(重啟/同人)如果蜘蛛俠係香港人…

257 回覆
43 Like 4 Dislike
新讀者正皮留名
十卜
呀,突然醒起,炸藥故入面有極少極少既hints講阿冰,唔知失敗巴有冇睇
多謝單翹巴
咁我聽日睇左佢
繼圓方,游智詩之後我會記得嘅故巴打加油
Lm
不過呢個唔係愛情故,希望巴打你都啱睇
同埋個hints好間接,睇下失敗巴你搵唔搵到

嘩,失敗巴將我既作品同神枱作相提,我真係愧不敢當呀多謝你!
多謝支持
新讀書LM
lm支持
係Jason
Lm繼續出故
LM
睇完啦巴打
作為一個香港人睇到眼濕濕應該係好正常嘅事
好好睇
但個hints未免太間接
可唔可以開估
多謝失敗巴你既讚賞!
至於個hints,我就唔開估住喇
因為部份情節係響我既寫故計劃入面,所以唔劇透住喇
多謝樓上咁多位,而家出文!
十七

帶住複雜既心情,終於到咗午餐時間。

哈利今日同佢班籃球隊隊友食飯,MJ就自己掟埋一邊嬲爆爆咁食飯盒。

我拎住梅嬸嬸盒飯過去MJ度:「妳食唔食呀?」

「唔食呀唔食呀!」MJ繼續嬲爆爆咁:「你去同你既關黛西食Lunch喇,哼!」

「都唔知妳嬲乜…」我大惑不解,轉身而去。

*

我同阿關並肩咁行出學校搵食。

「你有冇啲乜野想食?」阿關問。

「吓?」我通常都響學校食梅嬸牌住家飯盒,都唔知附近有乜好食:「冇…冇乜特別野想食呀。」

「嗯。」阿關點點頭:「咁…不如跟我黎?」

「哦,是旦喇。」

我地沿路都冇乜點出聲,而且因為阿關太靚既關係而成為條街上面既焦點,搞到我有小小尷尬,不過阿關就神色自若。

女神真係連氣質都唔同啲。

我跟住阿關入左一間叫比較平民既西式餐廳,我入去之前睄一睄個餐牌,雖然比起出面啲茶餐廳或者連鎖店貴,不過都唔係貴得太過份,一般學生間中食一次都OK既。

餐廳既裝修當然唔同正式既西餐廳,有啲似花○餐廳既格局,不過有少許昏暗的燈光,都幾浪漫。

而家係學校午餐時間,入座既都係附近幾間學校既學生,都有八成full。

「我要個A餐,唔該。」阿關揀左乜乜天使麵。

「咁我要C餐,唔該。」難得黎食西餐,梗係要食下扒先。

叫完野食,大家都沉默左。

阿關有時望住我,好似想問啲咩咁。

欲言又止應該就係呢種感覺…

「妳成日黎呢間餐廳食?」到最後都係由我打破沉默。

「嗯,間中都會黎食,因為啲食物質素好之餘又唔會太貴。」阿關微微一笑:「而且唔算太多人。」

我被女神既笑容電到了。

我係咪應該開門見山咁問佢做乜突然約我出黎食飯呢?

關唔關尋晚救佢件事事?

之後又沉默左一陣…

「嗯…或者我都係老實問你喇。」阿關歎左口氣,有小小試探性咁問:「你尋晚…大約凌晨兩點幾左右既時候,你做緊乜野?」

噢,真的來了!

阿關真係懷疑我同尋晚救佢件事有關!

「訓覺!」我一早預備好既答案。

阿關深深咁望住我,望到我有啲唔自然,道:「你唔係訓覺。」

「係。」

「唔係。」

「係。」

「唔係。」

「係。」

「唔係。」

冷不防阿關突然伸前扯起我右手衫袖!

雖然佢企唔晒起身令到佢唔可以將我成隻袖扯起晒,但係已經夠晒令我刀疤痕顯露晒出黎。

「咁點解你隻手會受傷架?」阿關質問,但語氣中帶點關切。

「R痕刮親。」

「R痕唔會整到咁傷。」阿關道。

「會。」

「唔會。」

「會。」

「唔會。」

「會。」

「唔會。」

「會。」

「好,你唔認吖嘛。」阿關正色道:「我晚晚都響果個公園度坐,等你黎救我。」

「唔好呀!」我急道:「果度好危險架,班紋身佬話佢地成日響果度搵食架!」

阿關冇再出聲,淨係微笑住咁望住我。

「喂,妳應承左我唔出去先喇!」我急道。

「我都冇話過我響公園出過咩事。」阿關滿意咁笑住講:「但你竟然知道果班紋身黑社會響果度出沒,你仲唔係蜘蛛俠?」

呃…

妳又真係…

幾醒…

「…」我無言以對。

「我估得啱唔啱?」

「唉。」我歎左口氣:「妳幾時開始估到架?」

「主要係你把聲。」阿關道:「如果你真係想好好隱藏自己既身份,不如諗下裝個變聲器?」

呀,都係喎。

湯普深認唔出我把聲係因為佢蠢啫。

「多謝妳既提議。」我無奈咁笑笑。

「多謝你。」阿關由衷地道謝:「今餐我請你食飯當道謝你喇。」

「咁點得架?」

「相比起尋晚你為左救我受傷,一餐半餐飯又算得係乜?」阿關淺淺一笑。

佢個笑容真係好靚。

「但…」

「唔好但係喇。」阿關唔比我再有機會拒絕,轉移話題:「係呢,點解你會打扮成蜘蛛俠既?」

我望一望周圍,再次確認冇人聽到之後,我就大約將自己得到超能力既經過大概咁講出黎。

仲有班叔叔既失踪同埋名言點影響到我。

所有野,毫無保留咁話晒比阿關知。

我都唔知咁樣係咪正確,但我當下真係好相信阿關。

愛情會令人盲目?

嗯,可能喇…

(待續)
新讀者留名
巴打寫嘅故事好好睇
一次過補曬咁多篇文嘅感覺好正
期待巴打之後嘅更新
阿關可能係狗女黎架
開始入正題
巴打咁岩啊
多謝載入巴!
你地既評語,係我最大既原動力
原著係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞