽下?」

「我電話有…」湯普深拎左部電話出黎,㩒入去一個WhatsApp group,再開左段錄音出黎:「嗱,你聽下…」

「大家,好緊急,好緊急。我女婿而家去緊中大接緊佢表妹,而家入面啲教授…全部都好緊張呀。因為啱啱隻死蜘蛛入左中大,見到個婆婆亂掟垃圾,佢就走埋去屈斷佢啲手手腳腳。大家記得叫屋企人冇乜事就唔好入中大。唔該,幫我傳出去。」

「屌你。」我真係唔知好嬲定好笑:「呢啲所謂證據都有人信既?」

「呃…」湯普深無言以對:「我啲親戚信…」

嗯,或者狗仔同佢啲親戚都係蠢材黎既。

「你咁夜又出街做乜?」我決定轉一轉話題,反正我都有興趣知佢身為狗仔做乜咁夜出街:「而家成三點喇喎。」

對住「蜘蛛俠」,平時響學校也文也武既湯普深,竟然露出凡人既一面,佢面對我呢個問題,面上竟然紅左一紅:「冇喎,出黎飲下酒散下心咋嘛。點知行行下街唔小心撞左落其中一個紋身佬度,咪搞到咁囉。」

屌,佢怕醜個樣好嘔心。

算,見到佢咁嘔心既樣都唔想問落去。

反正我都估到係佢撞完人之後又唔肯道歉,仲要兇返人自己係隻狗仔先比人打到豬頭咁。

「你個樣一睇就知未夠秤,最好都係夠十八歲先飲酒喇。」我舉起手準備射出蜘蛛絲走人:「呢班友,你鍾意就報警處理喇吓。」

嘶!

蜘蛛絲射出,我又fing走了。

走既時候,我好似隱約聽到後面既湯普深大叫:「蜘蛛仔,你唔好走住,可唔可以同我自拍一張先呀…」

屌,痴線。

返屋企訓覺先喇hi。

應承左梅嬸嬸早啲休息,專心啲上堂架嘛!

*

我決定第二晚就走去黨鐵車站既車站控制室,試下入去偷走當年既cctv,睇下有冇啲新既線索。

不過響我放學之前,有件事都幾得意可以同大家分享下。

話說湯普深成副豬頭咁既樣返到學校,個個都好奇怪,連阿關都忍唔住注視左佢幾眼。

但冇人夠膽問發生咩事。

咁我當然知發生咩事,但我係唔會出聲既,只會暗笑啫。

佢既手下跟班A(即係上次比湯普深掟出走廊果個)非常唔識趣咁走去好大聲咁關心湯普深:「深哥,你冇事吖嘛!邊個打到你咁傷!?」

其實我諗湯普深都唔想咁多人望住佢,知道佢比人打,但跟班A咁樣一講,全班既視線都轉向湯普深。

阿深哥睥住跟班A。

如果我係跟班A呢個時候就應該收聲,偏偏佢仲唔識死,繼續大叫:「我知喇,一定係最近好囂張既果個乜野死蜘蛛見你係總警司個仔所以打到你咁!深哥,唔駛驚,我地咁疊馬…」

轟!

跟班A成句句子都未講完,就比湯普深一拳由課室打到飛出走廊…

嘩…

其實如果尋晚唔係紋身佬五個打一個既話湯普深應該都唔駛我出手救…

湯普深再行出走廊扯返跟班A入黎:「蜘蛛仔係我救命恩人,你啱啱講乜春呀!?」

「係蜘蛛俠呀…」我喃喃自語…

湯普深之後又掟開跟班A,響自己書包入面拎左張A4紙出黎,上面印左蜘蛛俠比人影到既相,再行去壁報版最正中間前面,求其拎起旁邊枱上面部釘書機釘左張A4紙上去。

佢搞邊科?

「喂,你地!」湯普深指住佢班跟班:「過黎!響後面排開,跟住我做呢個動作!」說完之後向蜘蛛俠張A4相跪低,再五體投地咁拜落去…

佢既跟班們都一齊跟住拜落去…

遠處睇仲以為係啲乜野宗教儀式…

諗到佢地跪拜緊我,我就唔小心笑左出黎。

「柏彼得!你笑乜撚野!?」湯普深注意到我笑,於是目露凶光咁望住:「好好笑咩?」

哈利正想幫我出頭,我輕輕揮手阻止。

「深哥你誤會喇!」我滿面笑意:「我都比蜘蛛俠救過,我過黎同你一齊拜!」

湯普深轉怒為笑:「歡迎歡迎!」

真係…咁好呃都有既?

*

「哈哈哈哈你啱啱痴左線咩!」MJ放學去排戲之前同我傾左句,佢笑到有小小標眼水:「一諗起你啱啱同惡霸湯佢地一齊跪拜蜘蛛俠我就笑到停唔到口…哈哈哈哈…」

「笑得有儀態小小。」我扮晒野板起口臉:「啱啱果個係神秘又莊重既儀式黎。」

「係喇係喇。」MJ忽問:「係喎,乜你比蜘蛛俠救過咩?」

「屌,我鳩up咋嘛。」我自己就係蜘蛛俠喇。

「哈哈哈哈你好搞笑!」MJ仲笑緊:「希望一陣排戲我可以忍到笑哈哈哈哈…」

有冇咁好笑呀?

(待續)
多謝~
十二

換過件蜘蛛衣,又係時候化身蜘蛛俠。

我花左幾日時間去準備偷黨鐵站既CCTV。

佢個站除左出入口之外,成個站大部分都響地底下面,入面既冷氣槽四通八達,而我又可以貼牆貼天花板咁周圍爬,對於我既搜索黎講好有幫助。

個車站控制室比想像中容易搵,而入面有好多部CCTV,即係呢個房係拎黎監視住成個黨鐵站既地方,我冇搵錯。

用左幾日時間去準備既原因,係要等個車站控制室冇人。但係等左幾日之後,我發覺要等港鐵所有員工都收左工之後先會冇人。

Fine。

我特登到差唔多收站既時候,拎埋個尿袋跳上黨鐵站個冷氣機槽,一路玩電話,一路等班員工收工。

我之前講過,我響發明同科學方面好有天份,其實我玩電腦一樣好有天份,要hack入黨鐵既電腦搵CCTV片段應該唔難。

好唔容易終於等到黨鐵員工收晒工,我再三確認一下車站控制室冇人之後,我就由冷氣槽上面跳落地,再從容咁打開車站控制室入面既電腦。

忙左一陣,我發覺左一樣極奇怪既事。

黨鐵封站既日子,係8月31號。

結果我hack入部電腦,只係搵到8月30號同9月1號既CCTV,8月31號既不翼而飛。

冇理由既…

我再search下其他文件,終於搵到一份運輸既紀錄,而上面寫到明,8月31號既CCTV錄影係送左去比黑警警署。

就響隔離既警署入面,文件上有埋位置,係位於警署入面既資料存放室。

都叫做間接搵到我想搵既資料…

奇怪…

法庭既命令明明係要黨鐵保存CCTV既影片架…

如果想要拎到段片既話,我就要潛入警署…

唔…擇日不如撞日,不如就而家過去望望。

*

雖然警署既門口擺左幾個大水馬(都擺左好幾年),不過對於我黎講,有爬牆能力又有蜘蛛感應既幫手,要潛入去唔難。

而且因為之前響黨鐵站既控制室睇過份運送紀錄文件,我好快就搵到資料存放室。

意外地,呢個係一個完全冇人注意既、睇落唔係成日有人用既一間資料室,入面只有一部電腦。

我輕輕地由冷氣槽跳落地,屏息靜氣咁留意左一下。

門外面應該冇人。

Ok,咁我唔客氣喇。

我開著部電腦,而非常之意外地,我好簡單就搵到我要果條片。

究竟係因為黨鐵封站事件已經過左超過五年令佢地掉以輕心,定係班黑警對呢啲資料既security一向都係咁差就不得而知了。

段片好長,我冇可能即刻睇得晒,好彩我蜘蛛衣入面既微電腦今次可以大派用場,可以hack鳩佢再download落黎返去慢慢睇。

就響我就搞掂既時候,我既蜘蛛感應話比我知有人入緊黎。

頂,我電腦都黎唔切熄,即刻成個人打個筋斗痴上天花板,屏息以待。

咔。

門打開了。

一個身型細小既女警走左入黎。

咦,其警察請人有冇身高限制架?

「嗯…」女警望一望周圍,然後目光停留左響部熄唔切既電腦上面。

「開著左既…」呢把聲…算係好後生下,不過聲呢樣野又冇得講既。

女警一路行入黎,一路好警誡咁周圍望。

唔好望上黎…千其唔好望上黎!

佢繼續行,終於行到電腦面前。

然後,佢突然向上望!

我地四目交投!

我已經準備好隨時迎戰!

意外地,個女警竟然好鎮定,向我微微一笑:「見到你喇蜘蛛仔,落黎喇!」

我打個筋斗跳落地,面對面咁同女警再次四目相投。

眼前呢個女警個樣同佢把少女聲同埋身型完全唔同,係一個中年嬸嬸樣。

但我暫時感受唔到敵意。

不過佢用嬸嬸樣少女聲叫我做蜘蛛仔,我反而感覺到陣嘔心既寒意。

「我特登比妳睇到啫!」我故作輕鬆,但其實誡備緊:「係咪覺得自己好威呢?」

中年女警望住我笑一笑:「係呀,我好威呀,你可以讓一讓開比部電腦我用未呀?」

原來我既落點咁啱遮住左部電腦。

「妳見到我唔大嗌既?」我問,正常就算唔主動攻擊我都應該會叫人黎增援。

「乜你好想我叫人黎咩?」中年女警一副冇你咁好氣既樣:「借借喇,唔該。」

既然對方冇敵意,我都暫時退開,打個筋斗跳左去中年女警身後:「隨便用~」

「借開都要打個筋斗,你都幾鍾意扮型架喎!」中年女警笑笑,向電腦走過去。

「喂,妳搵啲乜野資料呀?」其實我都搵完我要既資料,響未比其他人發現之前我應該走。

尤其是我已經比中年女警發現左。

但唔知點解,可能我真係仲係一隻中學雞唔識死,我竟然開始同中年女警閒聊起黎。

好喇好喇,係我單方面R水吹咁得未?

「嘿嘿,」中年女警笑道,但手上並冇停低:「你唔止鍾意扮型,仲好八卦添。」

「八卦係蜘蛛既天性。」我索性胡扯一通:「咁妳即係搵緊乜野?」

「唔話你知。」中年女警帶點笑意地回答:「除非你話返比我知點解你會響呢度出現同埋你搵緊啲乜?」

「唓,妳唔講我唔識行過黎睇咩!」越黎越沒養分的對話。

(待續)
Pish
Lm
留名,好似幾有趣
多謝樓上幾位巴打
而家更新!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞