(重啟/同人)如果蜘蛛俠係香港人…

257 回覆
43 Like 4 Dislike
仲有隊冧黑警
加油啊巴打!
蜘蛛俠故有甜
多謝奧比巴
呢個故應該唔加甜喇
十六

「彼得。」哈利叫我。

「唔?」我應佢。

而家係第二日返學既小息時間,我伏左響枱上面,仲為左啲兒女私情既事而煩惱。

「你今日個樣好似有啲苦惱咁,有冇野可以幫下你呀?」哈利問。

唉。

尋晚同阿關既互動,彷彿令我同佢既關係拉近左一大步咁。

只不過…

係以蜘蛛俠既身份。

一個永遠唔會見得光既身份。

而阿關永遠都唔會知果晚將佢由錘頭幫份子手中救出黎既蜘蛛俠,其實係柏彼得…

「冇野呀。」哈利,你都幫唔到我手架喇。

「唔好愁眉苦臉咁喇。」哈利大力拍下我膊頭,向住某個方向指一指:「你睇下,你女神望緊你呀!耶穌顯靈喇今次!」

聽到「女神」呢兩個字,我猛地一抬頭,望向哈利指住既方向。

毫無預兆下,我同阿關四目交投。

我面一紅。

阿關既眼神唔再係鄙視,反而…有小小複雜?

佢唔會估到尋晚係我救佢架下嘛?

阿關突然向我行過黎。

真係向我行緊過黎!

「咦…唔止耶穌顯靈喎…」哈利都有啲吃驚:「簡直係神蹟…」

終於,阿關響我面前停低。

「哈,我唔阻你先喇,彼得仔~」哈利轉身離開,跑得仲快過保○…

「柏彼得。」阿關開口了。

「係…係!」我緊張到好似個傻仔咁。

「一陣…嗯…一齊Lunch?」吓?我有冇聽錯,女神約我一齊lunch?

「吓…」我望一望附近,確認冇其他人響旁邊:「妳…約我Lunch?」

「係呀!」阿關都冇我咁好氣:「唔係你,呢度仲有邊個呀?」

如果係平時,我應該欣喜若狂。

不過,今日既情況有小小複雜…

「好…好呀!」any肥,我最後都係決定狗衝左先。

「咁一陣放Lunch我黎搵埋你一齊出去食喇。」阿關講完就離開:「一陣見。」

至少…佢既語氣…都算幾好…

我征征咁出神。

「柏彼得!」一把聲音將我拉返現實。

「係…係?」我擰轉頭,係MJ。

「啱啱關黛西過黎搵你做咩?!」MJ好似用緊審犯既語氣問我,搞到我有啲莫名其妙。

「佢搵我食飯…」我仲精神好恍惚咁…

「你幾時同佢咁friend架!」MJ眯埋眼控埋黎。

「係囉…我幾時同佢咁friend既呢…」我繼續喃喃自語…

「你係咪想追佢!」MJ突然指住我質問!

「追佢…追佢?」我好似突然間醒返咁:「痴線,咩追佢?」

「咁唔係你做咩同佢食飯?」MJ得勢不饒人。

「我點知喎!」我真係唔知呀!我都想知點解:「佢約我咋嘛,又唔係我約佢!」

「咁梅嬸嬸煮比你個飯盒點算呀?」MJ語氣真係唔係幾好。

「呀,係喎!」梅嬸嬸幫我準備左飯盒。

咁樣可以慳返筆飯錢。

順帶一提,我啲裝備係用之前幾次機械人比賽既冠軍獎金黎整既。

都用得七七八八…

係時候要諗下搵兼職…

唔…

呢個係後話。

而家講返個飯盒先。

「不如,我幫妳加餸吖!個飯盒就比妳食!」一舉兩得!咁咪可以唔駛浪費個飯盒之餘,MJ又有啖好食囉!

梅嬸嬸煮野好好食架!

「哼!死人頭柏彼得!」MJ好嬲咁拍落膊頭度:「唔理你!我今晚再話比梅嬸嬸聽你倒左佢個飯盒!」

MJ唔理我就轉身離開。

「我冇呀!」我叫住MJ:「喂!喂!」

真係「阿崩叫狗,越叫越走」…我越叫,MJ真係越走架喎!

都唔知點解MJ好似好嬲咁…

「今日真係大奇蹟日…」哈利響我隔離一本正經咁點點頭:「我已經聽到晒。」

「嘩屌你!」我比哈利既突然出現嚇親:「你唔係行開左架咩?」

「善哉善哉。」哈利擺出一副得道高僧既樣:「老納難得有機會見證到神蹟,又點會行得咁遠?老納只不過企左響附近一個可以聽到你地講野既地方。」

「食屎啦你!」我扮出一副張○友樣。

「不過施主真係唔係好了解女性呢種生物。」哈利望住遠處既MJ續道。

「你講到你好似好了解咁…」

「老納成日約SYK女書院啲女上我屋企玩吖嘛…」哈利道。

「淫僧!」我指住哈利怒罵。

啲女仔都係睇在你係高官個仔咋!睇你啲錢咋!你試下同我一樣係公屋仔吖!

「施主比心機。」哈利拍下我膊頭:「食飯果陣表現得自然小小,第一印象好重要。」

第一乜鬼印象呀…我同阿關識左三年喇…

「有咩唔明問老納喇…例如你想帶佢去邊度食飯…老納有好推介…」哈利雙掌合十:「阿彌陀佛…」

「食屎喇你。」張○友樣again。

仲有,你推介得果啲根本唔係平民餐廳…

(待續)
SYK=聖育強
BTW, 諗到少少鷹眼同制裁者點寫
蜘蛛仔加油啊!
大家都係寫故之人,共勉之
咦,真係比陳瀅巴你發現到喎

加油呀!期待你既作品!
btw我發覺作同人有個好處,就係好多設定可以參考返原著
大家都加油!
寫故其實好有趣,不過真係要有恒心唔好爛尾
岩岩紙言睇完ocamp個兩個故好鐘意阿冰依個角色
希望之後繼續有依啲愛情故事就算走甜都好睇
比小小時間我
多謝失敗巴
本來想作阿熙故,不過因為炸藥故同蜘蛛俠所以一再延期
不過總有機會出返,請期待
一齊個個並唔係最愛嗰一個
陳仲妮都好慘
唔…都未必既
況且威仔都唔係唔鍾意佢,只不過心入面多一個人
都叫做留得住個人,又留得住個心既
期待你話知點解阿熙會收心養性
放心,今次呢個故一定不爛
多謝!
不過可能要等多一段時間
加油!
我覺得只要第一個故唔爛尾,慢慢就可以吸引到一班讀者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞