(重啟/同人)如果蜘蛛俠係香港人…

257 回覆
43 Like 4 Dislike
十三

「你咪行埋黎囉~」中年女警笑道:「你行過黎既話我大嗌架!」

我同佢既對話極度小學雞,點睇都唔似一個超級英雄同一個中年女警既對話。

我真身十五歲就話啫,呢位大嬸都起碼四張,點解會同我一樣咁戇鳩?

「好撚驚呀屌妳老味。」不過我都係行左一步就停落黎。

「咁你又停落黎?」中年大嬸得勢不饒人。

「我都話驚咯,所以咪停落黎囉。」我舉起雙手作投降狀。

「哈,算你喇。」

我突然督眼見到中年大嬸做緊野果雙手,睇落都幾白滑。

梅嬸嬸就唔同了…隻手已經好鞋同埋結晒繭。

不過梅嬸嬸對手係最溫暖既。

「妳又保養得幾好喎。」我忍唔住讚道。

「吓?」面對我突然既讚賞,中年女警不解。

「妳對手,」我真誠地道:「睇落好白滑。」

「都…都唔知你講乜…」中年女警好似有啲尷尬。

有乜好尷尬呢?

又話唔知我講乜?

「我話!」我唯有加大返小小聲音:「妳對手保養得好好!好白滑!我嬸嬸對手就唔同喇,起晒繭!」

「哼,你即係話我老!」中年女警微慍地道:「唔睬你!」

「唓。小學雞。」我地既對話真係好冇養份。

「你就小學…」中年女警突然間停左落黎。

我既蜘蛛感應都突然間有感應。

「殊!」中年女警將食指放響嘴唇上面,示意我唔好出聲。

我聳聳肩。

本身我就冇諗住出聲。

「就係入面好似有啲聲。」一個老練既聲音細細聲咁響門外面傳入黎:「奇怪…平時都唔會有伙記入黎架…」

其實佢真係好細聲,但我比蜘蛛咬左之後,五感都提升左好多,所以只要集中精神,我係完全可以聽得好清楚。

佢地準備入黎。

大約兩個人左右。

中年女警應該就冇野,我就大鑊喇。

正當我準備射蜘蛛絲上天花板扯返我上冷氣槽之際,中年女警突然向我「喂」左一聲。

我疑惑咁望住佢。

「你自己執生喇。」中年女警對我奸笑左一下。

我仲響度莫名其妙既時候…

「有人偷野呀!快啲call支援!」中年女警響我冷不防時大叫!

一直表現友善既中年女警突然Call支援!

屌,我始終都係太年輕了!

說時遲那時快,門外有兩個便衣探員一腳踢開度門,舉住槍走入黎!

屌!

中年女警衝出去果兩個便衣探員度,向裡面一指:「師兄,入面!」然後再趁亂走出房。

我響中年女警未講完之際其實已經跳返入冷氣槽,我相信呢兩位便衣探員冇咁快會知道我係由冷氣槽潛入既。

但當增援黎度既時候就唔知了。

所以我無暇響咁混亂既情況之下理會中年女警既去向,只有急忙咁樣由冷氣槽逃到出面。

始終不宜正面衝突,敵人既人數實在太多。

意外地,我既逃走非常成功,零衝突就全身而退。可能因為警署入面起左混亂,所以主要既警力都調派左入去,外面反而冇乜誡備。

*

今次既行動,除左最尾既時候有小小甩轆,搞到差啲燒鬚之外,都可以算係幾成功既。

我好快就拎到晒所需要既資料,仲可以成功全身而退。

我響條街上面fing黎fing去,叫做巡邏下咁,但響呢個時候,比我由遠處望到附近公園入面有個熟悉既身影坐左響張長櫈上面。

係…女神阿關?

我望一望個鐘,凌晨兩點左右。

咁夜,佢一個女仔響公園做乜?而家香港既治安差左好多,佢一個女仔咁夜響公園坐…好危險架喎。

我儘量不動聲色咁跳去佢附近既燈柱上面,透過微弱既燈光凝視住佢…

佢一副眉頭深鎖既樣,似乎係滿懷心事咁。

真係…我見猶憐…

哎呀,我好想衝埋去攬住我既小關關呀!

我本身應該繼續巡邏(就算唔巡邏都應該返屋企訓),但見到小關關我又唔想走住…

我唔係佢啲乜野人,冇資格陪響佢身邊,或者…而家咁樣呆響條燈柱上面望住阿關,已經係最好既陪伴…

良久…

佢又真係唔郁…只係有時會雙手掩下面咁…睇黎佢都真係有心事…

我都好想陪佢分擔下…

就響呢個時候!

我望一望遠處,有幾個紋身佬由公園入口處進入…

係之前毆打湯普深果班黑社會!

(待續)
Lm
而家up,多謝支持!
十四

老實講,上次我制服左佢地之後都冇理過佢地就咁走左去,都唔知湯普深點處理佢地…

估計,湯普深係警二代,應該會報警拉佢地呱?

「都話架喇,我地大佬幾有面!」我見到係紋身佬A,佢好招積咁講:「大佬佢都唔駛親自黎,搵英哥拎封親筆信黎比班垃圾差佬,即刻乜charge都唔落,無條件咁放我地走!」

「果個姓湯既總警司仲要親自落黎同我地道歉!」紋身漢C續道:「我真係想比佢個仔睇下,佢老豆向我地道歉果陣個死樣!」

「不如再刮條細路出黎打鳩佢!」紋身漢A怒道:「我果日比佢打左幾拳,好撚嬲!」

「算喇。」紋身佬B出聲:「英哥都叫我地算數,唔好搞大件事…搞得太大既話唔知點收科。」

「哼!」紋身漢A道:「去叫雞發洩下先!」

「駛乜啫…」紋身漢C話:「帶得你黎呢度,梗係有好野益你!」

紋身漢B續道:「叫雞錢都慳返!」

見到佢地三個緩緩咁行過去阿關既位置,我開始心知不妙…

「之前夜晚好多妹響呢度傾計飲酒,佢地係完全冇反抗能力!有時佢地帶埋男朋友既,仲可以用黎練練拳!」紋身漢C解釋:「我地之前響呢度扑過幾條學生妹,十六歲都未夠,卜卜脆!」

「反正我地錘頭幫惡晒!」紋身B淫笑道:「佢地就算報警,有人show佢地咩?」

「玩強姦咁正呀!」紋身男A一同淫笑起黎:「AV就睇得多喇,我自己就真係未試過!」

「好撚正架!」不過紋身男C接住歎左口氣:「不過最近唔知係咪走甩左風聲,黎呢個公園既MK妹少左好多。」

唔經唔覺,三個紋身男已經走到好近阿關。

紋身男A忽然指向阿關坐緊張長凳:「駛乜搵?果度咪有條女囉!」

「一早就見到喇,屌!」紋身佬B道:「唔係做乜帶你行呢個方向?一陣玩4P呀屌!」

屌,真係比佢地睇中阿關!

我要出動喇!

唔係就真係太遲!

「喂,靚女!」紋身漢A向住阿關大叫:「過黎比叔叔扑!」

頂,真係…好低俗。

阿關呢個時候先意識到有人行緊埋去,表情開始有少許驚慌。

紋身佬B走埋去一下子捉起佢手臂,將佢拉起身。

「放手!」阿關大叫。

就響同一時間,我由條燈柱fing到埋紋身佬B身後,將佢踢低。

紋身漢B倒地。

我就同時拉住阿關,以免佢比紋身佬B拉埋落地。

「Hi everyone。」我向紋身佬A同C打招呼。

「又係你隻死蜘蛛!」紋身佬A大驚。

「阻人扑野要燒春袋架!」紋身佬C怒吼!

「扑野都要合法合情合理~」我聳聳肩:「我覺得你地而家唔係囉!」

「你知唔知得罪我地錘頭幫有幾大鑊…」紋身佬A都未講完,已經比我隨手射出既蜘蛛絲封實左把口。

「我覺得你地而家大鑊啲。」我一邊講一邊感覺到阿關捉住我手臂。

捉得好緊。

心中一甜。

兩個紋身漢A同C齊上,我避都冇避,輕輕咁掙脫左阿關捉住我既手臂,雙腕瞄準,將兩條蜘蛛絲射向兩漢,再將佢地fing走。

但就響呢個時候,我既蜘蛛感應突然感覺到,跌低左既紋身漢B有動作!

我即時轉身,只見紋身漢B已經企左起身,唔知響邊度拎出左把刀,向住阿關揮去。

「啊!」阿關驚叫!

危急之際,我即時一拳揮出,雖然成功將紋身漢B打出老遠,但右臂同時被被刀劃出一道長長既傷口。

屌,屈辱呀!

老貓燒鬚添。

要護住多一個人係唔同啲,下次要留意返先。

「你…冇事吖嘛?」阿關好關心咁捉住我右手手臂問:「你受左傷呀。」

「小…小事…」我對住阿關,把口好似突然間變到唔係好識講野咁…

我終於有機會同阿關講野喇!!!

阿媽,我得左喇!

一定係妳在天之靈保佑!

突然之間,我聽到後面有一陣炮仗聲起。

原來係倒地既紋身漢C向天空升出一發訊號彈。

訊號彈?

我仲以為睇戲以前啲人先會咁用添!

就好似功○入面既斧○幫咁!

佢地一定係響度召集緊人馬。

說時遲那時快…

砰!

夜空上面紅色既閃光同震耳欲聾既聲音響起。

Shit!係喎,我啱啱打低紋身佬A同C既時候,未用蜘蛛絲痴實佢地,又未打到佢地暈低…

係我失策!

如果我一個人既話絕對唔驚,但而家我要保護埋阿關…

此地不宜久留!

要帶埋阿關走!

(待續)
葉巴我由ocamp男主食左阿冰已經開始追緊你啲故
Btw唔好爛尾
多謝咁軟巴,一定唔會爛尾
啱啱收工,今晚出
多謝樓上咁多位支持先
十五

「等我班兄弟黎到你地就知死…」紋身佬C既下場同紋身佬A一樣,響野都未講完之際已經比我用蜘蛛絲封口。

「收皮喇。」我道。

「關同學,捉實我!」我轉頭向阿關大叫:「佢地搵班緊人過黎,我地最好都係退一退先!」

「嗯。」我感覺到阿關攬實我。

我面上一熱。

呃,我塊面而家一定好紅。

好彩帶住左個面罩啫。

我將蛛網發射器向住條燈柱瞄準,發射!起錨!

我同阿關既身影騰空而起,響充滿高樓大廈既夜空中穿梭。

「啊啊啊啊…」阿關尖叫,呢一刻既佢冇左女神既光環:「嘩嘩嘩嘩…」

我放眼望向地面,有二、三十人去緊公園方向,似乎係增援。

我諗我一個人可能都對付得到佢地,但如果要保護埋阿關可能有啲難度,所以撤退係一個正確既決定。

我地響石屎森林之中穿梭,直至到錘頭幫既人完全追唔到我地為止。

我一手抱住阿關,一手扯住蜘蛛絲慢慢降落。

我地而家響一條橫街既後巷入面。

我選擇響呢度降落,咁樣比較唔會引人注目。

「安…安全喇,小姐。」我一降落即刻放手,生怕褻瀆左女神。

「嗯…」阿關仲好似驚魂未定。

「咁夜唔好出夜街喇。」我舉起手準備射蜘蛛絲走人。

「喂。」阿關突然向我開口:「你隻手受左傷。」

我望一望右臂,係有一道長長既傷口,劃破左衫袖、劃破左我既皮膚。

係啱啱比紋身漢B用刀劃傷既傷口。

「哦,好少事啫。」我揮一揮隻手:「仲郁得!」

「啱啱…真係唔該晒你。」阿關柔聲地道:「你都快啲清洗傷口喇。」

嗚呀!

阿關從來都冇用過呢種語氣同我講野架。

「唔駛,應份既!」我突然有小小得意忘形,扮下型仔pose(好似保特跑完100米個pose):「因為我係妳友善既鄰居蜘蛛俠!」

阿關噗哧一笑。

好靚呀。

係喎,我突然醒起一樣野。

要幫人就要幫到底,何況係我女神?

「而家咁夜,不如我送妳返屋企?」我問。

「用啱啱既方法?」阿關有小小猶豫,畢竟又要再fing多一次。

「冇計,我得呢個方法。」我聳聳肩。

「係呢…其實我啱啱已經想問…」阿關突然轉一轉話題。

「嗯?」

「你把聲…我係咪響邊度聽過?」阿關試探性咁問:「好似…有小小熟悉咁既?」

我大吃一驚,上次救湯普深既時候我都冇諗過會比識既人認得出呢個問題,但或者阿關份人比起湯普深細心得多,竟然會留意到我既聲線!

「冇!冇!」我急忙耍手擰頭:「妳聽錯啫!」

「我就覺得冇聽錯…」

「有哩~」

「冇。」

「有。」

「冇。」

「有。」

「冇。」

「唔講把聲…」阿關再眯一眯眼,問:「你點知我姓關?」

「我唔知妳姓關。」我慌忙搖頭。

「你啱啱叫我關同學。」阿關不慌不忙地說。

吓,我有咁講咩?

「我好似冇咁叫妳下嘛?」我語氣好似有啲唔自然…

「有。」

「冇。」

「有。」

「冇。」

「有。」

「冇。」

「其實…我係咪識你真人?」阿關問。

「拜拜~」我射出蜘蛛絲逃離現場!

「喂…我未講完架…」阿關把聲響背後越黎越遠…

一路fing一路fing,fing到返屋企,跳入窗返入房。

一返到入房我即刻除左個面罩,響鏡入面清楚睇到我自己塊面好紅好紅。

咦?

其實我點解要逃走呢?點解我唔向阿關透露我自己既真正身份呢?因為我唔信得過阿關?

不過我既身份實在太敏感喇,又得罪黑幫,又得罪黑警,佢地全部都想攞我命,唔小心啲唔得呀…

我除左件蜘蛛衣,隨手咁掟埋一邊就灘左落床,一時望望天花板,一時望望窗口,心入面思潮起伏…

諗起啱啱同阿關既相處,我嘴角就不自禁咁泛起左甜甜既笑容…

呢個不就是我夢寐以求嘅時刻嗎?

可惜…我隔住左個面罩…阿關永遠冇可能知道我係柏彼得…

真正既柏彼得同關黛西,只係同班同學,冇多冇少。

唉…

諗到呢度,嘴角既甜笑變左苦笑…

我成晚響度諗埋啲兒女思情既野,竟然唔記得左睇我辛辛苦苦hack返黎既CCTV…

(待續)
快啲同小關關表白
佢地會有感情線!
有冇甜?
香港有黎彼得
呢個故應該唔加甜喇
唔緊要最緊要係推翻政權

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞