(重啟/同人)如果蜘蛛俠係香港人…

257 回覆
43 Like 4 Dislike
more
Push
咁你咪出返去囉屌你老母
有冇英文版?
今晚會有文
多謝支持
冇呀
英文太屎
push

我同哈利互相對望左一眼。

呢把聲係我地級既校園惡霸湯普深既聲音。

湯普深係一個典型既大舊衰,恃住自己孔武有力就經常響校園入面蝦蝦霸霸,甚至有時連高form都照打不誤。

而佢又真係打得贏喎。

你地問老師知唔知?

知!梗係知喇!

咁又有冇人向校方投訴?

有!梗係有喇!

咁佢仲可唔可以橫行霸道?

得!梗係得喇!

個邏輯好似好怪呀,呵?

等我話你地知點解。

因為湯普深係個警二代。

響黑警橫行既年代,學校對於警二代一般黎講比較容忍,因為佢地驚比差佬向教育局投訴而cut funding。

而且湯普深唔係普通既警二代,佢老豆係唔知乜野警區總警司,所以學校對佢比對一般既警二代更加容忍。

可能你地話叫埋所有同學集體杯葛佢咪得囉!

傻喇,一間學校入面又點會只得一個警二代呢?佢唔黎搞我地已經要還神喇。

響我眼中,佢地仲衰過啲古惑仔。

我同哈利之前中一既時候都有比佢恰過,不過哈利既爸爸敖諾文係個比起總督察更有影響力既政府高官,所以果次都搞到學校果邊幾大件事,但係最後敖諾文都同意湯普深加埋佢爸爸對我地道個歉就唔追究,亦冇對湯普深施以任何懲罰。

記過都冇。

哈,連高官都要忌黑警三分。

果次之後,湯普深繼續橫行霸道,但就冇再招惹過我地。

Well,其實間中都有搞到我,不過次次哈利都會幫我出頭咁解。

同埋湯普深大把其他Targets去搞。

就好似而家轉角位個肥仔。

個肥仔叫列亞尼,通稱肥尼,係一個響校園內常見既肥毒柒,個人有小小內向,唔太善於交際,但係成績好到不得了,經常同我女神關黛西阿關名列前茅。

順帶一提,我可能玩得多發明,我既數學同物理等理科既成績都好好,不過其他呢…就…嗯,普普通通咁喇。

「喂!死肥仔!」湯普深用佢既惡霸聲向肥尼大嗌。

「係…係…」肥尼雙手抱住教科書響胸前,個人縮起小小,唯唯諾諾咁應道。

「幫我地做晒啲功課!」湯普深同佢班跟班行出轉角位,出現響我同哈利既視線之中。

「吓…」肥尼已經唔係第一次比湯普深一行人欺凌。

「吓乜春呀!」跟班A響湯普深後面行出黎,拍下肥尼塊面:「你都唔係第一次幫我地做功課喇!」

跟班B同時走出黎,好大力咁拍落肥尼頭頂:「下次自動自覺做喇,唔係要等我地大佬出聲下嘛!」

嘩,拜埋湯普深做大佬,仲唔係古惑仔?

「吓…但係…我…我…」

「你唔係而家先想唔做下嘛?」湯普深親自踏前一步,再用極兇惡既語氣說道。

「唔係…唔…係…」肥尼耍手擰頭,連手上面既幾本教科書都一次過跌晒落地。

「點解你會咁多藉口?」湯普深一手捉起肥尼衣領,再將佢成個人舉起:「似乎要比小小懲罰你先至得喇!咁你先會識個死字點寫!」

「好呀!好呀!」跟班s響湯普深身後起哄:「除佢褲喇屌!」

「唔好…唔…好…呀…」肥尼連眼淚都流埋出黎。

一班狐假虎威既畜牲。

我忍唔住了。

既然我而家已經有左超能力,仲立誓要保護香港,咁點解我連同學仔都保護唔到?

我踏前一步、兩步。

「喂,你想做乜呀?」哈利察覺到我行前左,於是拉一拉我隻手阻止我。

「幫肥仔手呀!」我向哈利道:「你唔係睇唔到湯普深佢地有幾離譜架喇!」

「唔好呀!」哈利力勸我:「我地河水不犯井水…何況你上去幫肥仔咪盞送死?」

哈利冇超能力,亦唔知我有超能力,佢驚係正常。

但我唔驚。

「點可以見死不救?」我道:「如果係發生響你身上又會點?」

我唔會忘記,中一既時候湯普深眾目睽睽之下將我同哈利既書包既野倒晒出黎,再將入面既書掉落街既情景。

果陣已經放左學,課室得返好少人,而且冇人肯出聲幫我地。

「唔會發生響我地身上架!」哈利仲係好驚青咁拉住我:「我地有父親大人吖嘛!」

哈利,我知你出身權貴之家,但都唔可以一世人都活響親人既庇護之下架。

不過,普通人驚湯普深又正常既,試過連高form都可以比佢打到入醫院,所以真係唔怪得哈利。

仲響我同哈利拉拉扯扯既時候,忽然隔離有一陣風飄過。

仲有一陣桂花香味…

然後有個發光既背影經過左我同哈利…

(待續)

我停低左同哈利既爭執,望住呢個發光既身影。

係我女神關黛西-阿關。

佢經過我地既時候好似稍為望左我地一眼,但並冇停低腳步,徑自行過去湯普深同肥尼果度,直至行到去湯普深面前企定左。

然後毫無懼色咁抬起頭望住湯普深。

湯普深一手仲舉住緊肥尼,一面低頭回望阿關:「有乜野貴幹?」

「放低佢。」女神口中自有一股正氣響度。

「Ok,fine!」湯普深一手fing開肥尼:「咁妳要賞面同我食餐飯。」

啪!

肥尼跌低左。

「唔會。」阿關神情依舊不屈不撓:「我唔鍾意同啲蝦蝦霸霸既人做朋友。」

湯普深皺一皺眉頭,然後突然轉身秤起跟班A,好惡咁大鬧:「叫左你唔好校園欺凌架喇!下次醒定啲呀!唔好再比我見到你,走!」然後一下子將佢掟出去。

可憐既跟班A根本仲未知發生左乜野事就已經比湯普深掟出走廊。

「停手呀!」阿關急道:「唔好再郁手喇!」

「好既好既。」湯普深擺出個無奈既表情:「我都係諗住比妳睇下我鋤強扶弱既一面啫。」

阿關冇再理佢,轉身去扶起肥尼。

「咁點呢?關大小姐,賞面去同我食個飯?」湯普深再問,不過阿關只係唔理佢,淨係問候肥尼。

我就響旁邊全神貫注,戒備如果湯普深夠膽對我女神做啲乜既,我就要佢承受返個後果!

不過湯普深問左幾次都不得要領之後並冇夾硬黎,只係拋低左句:「Well,我係個gentleman,係唔會夾硬逼妳同我食飯既!不過總有一日…」一路講一路露出左個令人生厭既笑容:「妳會求我同我一齊食飯。」

阿關依舊理都冇理到佢。

「哈哈!我地走!」率領佢幾個跟班離去。

經過我地身邊既時候仲要睥一睥我同哈利:「望乜撚野呀?再望打鳩你吖嗱!」

我同哈利冇理到佢,而佢都係求其講一句攞個彩就直行直過。

跟班A呢個時候好狼狽咁爬起身,跟住湯普深走。

順帶一提,湯普深同佢啲跟班全部都係警二代。

「多…多謝…多謝…妳…」肥尼向阿關道謝。

阿關一本正經咁,有小小嬲咁回應:「你係男仔黎架,下次遇到呢啲欺凌事件可唔可以表現得似返個男仔?」

「我…我…」肥尼應該冇諗過自己向阿關道謝卻換來被教訓一頓吧?

不過我覺得阿關算講得幾有道理。

好多時欺凌者會變本加厲咁欺凌你就係因為你本身冇反抗,而佢地見你冇反抗既,自然會再搞你,而且一次比一次離譜。

「唔係次次都咁好彩會有人黎救你架!」說著有意無意咁望左我同哈利既方向一眼。

嗚呀,唔好誤會呀…我係想救肥仔架!但係我比哈利阻住左咋。

「哦…哦…」肥仔尼低頭唯唯諾諾咁應道。

「唉。」阿關嘆左口氣就行開左,向住我地既課室既方向離開。

而經過我同哈利既時候,有意無意咁擰轉頭望左我地一眼。

眼神入面係…鄙視…

鄙視…

鄙視…

係鄙視呀!

佢好似同緊我地講:「懦夫!」

冤枉呀包大人!

哈利係懦夫咋!我唔係呀!

我想救肥仔架…

係哈利阻止左我咋…

嗚…嗚…

「彼得?」

女神呀…

「彼得?」

妳誤會左喇…

「彼得!」哈利突然響我旁邊大吼。

「嘩屌,你響我耳仔邊咁大聲叫我想嚇死人咩!」人嚇人冇藥醫呀,我屌柒哈利。

「屌,見你突然吽下吽下,想關心下你發生乜野事都要比你屌!」哈利屌返我。

「哎呀…你見唔見到關黛西望住我地個樣呀?佢話我地係懦夫呀!」我悲慘咁搖搖頭。

「哦,為左你女神呀?」哈利調笑一下我:「唔好理佢喇,我介紹其他女比你仲好喇!」

哈利係唯一一個知道我暗戀女神既人。

「唔駛喇。」我心灰意冷咁搖搖頭。

「咪話我做兄弟既唔益你喇!我今個星期日約左幾個SYK女書院啲女黎我屋企開Party,你又過黎玩下喇。」哈利拍拍我膊頭:「唔好再咁多幻想喇,你女神唔會show你架,哈哈。」

屌你。

「唉,再覆你喇。」星期日…

再諗下喇…

可能出去警惡懲奸更加有意義。

「唔好咁喇,我救左你咋。」哈利再拍下我膊頭:「你過去救肥仔尼咪盞比湯普深打死?」

唉,我今時唔同往日喇…

「唉,你比我靜下…」

尋晚食完催淚彈,今日比人罰留堂,之後仲要比女神鄙視…

嗚…

我既人生…

(待續)
樓主你好,我姓催,名更
哈哈,催先生,多謝支持!
而家更!
多謝!

「喂!死人頭柏彼得!」放學既時候,我執好書包企起身,正想落去搵肥基既時候,我比人拍一拍膊頭。

係MJ。

「點呀?大明星MJ~」我擰轉頭問。

MJ係我地學校戲劇社既成員,只係中三已經擔正做好多戲既女主角。

佢話佢既夢想係做個出色既女演員,不過我就成日笑鳩佢發白日夢。

「你今日做乜好似冇厘神氣咁既?」MJ關切地問。

嗚…

我仲諗緊阿關望住我果陣既眼神…

女神呀!

「冇呀,我諗緊比肥基留我堂好慘咋嘛。」不過我係唔會比MJ知道我鍾意阿關呢個秘密:「一陣都唔知要對住佢幾耐…」

MJ噗哧一笑,道:「唔好苦瓜乾咁既樣喇,時間好快過既啫!難得今日你留堂,不如放學一齊走?」

因為黎緊戲劇社會參加一個聯校既話劇比賽,所以呢排MJ排戲都會排到差唔多六點學校關門先走。

而我基本上就冇參加任何課外活動,係好多時老師都會搵我代表學校參加啲發明比賽呀、機械人比賽咁,但我冇比賽既時候都會好準時咁走。

至於哈利呢?佢係籃球校隊既主將,有時放學會練波,唔駛練波既時候有時會同我一齊走。

我諗左一諗:「都好吖,最近妳開始排戲之後都冇同過妳一齊放學喇。」

MJ甜甜一笑:「好呀!咁一陣我排完戲打比你喇!」

「喂唔好!」我耍手擰頭:「一陣肥基未放我走而妳又咁啱打黎我就死得喇!我打比妳喇,如果妳排完戲又見我太耐都冇打黎妳就走先喇!」

「我等埋你啦!」MJ笑住咁行出課室,唔比機會我回應。

我驚妳等得太耐咋。

唉,都係時候去見肥基。

*

「柏彼得,你同我抄一千次『我以後上堂唔會訓覺。』先好走!」肥基響間課室度同我講。

「係既,係既!」我搓住手,扮到笑笑口咁向肥基回應:「冇問題,冇問題,肥…呀黎sir!」

肥基上上下下咁打量左我一下:「唔好出古惑呀!」

我繼續假笑咁搓住手咁回應:「點敢,點敢。」

我而家個動作十足十古裝劇入面啲店小二咁。

「仲唔快啲抄!?」肥基擺出訓導主任既款,指住我怒吼:「記住,唔好出古惑呀!」然後就坐左響老師枱前面注視住我。

唉,肥基你真得閒。

我拎起筆,用正常速度抄抄抄抄抄…

肥基望左我一陣,見我冇出古惑,於是話:「你抄完拎黎教員室比我!一千次,一次都唔可以少!」

我抬頭露出一臉認真既樣:「係既,係既!」

肥基就咁離開左課室了。

佢一走左,我就運用自己既超能力,開衡turbo咁寫寫寫寫寫~

速度快左十倍都有,不消一刻,已經抄晒一千次。

「唉,咁大個仲罰抄,小學生咩。」我自言自語。

反正已經抄晒個罰抄,我索性拎個電話出黎玩下電話,轉下珠,捉下怪…

不過玩玩下都有啲悶,我突然醒起可以去禮堂睇下MJ排戲,於是就執好晒書包,拎埋份罰抄就向禮堂走去。

我冇入到禮堂(廢事阻到佢地排戲喇),只係響禮堂門口裝入去,見到MJ好投入咁排緊戲。

其實佢認真排戲個樣又真係幾令人心動,可惜我心目中已經有女神,加埋同佢由細玩到大,如果唔係隨時都會比佢吸引到。

不過,佢吸引左好多我以外既男同學就是了。

望左一陣,我就拎埋份罰抄去教員室比肥基了。

「今次就算數,下次上堂再訓覺既話我要你抄一萬次,知唔知!?」肥基一手接過罰抄,一邊兇惡地道。

「係既,係既。」我又擺出一副虛假既笑面,一路係咁搓手。

其實對我黎講抄一萬次都唔係啲乜野大不了既懲罰…

嗯…可能喇…

不過我唔夠膽咁講喇。

「走喇你。」肥基對我抑一抑手。

「Goodbye sir~」我頭也不回咁閃人,之後叮左個WhatsApp比MJ,約佢響學校門口等。

*

等到六點幾,終於等到MJ一邊同劇社既同學道別,一邊出黎…

「咁耐架大明星~」我扮出不耐煩既樣。

「咩喎!overrun左小小咋嘛~」MJ擺出一個無辜樣。

「講下笑啫~」我道:「快啲行返去喇!」

「嗯!」MJ甜甜一笑:「好耐都冇一齊返學放學喇!」

「係妳掛住排戲啫~妳知我都冇乜野做既~」不過…之後就唔同喇…

我要做英雄!

我地一路行一路傾計。

同MJ相處就係咁自然。

「喂,彼得。」MJ叫我。

「係,係,咩事呢,大明星?」我擰轉頭笑笑口咁望住佢。

「喂呀,唔好再咁叫我啦!」MJ好大力咁拍一拍我膊頭。

「係,係。MJ,有咩事呢?」我再摸一摸膊頭,扮晒野咁講:「好痛呀!」

「唔好扮野喎!」MJ話鋒一轉:「下下個月…學校咪參加左個戲劇比賽既?」

我點點頭。

「你會黎睇架呵?」

噢,我又冇特別諗過喎。

不過…

「如果大明星叫到既,我呢啲小粉絲點敢唔黎呀?」我扮晒個小粉絲咁。

「咁約定你架喇喎!」MJ笑得好甜好燦爛好開心:「遲啲比飛你喇!」

「急不及待!」我笑住咁回應。

(待續)
樓主文筆唔錯 讚
但用中文睇夾雜住MJ此終怪怪地
多謝意見先!
不過個角色係源自於MJ,所以應該暫時唔會改,多謝意見
btw
大家食埋早餐好落去投票喇!

唔經唔覺,蜘蛛俠已經出現左成個月。

當然我冇可一日二十四個小時,一個星七日時時刻刻都做蜘蛛俠,但係我一放學,就會搵時間去做我呢份「兼職」。

日頭又做,夜晚又做。

細至扶阿婆過馬路又做,大至響火燭既時候幫消防員救人又做,打擊罪惡又做,制止黑幫劈友又做,制止黑警濫捕要做,幫市民日常起居生活又做。

好快,網上面「蜘蛛俠」呢個人物就變得好出名嘞。啲網民仲封左個「你的好鄰居蜘蛛俠」呢個稱號比我添。

當然,唔係個個都鍾意蜘蛛俠。尤其是警察,佢地仲特登召開左個四點鐘記者會,話我濫用私刑,要將我繩之於法。之後就有班冇腦既廢老附和。

嗯…如果我幫消防員救人都係濫用私刑既話,幾年前我響電視面前見住啲黑警對住啲街坊拳打腳踢直情係行刑喇。

不過,對於讀緊中三,得15歲,開始長大成人既我,用蜘蛛俠呢個身份去警惡懲奸既時候,有一番深刻既體會。

尤其是香港既治安響呢幾年之間急速惡化,警察同黑社會合作無間,只要係開聲支持政府既,就算你係黑社會,打家劫舍啲警察都唔會理你。

其中警黑合作得最勁既,係由一個叫做錘頭既男人所率領既錘頭幫,我打擊罪惡既時候,成日都要對付錘頭幫既黑幫份子。

而只要你一反政府,甚至乎只係對政府有表達過小小不滿都好,就會成為佢地打劫、毆打既對象。你報警既話,好彩既啲黑警唔show你,唔好彩既,你會比黑警拉,由原告變左做被告。

記唔記得響行人隧道貼文宣既少年A同少年B?如果當日我冇化身做蜘蛛俠去救佢地既話,佢地明明係比人打既受害人黎,都會比警察拉返去做被告。

好痴線呀呵?

無奈呢個就係今日既香港。

不過好多香港人都好有骨氣,明知會比呢班人搞,都堅持發聲。

於是,蜘蛛俠既出現,就成為左保護佢地既英雄。

*

「嘩,你有冇睇Y○utube段片呀,個蜘蛛仔響高樓大廈之間飛黎飛去真係好有型呀!」

「係呀,仲有人影到蜘蛛仔制止左一班人企圖破壞一間幫手做開文宣既餐廳!」

「睇下呢段,蜘蛛仔響火場入面一次過救左三個人出黎!」

「呢段呢幾個黑社會收保護費比蜘蛛仔用蜘蛛網痴實落道牆度呀!」

「今次蜘蛛仔響防暴手上救走左幾個只係路過既街坊呀!」

「嘩,連扶阿婆過馬路都有,佢真係好得閒呀!」

幾個同學響我同哈利旁邊一邊用手機睇Y○utube,一邊興高采烈咁討論蜘蛛俠既事蹟。

呃…唔知點解啲市民好鍾意叫我做蜘蛛仔…明明我已經同佢地講我係蜘蛛俠…

不過算喇,當佢地比個花名我拉近下距離囉~

而我響旁邊聽住佢地討論我既英雄事蹟,其實我都好沾沾自喜~聽到我個鼻好似天狗咁伸長!

「喂,彼得,你覺得最近大家成日討論個蜘蛛仔點?」冷不防哈利突然問。

「哦…幾好吖,去幫助啲有需要既人!」我露出微笑:「行俠仗義,警惡懲奸,幾有型!」

「嗯,其實我就覺得冇乜特別。」哈利諗左一諗:「我爸爸唔係幾鍾意佢,話佢濫用私刑,破壞法治。」

敖諾文係政府入面既高官,有呢個諗法好正常。

「你自己既諗法呢?」我問,不過都不忘為自己辯護:「但係佢成日都幫人架喎,而且佢幫手捉既壞人都冇乜受傷,咁點算係濫用私刑呀?」

「呢啲野應該留返比警察做吖嘛。」哈利漫不經心地回答。

「就係警察唔做野,大家先至需要蜘蛛俠呀。」我解釋。

「你好幫佢講說話喎。」哈利望住我:「你當佢係偶像?」

「佢係一般市民心目中既英雄。」我梗係要為自己講說話!

「你…」哈利話都未說完,突然比一把好難聽既聲打斷。

「喂,你班曱甴睇緊乜野?」一聽到呢啲咁難聽既字眼,配埋把橫行霸道既聲音就知係湯普深。

我同哈利相視一望,哈利細細聲咁講:「大舊衰又黎。」

我點一點頭,今次全神貫注湯普深既行動,如果佢有乜野欺凌既舉動,我今次會即刻出手!

唔會再衰比阿關睇!

(待續)
LM
新讀者LM
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞